fbpx

Kalska domačija v Beli krajini: počitnice v objemu tradicije in domačnosti

Foto: booking.com
Zadnjič posodobljeno: :

Kalska domačija stoji sredi vasi Štrekljevec, nedaleč od meje s Hrvaško, imel pa je bodila po gospodarju, ki je prihaja iz sosednje vasi Kal.

Uvodne besede veliko povedo o Kalski domačiji. Gre namreč za namestitev, ki se tako pri prenovi kot tudi delovanju naslanja na tradicijo. Sestavljajo jo obnovljena hiša, nov počitniški skedenj in večnamenska vrtna uta. Obnova je bila vse prej kot enostavna, ampak skrbni lastniki so poskrbeli, da se izročilo hiše ohranja naprej, medtem ko so z umestitvijo novih programov poskrbeli tudi za sodobnega gosta.

Hiša kar poka od spominov in domačnosti. V hiži, osrednji sobi v nadstropju, ki je ostala nespremenjena, lahko občudujete predmete, ki so globoko zakoreninjeni v družinsko dediščino. Obnovljena Kalska hiša je vpisana v Zavod za razvoj hiš s tradicijo, v njeni notranjosti pa se staro prepleta z novim. V njeni mansardi se nahajata dve dvoposteljni sobi s pomožnim ležiščem, v hiži pa lahko biva še dodaten par.

Novo narejeni skedenj je zgrajen v skladu z dolgoletno tradicijo, tako stopnice kot tudi vrata in okna so izdelani iz ročno obdelanega hrasta. Pohištvo je v celoti iz masivnega lesa, zaradi česar interjer deluje domače, gostu prijazno. V njem najdete tri sobe: Kal, Reber in družinsko Osojnik. Kalska domačija je odlično izhodišče za raziskovanje Bele krajine, ki ponuja odlične možnosti za kolesarjenje, pohodništvo, v zimskih mesecih tudi smučanje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!