Katero je najbolje prodajano pivo na svetu? Odgovor vas bo morda presenetil!

Najbolje prodajano pivo na svetu je...

Najbolje prodajano pivo na svetu ni belgijsko, ni češko, ni mehiško, tudi ameriško ni. Na seznamu desetih najbolje prodajanih piv se je pravzaprav znašlo le eno iz Evrope in sicer na sedmem mestu najdemo nizozemsko pivovarno Heineken, novopečeno lastnico Pivovarne Laško. Za pivo, ki se je znašlo na samem vrhu pa verjetno sploh še niste slišali, kaj šele, da bi ga kdaj okusili.

Najnovejši podatki Data Monitor razkrivajo, da se je na seznamu desetih najbolje prodajanih piv na svetu znašla četverica kitajskih, trojica ameriških, par brazilskih in ena evropska pivovarna, ki pa je hkrati najstarejša (Heineken pivo vari že 142 let). Za temi presenetljivimi podatki pa stoji povsem logična razlaga, čeravno za najbolj prodajano pivo na svetu Zahodnjaki še nismo slišali. Kitajci namreč letno popijejo okoli 110 milijard enot piva, kar je dvakrat več kot Američani. In prav ameriškega Bud Lighta so Kitajci leta 2011 sklatiti s trona.

PREBERITE ŠE: Kako naročiti pivo v različnih jezikih?

Kitajska, pivovski velikan.
Kitajska, pivovski velikan.

In kateremu kitajskemu pivu je pripadla čast najbolj prodajanega piva na svetu? Pivu Snow pivovarne CR Snow, ki se lahko pohvali s 5,4-odstotnim tržnim deležem na svetu in okusom zelo podobnim Budweiserju (v zadnjih desetih letih je ta kitajski pivovar prodajo povečal za neverjetnih 573 odstotkov). No, tudi večino ostalih piv, ki so se znašla na seznamu pa ne boste našli v vašem lokalnem supermarketu.

Lestvica najbolje prodajanih piv na svetu in tržni delež v svetovni prodaji:

1. Snow (Kitajska): 5,4 odstotka

Pivo Snow
Pivo Snow

2. Tsingtao (Kitajska): 2,8 odstotka

Pivo Tsingtao
Pivo Tsingtao

3. Bud Light, (ZDA): 2,5 odstotka

Pivo Bud Light
Pivo Bud Light

4. Budweiser (ZDA): 2,3 odstotka

Pivo Budweiser
Pivo Budweiser

5. Pivo Skol (Brazilija): 2,2 odstotka

Pivo Skol
Pivo Skol

6. Yanjing (Kitajska): 1,9 odstotka

Pivo Yanjing
Pivo Yanjing

7. Heineken (Nizozemska): 1,5 odstotka

Pivo Heineken
Pivo Heineken

8. Harbin (Kitajska): 1,5 odstotka

Pivo Harbin
Pivo Harbin

9. Brahma (Brazilija): 1,5 odstotka

Pivo Brahma
Pivo Brahma

10. Coors Light (ZDA): 1,3 odstotka

Pivo Coors Light
Pivo Coors Light

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!