fbpx

Kako spakirati kovček in na počitnice vzeti le najnujnejše?

Foto: Arnel Hasanovic/ Unsplash

Pred odhodom na počitnice, si je dobro prebrati, kako spakirati kovček, da s sabo ne boste vlekli nepotrebnih stvari. Večina ljudi svojo prtljago pripravlja dan ali noč pred potovanjem in takrat se stvari lahko hitro zapletejo. Najpogostejša napaka, ki jo naredite je pakiranje prevelike količine stvari, ki jih na koncu niti ne potrebujete.

Postavljajo pa se torej vprašanja, kako spakirati kovček, kako čim bolj povečati prostor v kovčku, kako preprečiti, da bi se blago zmečkalo, koliko stvari vzeti s seboj. V prispevku vam razkrivamo trike za učinkovito pakiranje kovčkov.

Razmišljate na veliko, nato zmanjšajte

Zberite vsa oblačila, za katera mislite, da jih boste potrebovai in jih dajte na kup. Nato polovico pospravite nazaj v omaro. Izberite oblačila iste barvne družine, spakirajte več zgornjih kot spodnjih delov. Za petdnevno potovanje uporabite pravilo 5, 4, 3, 2, 1: pet kompletov nogavic in spodnjega perila, štiri zgornje majice, tri spodnje hlače, dva para čevljev in en dodatek (klobuk, kapa).

Na vrh položite oblačila, ki jih boste najprej potrebovali

To je lahko karkoli, od obleke do kopalk ali pižame, odvisno od tega, kam greste, ob kateri uri prispete in kakšen je načrt, ko pridete tja.

Manjše predmete pospravite v kote, da izkoristite prostor

Poiščite kote, ki jih lahko zapolnite z manjšimi predmeti, kot so nedrčki in nogavice. Košarice modrčka lahko napolnite z zvitimi nogavicami, da ohranite njegovo obliko.

Negotovost pri ugotavljanju, kaj spakirati lahko nekoliko zavira zabavo pred potovanjem. Ne glede na to, ali ste nekdo, ki začne pakirati že en teden vnaprej ali čaka do zadnje minute, bodo ti triki bodo poskrbeli, da se vaša najljubša obleka ne bo zmečkala in da boste imeli dovolj prostora za spominke.

Negotovost pri ugotavljanju, kaj spakirati (in kako vse to spraviti), lahko nekoliko zavira zabavo pred potovanjem.
Foto: Marissa Grootes /Unsplash

Kaj zviti in kaj zložiti

S to tehniko pakiranja stvari najučinkoviteje pospravite v kovček tako, da se vse prilega in ne zmečka. Mehkejša oblačila zvijte, trša pa zložite. Spodnje perilo, majice s kratkimi rokavi, kavbojke, bombažne hlače in pletenine se ne bodo zmečkale, če jih tesno zvijete v valj. Težje tkanine, kot so bombažne srajce, blazerji, elegantne hlače in krila, morate previdno zložiti.

Izberite tkanine, ki so prijazne do potovanja

Če lahko, izberite pletenine, ki so odporne na gubanje in vsestransko uporabne. Izberite oblačila, ki lahko služijo v različnih situacijah. Tudi, ko se tkanine zmečkajo jih takoj obesite, saj se bodo gube poravnale. Tkanine (kot so lan, viskoza ali bombažni keper) so bolj nagnjene k mečkanju.

Previdno razporedite oblačila

Najprej v kovček pospravite mehkejše, zvite stvari pa na dno. Nato si naj sledijo oblačila, kot so krila in hlače. Oblačila zložite enega na drugega, pri čemer izmenjujte položaj zavihanih koncev. Položite jih po dolžini notranjosti kovčka. Nato položite krajše kose oblačil in pazite, da ne zmečkate ovratnikov.

Vsako plast prekrijte s čisto plastično vrečko

Zaradi spolzke površine, ki jo ustvari plastična vrečka oblačila ne bodo tesno stisnjena, da bi se ustvarjale gube, ampak bodo nežno drsela. Vrečko položite med vsako plast oblačil. Vrečko lahko kasneje uporabite za umazano perilo.

Vzemite dodatno torbo za spominke

S seboj vzemite zložljivo torbo ali nahrbtnik. Na poti vam ne bo zavzel veliko prostora in vanjo lahko napolnite vse, kar kupite na potovanju.

Pakiranje za letalo

Pakiranje za let je lahko izziv zaradi vse manjše teže, ki jo lahko vzamete s seboj na letalo. Kupite majhen, lahek kovček in se prepričajte, da ta ustreza dimenzijam letalske družbe, da ga zlahka spravite v predal nad sedežem. Standardna velikost ročne prtljage je 56 x 36 x 23 cm, kar vključuje ročaj in kolesa. Ta zagotavlja, da se torba prilega v predal nad sedežem.

Ne spakirajte dodatkov

Ne potrebujete dodatne jakne; saj imate eno na sebi. Če želite povečati prostor v ročni prtljagi, z oblačili ne pretiravajte. V povprečno ročno prtljago, ki tehta 8 kg, greste približno dva para kavbojk, trije puloverji, dve obleki in pet srajc.

Preskočite toaletne potrebščine

Če bivate nekje, kjer boste dobili vse, kar potrebujete za higieno: šampon, balzam, milo in čistilo za obraz, se izogibajte nošenju tega. Prostor v kovčku raje za kaj drugega. Če s seboj vzamete toaletni pribor, pa le tega vedno postavite na vrh kovčka, saj nikoli ne veste, kdaj bo letališka kontrola želela pogledati v vašo prtljago.

Katerih stvari nikoli ne spakirajte v kovček?

Smernice so odvisne od tega, ali oddajate prtljago ali ne. V prijavljeno prtljago ne spakirajte stvari, za kater ne želite, da bi jih lahko izgubili – nakit, kamere itd. Seveda pa obstaja seznam predmetov, ki so prepovedani tako v ročni in prijavljeni prtljagi, zato le tega pred odhodom preverite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.