fbpx

Karibi – slavno ime, neznana otočja

Le kdo od nas ni med načrtovanjem počitnic vsaj enkrat pomislil, kako lepo bi bilo poležavati na peščenih plažah Karibov? Vsak od nas je že slišal za sanjske Karibe, za majhne otočke, med katerimi luksuzne križarke prevažajo potnike...

…., na plažah pa jih pričakajo prelepi domačini s karibsko glasbo in dobrotami karibske kuhinje.

A kaj vendarle so Karibi? Kje ležijo, se razprostirajo in koliko otokov sploh spada med Karibe? Ogromno območje jugovzhodno od ameriške obale in severno od Južne Amerike, ki ga tvori več kot sedem tisoč otokov, se imenuje tudi Zahodnoindijsko otočje, saj je prav na teh otokih leta 1492 pristal Krištof Kolumb, misleč, da je prijadral v Indijo. Imen, ki smo jih vsi že slišali, pa še ni konec: Karibi se namreč delijo na Velike Antile, med katere spadajo Jamajka, Kuba, Portoriko in otok Hispaniola, ki si ga delita Haiti in Dominikanska republika, ter male Antile, kjer eksotičnim imenom otokov ni konca. Čeprav zemljepisno že ležijo v Atlantskem oceanu, največkrat tudi Bahame in otočji Turks in Cacios prištevamo med Karibe. Zanimivo je, da so otočja razdeljena na 30 območij, med katerimi jih je največ neodvisnih držav, nekatera otočja pa so prekomorska ozemlja Nizozemske, Velike Britanije, Francije in ZDA.

Karibski festivali
V Evropi so Karibi znani predvsem kot zimski pobeg pred snegom in ledom, a topla morje in ozračje na Karibih nista edini razlog za obisk. Kljub neverjetni ponudbi aktivnosti v naravi so številni karibski festivali čudovit način za odkrivanje kulture otokov. Najbolj priljubljen karibski festival je karneval. Večina otokov karneval praznuje v času našega pustovanja, nizozemski del otoka Saint Martin, Kajmanski otoki, Haiti in Jamajka in še nekateri pa svoj karneval praznujejo v času velikonočnega tedna. Obiskovalci Ameriških deviških otokov lahko na otoku Sveti Thomas karnevalsko rajanje doživijo konec aprila, na sveti Luciji, Antigvi in Barbudi julija, na Grenadi avgusta, na Svetem Kittisu pa karneval zaključuje leto, saj ga prazujejo teden dni od božiča naprej. Glasba je najpomembnejši del priljubljenih festivalov in prireditev, saj je zapisana v genih prebivalstva, ki se je v preteklih stoletjih in se še danes steka in meša na Karibih. Eden od mnogih priljubljenih glasbenih festivalov je Barbados Jazz Festival. Po navadi se odvija v januarju, mesecu, ko se množice zbirajo na drugačnem festivalu na Ameriških deviških otokih, imenovanem St. Croix Blues and Heritage Festival. Februarja se velja odpraviti na Jamajko in prisostvovati na glabenem festivalu Negril Music Festival. Maja ni težko slediti zvokom jazza. V začetku meseca se odvija KLM Jazz Festival na Curacãu, sredi meseca zaživijo prizorišča na mednarodnem festivalu Santa Lucia, konec meseca pa se ljubitelji jazza lahko srečamo v Portoriku ali obiščemo jazz festival na Antigvi. Junija ne smemo zamuditi festivala Ocho Rios Jazz na Jamajki, lahko pa preklopimo tudi na druge glasbene zvrsti na glasbenem festivalu na otoku St. Kittis. Ljubitelji reaggeja romajo na Jamajko konec julija ali v začetku avgusta na Reggae Sumfest, medtem ko se julija veselijo tudi ljubitelji latino ritmov, saj Dominikanska republika gosti Merengue Festival. Povsem drugačen festival se odvija v Portoriku sredi februarja. Svojo bogato tradicijo prebivalci prenašajo mlajšim generacijam na Festivalu Kave, ko poteka pobiranje kave. Tudi barbadoški kmetje konec obdobja rasti pridelkov praznujejo tradicionalni žetveni festival konec julija ali v začetku avgusta, ki spada pa med najbolj znane karibske dogodke. Na Kajmanskih otokih se svoje zgodovine spominjajo v Piratskem tednu, ko zadnji teden v oktobru oblast prevzamejo gusarji. Ljubitelji morja se konec aprila zberejo na Antigvi na Antiškem jadralnem tednu, katerega se udeleži kar 1.500 tekmovalcev.

Karibi za aktivne
Poležavanje na plaži? Opazovanje čudovitega sončnega zahoda? Dremanje v viseči mreži? Če se nam omenjene aktivnosti zdijo izguba časa, potem si lahko oddahnemo, kajti Karibi ponujajo več kot le dan na plaži in slikovit sončni zahod. Veličina hotelov in resortov ponuja posebne počitniške pakete, ki vključujejo tudi tenis ali golf. Pristaši golfa so posebej navdušeni nad znanimi igrišči, ki so jih zasnovali najboljši arhitekti golfskih igrišč. Igrišča lahko najdemo na večini karibskih otokov, najboljša pa se razprostirajo na Bahamih, v Portoriku, na Jamajki in v Dominikanski republiki. Najprivlačnejše pa je seveda modro karibsko morje, ki ponuja odlične možnosti za snorklanje, potapljane in ribolov. Zahvaljujoč fascinantnemu podvodnemu življenju so Karibi ena najbolj priljubljenih potapljaških destinacij na svetu. Pod mirno gladino karibskih voda se skriva čaroben svet pisanega in eksotičnega živalstva. Potapljači se na svoje počitnice najraje odpravljajo na Kajmanske in Deviške otoke. Ponudba športov, povezanih z vodo, vključuje ribolov, v zadnjih letih je postal izjemno priljubljen windsurfing, sledijo mu kajtanje, parasailing, reke v notranjosti otokov pa ponujajo možnosti raftanja in vožnje s kajaki. Veliko obiskovalcev potovanje na Karibe izkoristi za vnovičen stik z naravo. Kar nekaj otokov slovi po izjemno bogatem rastlinju, in bujno poraščena območja so dom številnim rastlinskim vrstam. Ekološko ozaveščeni obiskovalci lahko notranjost karibskih otokov spoznamo na vrsto načinov. Lahko se podamo na pohodniške ture, kampiramo v čudovitih parkih ali se po otokih popeljemo z gorskimi kolesi. Kolesarjenje pa ni monotono, saj se bomo lahko med potjo osvežili pod slapovi, se povzpeli na kakšen vulkanski vrh ali pa se ustavili, opazovali in prepoznavali neštete vrste ptic. Ena najlepših kolesarskih poti vodi po otoku Barbuda, kjer se lahko zapeljemo tudi do slovite Pink Sand Beach, ki jo je prestižna popotniška revija Conde Nast Travel uvrstila med deset najlepših plaž na svetu!

Dodatne Informacije

Informacije:

Barbados Jazz Festival: www.barbadosjazzfestival.com

Negril Music Festival: www.negriltravelguide.com

Ocho Rios Jazz Festival: www.ochoriosjazz.com

Reggae Sumfest: www.reggaesumfest.com

Piratski teden na Kajmanskih otokih: www.piratesweekfestival.com

Jadralni teden na Antigui: www.sailingweek.com

Kolesarjenje na Barbudi: www.barbudabiketours.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.