Kam potovati v letu 2018?

Če ste tudi vi avanturisti in si želite potovati ter v življenju obiskati čim več držav, vam Lonely Planet za leto 2018 predlaga, da na svoj seznam dodate eno izmed sledečih desetih držav. Odkrijte svojo favoritinjo!

Lonely Planet je razkril najboljše države, kamor moramo potovati v letu 2018. Izbira počitniške destinacije ni vedno najlažja, zato je takšen seznam še kako priročen. Na seznamu so se znašle tako nekatere že precej priljubljene destinacije kot tudi takšne, ki šele pridobivajo popularnost. Vsekakor pa so prav vse vredne vašega obiska.

1. Čile

Čile je ozka dolga država, ki se razteza vzdolž južne polovice zahodne obale Južne Amerike od Andov pa do konca južnoameriškega rta. Čile na severu mejijo na Peru, na vzhodu pa na Argentino in Bolivijo, poleg tega pa imajo več kot 5000 km obale Tihega oceana. Danes je Čile najbolj stabilna in mirna država v Južni Afriki, a to pa še ni vse kar jo dela posebno. Je neverjetno razgibana država, saj ima vse, od vročine v najtoplejši puščavi na svetu – Atacama, do mraza v Čilski Patagoniji, pa tudi veliko majhnih otokov in rtov.

2. Južna Koreja

Republika Koreja ali neformalno Južna Koreja – država v vzhodni Aziji, na jugu Korejskega polotoka, s prestolnico Seul. Ime – Koreja izhaja iz Goryeo, dinastije, ki je vladala v srednjem veku. Republika Koreja (Južna Koreja) meji na severu s Severno Korejo čezmorske meje so s Kitajsko na zahodu in na vzhodu z Japonsko. Južna Koreja ima pretežno gorat teren v severnem pasu. Južna Koreja ima približno 50 milijonov prebivalcev v državi.

Južna Koreja
Južna Koreja

Kaj, če v tujini zbolite ali se poškodujete?
Zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina vam zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglejte nizke cene za družine in ugodnega celoletnega zavarovanja. Zdaj 10 % ugodnejša online sklenitev! Zagotavljajo vam tudi 24-urno pomoč kjerkoli na svetu.

3. Portugalska

Portugalska je država v zahodni Evropi z bogato kulturno dediščino, ter živahnimi mesti na eni strani, ter čudovito umirjeno pokrajino na drugi strani. Leži na Iberskem polotoku. Na zahodu in jugu jo objema Atlantski ocean na vzhodu pa Španija. Primerna je tako za pustolovce, surferje, popotnike,… kot tudi za arhitekturne in kulinarične sladokusce. Portugalska je dežela vredna obiska, saj v njej zagotovo vsak najde nekaj zase.

4. Džibuti

Džibuti je obmorska država na Afriškem rogu v vzhodni Afriki. Džibuti na severu meji na Eritrejo, na zahodu in jugu na Etiopijo, na jugovzhodu na Somalijo, na preostanku meje pa na Rdeče morje in Adenski zaliv. Ozemlje Jemna na Arabskem polotoku loči od Džibutija le 20 km morja v prelivu Bab-el-Mandeb.

5. Nova Zelandija

Nova Zelandija – dežela tisočerih možnosti ali kot ji lepše pravijo, celoten svet v eni državi. To je ena od najlepših držav na svetu. Raznolikost, ki se kaže v naravnih lepotah od mogočnih gora, naravnih jezer, brzečih rek pa vse do fjordov, vulkanskih con, otokov in nepopisnih obalnih zalivov. Flora in Favna prevzameta še tako zahtevnega naravoslovca. Določene vrste ptic kot sta Kakapo in Kiwi domujeta samo tu in nikjer drugje na svetu. Slednji predstavlja tudi nacionalni simbol države.

Nova Zelandija
Nova Zelandija

Evropska kartica ni dovolj za potovanje čez mejo
Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet).

6. Malta

Malta je otoška država v Sredozemskem morju, ki leži južno od italjanskega otoka Sicilija. Državo sestavlja skupina sedmih otokov, katerih stalno naseljena sta samo dva največja Malta in Gozo. Malta poleg morja in sonca nudi tudi izredno bogato zgodovino saj je bila zaradi svoje strateške pozicije in naravnega stičišča trgovskih poti stoletja na prepihu evropskih civilizacij.

7. Gruzija

Gruzija je država, na Kavkazu, ki očara vsakega popotnika. Gruzijo bogati veličastna zgodovina, arhitektura, kulinarika, naravne lepote. Je dežela vinske trte. Zahodni del se zajeda v evropslo celino in je pretežno gorat ter poraščen z gozdovi. Vzhodni del države je na azijski celini. Prevladuje ravnica, ki je posejana s številnimi polji. Na jugu se Gruzija dotika Črnega morja.

8. Mavricij

Mavricij je skupina otokov, ki se nahajajo 2000 km vzhodno od Afrike. Leži v Indijskem oceanu in je tipičen tropski otok. Kljub svoji majhnosti ga turisti prepoznajo po lepih plažah, raznolikosti rastlinstva in živalstva ter po multikulturi, ki je tu že od srednjega veka.

9. Kitajska

Kitajska je kulturno in geografsko območje ene najstarejših civilizacij ter naroda Kitajcev. Kitajska je najgosteje naseljena država na svetu z več kot 1.35 biljona ljudi in druga po velikosti ozemlja, takoj za Rusijo. Kitajska nam ponuja ogromno čudes vse od glinenih vojakov v Xianu, neverjetnih veščin Šaolinskih menihov, pravljičnih pokrajin, mešanice starega in novega v Pekingu, hoje po veličastnem kitajskem zidu, sodobnega in živahnega Šanghaja ter vse tja do prikupne pande. Kitajska je ogromna država z bogato kulturo in dolgo, živahno zgodovino.

10. Južna Afrika

Južna Afrika, odlikovana z izjemno raznolikostjo in privlačnostjo, ki je poleg klasičnega safarija, polna tudi naravnih lepot in bogate kulturne dediščine. Zavzema južni del afriške celine. Na severu meji na Bocvano, Zimbabve in Namibijo, na severozahodu pa na Mozambik in Svazi. Kraljevina Lesoto pa je v celoti obkrožena z njenimi mejami. Zahodni del obliva Atlantski ocean, vzhodni pa Indijski ocean.

Galerija – Lonely Planet: najboljše države za potovanje 2018

Dodatne Informacije

Več informacij na:
wiz.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!