fbpx

Kako sprejemati slabe novice in se z njimi učinkovito spopadati

Foto: envato

Prejemanje slabih novic je žal običajen del življenja. Slišite jih lahko v službi, na ulici, v družini... Prihajajo v valovih in se jim ne morete izogniti. Vendar pa obstajajo načini, kako se z njim spopasti in preprečiti, da bi vas bi popolnoma sesule.

Vedenjska psihologinja dr. Nilu Ahmed, pravi, da so naši mehanizmi spopadanja naučeni. “Razvijamo jih za obvladovanje čustev, ki nam omogočajo učinkovito delovanje skozi vsakdan.”

Pravi, da sta izogibanje in zanikanje dva pogosta načina za reševanje negativnih situacij. To dolgoročno ni zdravo. “Izogibanje in zanikanje sta v neposredni situaciji zelo koristna, saj preprečujeta, da bi nas novice preobremenile,” pojasnjuje. “Če pa je to edina stvar kar uporabljamo, lahko to sčasoma postane problematično, saj nam preprečuje, da bi se dejansko spopadli s temi vprašanji.”

Po drugi strani pa obsesivno osredotočanje na zadevo prav tako ne bo koristilo. “Tako razmišljanje lahko povzroči znatno povečanje ravni tesnobe,” pravi Sally Baker, in dodaja, da je pomembno opredeliti sloge razmišljanja in ugotoviti, v katere nezdrave vzorce bi lahko padli. “Prepoznavanje vašega načina razmišljanja je eden prvih korakov za prevzem nadzora nad vašimi mislimi,” pravi dr. Baker.

Sooči se z novico! Foto: Paola Chaaya / Unsplash

Predstavljajte si, da imate na dlani seme. Ko ga zalivate, začne kaliti in iz tega začetnega zelenega poganjka hitro raste močna trta. Seme predstavlja slišanje slabih novic. Voda, ki jo dajete, pa pozornost, ki jo namenjate tej novici in krepi negativno razmišljanje. Kmalu je negativna misel tako narasla, da vas tako kot zapletena trta obdaja in zapolnjuje ves razpoložljiv prostor od tal do stropa in stene do stene. Negativne misli, ki se lahko razvijejo na ta način, hitro prevladajo, dokler ne postanejo vse, o čemer ste sposobni razmišljati.

Negativni vzorci razmišljanja

Dr. Baker pravi, da je nujno, da dešifriramo svoje načine razmišljanja in ugotovimo, v katere nezdrave vzorce bi lahko padli.

  • Prvi slog se imenuje črno-beli mislec, kjer osebe ne prepoznajo vseh odtenkov sive v svojem življenju in imajo odnos vse ali nič.
  • Drugi je katastrofalni mislec, ki vedno misli najslabše in gre do skrajne negativnosti.
  • Tretji je preveč misleč, ki samo razmišlja in razmišlja o vsem, in rezultat nikoli ni pozitiven.

Prepoznavanje, kakšen slog razmišljanja ali celo mešanica slogov razmišljanja je vaša privzeta nastavitev, je eden prvih korakov za prevzem nadzora nad vašimi mislimi.

Poglej na zadevo iz vseh mogočih zornih kotov. Vdihni. Foto: Ah Np / Unsplash

Spreminjanje načina razmišljanja bo zahtevalo čuječnost in vpoglede, toda s prakso si lahko premislite in se odločite, ali je to koristna misel ali ne. Prekinite jo in jo oblikujte v bolj koristno pozitivno nadomestno misel.

Takojšnji koraki za odpravljanje slabih novic

Ko jo slišite, lahko takoj ukrepate. Globoko vdihnite, da se prizemljite. Po tem priznajte šok in ne poskušajte zbežati pred njim. Razmislite, če potrebujete več informacij. Vzemite si čas za pridobivanje več informacij, ki vam lahko pomagajo učinkoviteje in ustrezneje obravnavati takšne novice. Ko boste izvedeli vse podatke, si vzemite čas za prilagoditev.

Občutki žalosti, izgube in jeze so normalne reakcije. Ne hitite. Upočasnite. Dajte si dovolj časa. In zapomnite si, če ne morete sprejeti slabe novice, se ne bojte poiskati pomoči strokovnjakov, sklene dr. Ahmed.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!