fbpx

Kam na enodnevni izlet v hribe?

Sneg v hribih in gorah se vse hitreje tali, na plano pa kukajo teloh, zvončki in druge spomladanske cvetlice, ki vabijo na enodnevni izet v hribe. Spomlad je kot nalašč za prvo osvajanje slovenskih vrhov. Kam torej na enodnevni izlet v hribe?

Enodnevni izlet na Krempo z najmlajšimi (944 metrov)

Če imamo dovolj zime in si čimprej želimo v pohodniške čevlje in navkreber, nikar ne odlašajmo in se podajmo na enodnevni izlet na Dolenjsko, ki ga lahko ovekovečimo s pohodom na Krempo, od koder se odpira prekrasen razgled nad kanjon Kolpe. Dve uri je dolga pot do Krempa, do sedla nekoliko bolj prijetna in lažja, zato jo bodo brez težav prehodili tudi najmlajši, do vrha pa nas nato loči še dobrih deset minut. Izlet pričnimo v Borovcu, kjer lahko parkiramo avto in se od tod odpravimo peš na izlet ali se zapeljemo še do Inlaufa in jo navkreber mahnemo pri zadnji hiši, kamor nas čez travnik usmeri kažipot. Po makadamski poti skozi gozd pridemo do travnika in nato na sedlo do vrha Krempa, od koder lahko pot nadaljujemo tudi na Krokar.

Enovnedni izlet na Lipanco za male pohodnike (1630 metrov)

Če najmlajšim izlete v hribe predstavimo kot eden najbolj zanimivih in aktivnih izletov, si bodo to nedvomno zapomnili in bodo z nami v gore radi hodili. Za enodnevni izlet v hribe z otroki je pri nas primernih kar nekaj vrhov, ki s prekrasno okolico in zanimivostmi poskrbijo, da bomo izlet uvrstili na seznam najljubših. Pohod na Lipanco je primeren od maja dalje oziroma kadar ni snega, 300 metrov višinske razlike pa nam bo na sončen dan vzelo tri do štiri ure hoje. Ne pozabimo na letečega zmaja – če na Lipanci pihlja so planinski pašniki nadvse vabljivi za družinsko igrivost. Izlet začnimo pri Šport hotelu, od kodder urno stopimo po gozdni poti skozi gozd. Postanemo lahko na planini Javornik in se razgledamo, nato pa jo mahnemo na Lipanco, držeč se markacij. Prečkati moramo dve gozdni cestici in pot nadaljujemo po gozdu in dolini na Lipanco.

PREBERITE ŠE: Kam na enodnevni izlet s kolesom?

Enodnevni izlet na Kamniško sedlo za nekoliko starejše (1884 metrov)

Starejši otroci in pohodniki bomo v spomladanskih, poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih uživali v izletu na Kamniško sedlo, ki počiva med 2253 metrov visoko Brano in 2399 metrov visoko Planjavo. Pot, ki ni ravno kratka in lahka, nam bo vzela od šest do sedem ur hoje z otroki in dobre tri ure brez njih, vendar ne smemo obupati. Avto parkirajmo pri Domu v Kamniški Bistrici ter se strumno, toda nezaletavo vzpnimo desno po gozdni poti. Precej strmo je in po prihodu do postaje tovorne žičnice si lahko oddahnemo, čeprav nas čaka nova strmina, ki nato postane lahkotnejša do Klina, kjer se napotimo do pastirjev in gorskih travnikov. Še malo in kmalu bomo na vrhu. Pred nami je zadnji vzpon po sredini pobočja do koče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!