fbpx

Kako rešiti odnos: 3 znaki, da sta s partnerjem postala samo sostanovalca!

Kako izstopiti iz te pasti? Kako rešiti ljubezen?

Foto: Pixabay / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Sindrom sostanovalca se žal zelo pogosto pojavi v zakonu ali dolgotrajni zvezi, mnogi pari ga sicer ignorirajo, kar je lahko za odnos še bolj uničujoče. Imate veliko skupnega, dom, otroke, načrte, obveznosti, a nekaj manjka.

Ko se partnerja dalj časa ne poljubljata več strastno in ne preživljata časa skupaj, se izgubi zanimanje za partnerja, želja po intimnosti, romantika.

Vsakodnevne skrbi in obveznosti kradejo čas in ju potegnejo v tok življenja, kjer pozabljata drug na drugega. Osebi, ki sta se imeli včasih radi, postaneta le sostanovalca. In ta sindrom sostanovalca tiho in postopoma uničuje odnos.

Poglejmo si znake, po katerih ga boste prepoznali:

1. Ne govorita več drug o drugem

Govorite le še o računih, gospodinjskih opravilih, urnikih otrok in drugih vsakdanjih stvareh, vendar se ne spomnite, kdaj ste nazadnje govorili o svojem življenju, svojih potrebah, občutkih, željah in sanjah.

2. Spanec je pomembnejši od intimnosti

Ste preobremenjeni z delom in drugimi stvarmi, utrujeni, zato ne preseneča, da velikokrat namesto intimnosti izberete spanec. Če pa se bo to dogajalo dlje časa, bo to zagotovo slabo vplivalo na vaš odnos.

3. Redko se vidita

Nimata skupnega časa, ker se prekriva z drugimi obveznostmi, zato si ne vzamete časa, da bi ga preživela drug z drugim. Spat hodita ob različnih urah in pred spanjem ne komunicirata.

Foto: Envato

Kaj storiti, če v razmerju ali zakonu opazite sindrom sostanovalca?

Potrudite se! Za začetek naj vam bo vajin odnos prioriteta, sprejmite odločitev, da boste nekaj spremenili na bolje. Poskusite pokazati zanimanje za partnerja in se vprašajte, kaj se je v zadnjem času spremenilo? Kaj se mu dogaja? Kako se počuti?

Vsak dan si vzemite čas za komunikacijo s partnerjem. Naj traja le 10 minut, a naj bo ta pogovor posvečen vama in vajinemu odnosu. Pomembno je, da se izogibate vsakodnevnim temam in vprašanjem, povezanim s aktualnimi zadevami. Vprašajte ga, kako je, in to bo dovolj za začetek.

Rutino lahko premaga novost. Poskusite to prenesti v svoj odnos. Ponudite partnerju nekaj, česar še niste počeli skupaj – nova zanimiva mesta, nove skupne aktivnosti.

Pokažite pozornost in skrb za partnerja. Poslušajte sebe! Če bi radi kaj naredili zanj? Naredite!

Govorite o svojih občutkih. Izrazite jih verbalno ali fizično. Dotikajte se partnerja čez dan, objemite ga.

Foto: Envato

Ponovno pojdita na romantične zmenke kot na začetku razmerja. Pomembno je, da spremenita okolje in gresta nekam skupaj. In glavna stvar je, da vaju nihče in nič, ne odvrne drug od drugega.

Igrajta igro! Predstavljajte si, da se vajina zveza šele začenja in da vam je pomembno, da ste v očeh partnerja videti privlačni in zaželeni.

Naj bo vaše orožje proti sindromu sostanovalca – iskreno zanimanje za partnerja! Podarite mu, pozornost, čas! Naj bo spet vaša prioriteta in vi njemu!

Vaš odnos morda ni tako strasten, kot je bil na začetku, vendar je tudi to v redu. Morda boste po tem, obdobju zajadrali v zrelo in čudovito ljubezen, ki vam bo odprla nove ravni občutkov. Takšen odnos je globlji in intimnejši, je veliko več kot začetna zaljubljenost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!