fbpx

Kamilica

Kamilica ima bogato zgodovino uporabe kot zdravilo za prebavne težave. Kamilični čaj se uporablja za pomirjanje, odpravljanje nespečnosti in bolečin v trebuhu. Je najbolj pogosto uživan čaj na svetu, ki ga lahko uporabljamo tudi za nego mnogih rastlin. Sicer se kamilica uporablja še pri aromaterapiji, pri negi ...

Kamilica ima bogato zgodovino uporabe kot zdravilo za prebavne težave. Kamilični čaj se uporablja za pomirjanje, odpravljanje nespečnosti in bolečin v trebuhu. Je najbolj pogosto uživan čaj na svetu, ki ga lahko uporabljamo tudi za nego mnogih rastlin. Sicer se kamilica uporablja še pri aromaterapiji, pri negi poškodovane ali opečene kože in pri pomirjujočih kopelih. Kamilične cvetove uporabljajo tudi v kozmetični industriji, dodajajo jih šamponom za lase ter blagim negam za občutljivo kožo. Iz ekstrakta ustvarjajo parfume, suhi cvetki odpravljajo insekte.

Dobrodošla v kuhinji!

A kamilica ni le zelišče. Verjeli ali ne – odlična je tudi v vlogi kulinarične sestavine. Užitni cvetovi kamilice popestrijo okus zelenim solatam. Lahko jih uporabimo tudi kot dekoracijo katere druge jedi. Nepozabne bodo tudi juhe s kamilico, recimo lečina juha, v katero dodamo dve čajni vrečki kamiličnega čaja ali dve žlici kamiličnih cvetkov. S kamilico lahko aromatiziramo tudi nekatere alkoholne pijače, recimo vermut in druga vina. V jedeh se kamilica dobro ujame z limono. Ko želimo njeno nežno aromo dodajati različnim sladicam, je najbolje, če jo dodamo kremam in smetani. Recimo: nepozabna bo zagotovo panakota, v kateri bo čutiti aromo kamilice. Če se podamo v ustvarjanje slavnih sladic Marshmallow, lahko pri pripravi namesto vode uporabimo kamilični čaj. Tudi v hladne sladice iz mleka (pene, zmrzline) se dobro poda nekaj kamiličnega čaja, odličen pa je sladoled s kamiličnim čajem, za piko na i mu lahko dodamo še kanček rožmarina ali sivke. Tudi kamilični sladoled s koščki kandiranega ingverja bo nepozabna izkušnja. Kamilično kremo lahko dobro kombiniramo z medom in jo dodamo različnemu sadju: figam, kakiju … Kamilične cvetove lahko uporabljamo tudi za nadev zelenjave ali perutnine, ali pa piščanca med peko v pečici posujemo s kamiličnimi cvetki. Kaj pa kamilica in ribe? Poskusite peči ribe v skorjici iz soli, ki ji primešamo zelišča (meto, rožmarin, baziliko, origano, kamilico in poper). Zagotovo edinstvena mešanica okusov.

In kaj še?

Priporočeno je, da za uživanje kamilice uporabljamo domačo kamilico, ki jo kupimo na lokalnem trgu, še bolje pa je, da kamilico vzgojimo sami. Za to ne potrebujemo vrta, kvečjemu večjo dekorativno posodo. Če nam zdravilna in gurmanska uporabnost nista dovolj, lahko kamilico tudi drugače uporabimo v stanovanju: posušeno vmešamo v potpuri ali jo natresemo v blazine. Iz prevretih cvetov lahko izdelamo tudi močno rumeno-rjavo barvilo. 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.