fbpx

Kano – računalnik, ki ga lahko naredite sami

kano
kano

Na spletni strani Kickstarter se je pojavil zelo zanimiv projekt Kano. V osnovi je to preprost računalnik, ki si ga sestavite sami. Ponuja pa neomejene možnosti programiranja, saj deluje na odprto-kodnem sistemu.

Osnovne Informacije
Znamka
Kano
Model
Cena
75€
Trgovina

Kot pravi Alex Klein, eden izmed ustanoviteljev: »Prvotna ideja je bila ustvariti preprost in zabaven računalniški komplet, ki ga lahko vsakdo uporablja, da dobi občutek »rojstva« računalnika, ustvarja preporste igrice in začuti možnost ustvarjanja.« Idejo oz. zahtevo je podal sedemletni Micah, bratranec Alexa, da želi računalnik, ki bo preprost kot Lego kocke in ga bo naučil kako se naredi igrico. Točno eno leto kasneje je Kano pred velikim zagonom.

Srce računalnika bo matična plošča Raspberry Pi z operacijskim sistemom na podlagi Debian Linux, v velikosti kreditne kartice. V paketu za 75€ boste dobili še tipkovnico, mali zvočnik, HDMI, mini-usb ter ethernet kabel, Wi-Fi sprejemnik, napajalni kabel ter adapter, priročnike, zaščitno škatlico z različnimi ploščicami in zabavne nalepke. V začetku vas bo vodil čez 6 stopenj – Naredi računalnik, Video, Kača, Pong, Minecraft in Glasba, medtem ko vas bo sproti učil osnov programskega jezika, ki jih boste lahko kasneje uporabili za svoje igrice. Če niste navdušeni nad igricami, pa boste lahko urejali video, glasbo ali le gledali filme v visoki kakovosti s priključitvijo na TV sprejemnik.

Projekt ima globalne razsežnosti, saj bi pripomogel k razvoju in računalniški pismenosti otrok tretjega sveta. Na voljo bo v angleščini, španščini, arabščini in mandarinščini, obljubljajo pa sprotno prevajanje na več jezikov. V času pisanja je projekt že presegel cilj željenih sredstev v višini 100.000 dolarjev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!