fbpx

Kava je odlična za možgane, a ne delajte teh 4 napak!

In če jo želite prenehati piti, tega nikakor ne storite nenadoma.

Foto: Envato

Si ne predstavljate jutra brez skodelice kave? Jutra, ko po kavi prijetno diši po hiši? Ali ste vedeli, da ima kava pozitivne pa tudi negativne vplive na telo?

Pitje kave izboljša koncentracijo, razpoloženje in brez nje si marsikdo ne predstavlja začetka dneva. Prednosti kave so številne, vendar morate biti vseeno previdni in zmerni pri uživanju. Kava ima antioksidativne in protivnetne učinke, pravi dr. Nina Riggins, poleg tega lahko zmerno uživanje kave zmanjša tveganje za nevrodegenerativna stanja, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Vse te koristi so lahko vaše, če jo pijete na pravi način. To so namreč pogoste napake pri uživanju kave, ki lahko zmanjšajo njene koristi:

1. Pijete preveč kave

Zmerne količine kave lahko ohranijo zdravje možganov, vendar lahko prekomerne količine naredijo več škode kot koristi. Raziskava revije Nutritional Neuroscience, je pokazala, da je pitje več kot šestih skodelic kave na dan povezano s povečanim tveganjem za demenco, kar 53 odstotkov.

Za zdrave odrasle na splošno velja, da je 400 miligramov kofeina na dan varno, kar je približno štiri skodelice kave. Zato se držite te količine (in ne pozabite upoštevati kofeina, ki ga morda dobite iz drugih virov, kot so čaj s kofeinom, energijske pijače in čokolada).

Foto: Engin Akyurt / Unsplash

2. Pozno pijete kavo

Popoldanska kava je pogosto vir dodatne energije, vendar vas lahko ta skodelica v poznih popoldanskih urah preveč razdrami in prepreči, da bi se pred spanjem sprostili.

Kofein, ki je stimulans, ostane v krvnem obtoku še dolgo po tem, ko ste popili zadnji požirek. Razpolovna doba kofeina je približno pet ur, pravi dr. Riggins. To pomeni, da lahko traja do dvakrat dlje (10 ur), da popolnoma zapusti telo. Zato lahko pozno pitje kave negativno vpliva na vaš spanec, slab spanec pa ni dober za zdravje možganov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za srce, pljuča in kri lahko to povzroči težave pri učenju, osredotočanju in odzivanju. Sčasoma lahko neprespane noči celo povečajo kopičenje beta-amiloida, beljakovine v možganih, povezane z oslabljenimi kognitivnimi sposobnostmi in Alzheimerjevo boleznijo. Kaj je rešitev? Izogibajte se kofeinu vsaj šest ur pred spanjem.

3. Preveč sladkorja

Sladkor je sovražnik zdravja, zlasti možganov, zato če pijete sladkano kavo, svojim možganom ne delate usluge. Študija objavljena v reviji Clinical Interventions in Aging, je pokazala, da je prekomerno uživanje sladkorja pri starejših povezano s slabim kognitivnim delovanjem.

Po podatkih Harvard Medical School, lahko kronično visok krvni sladkor zmanjša volumen možganov, vpliva na njihovo funkcionalno povezavo in povzroči bolezen majhnih krvnih žil.

Pazite na vnos sladkorja. Foto: Lena Myzovets / Unsplash

Znebite se sladkorja ali vsaj omejite količino, ki jo dajete v skodelico kave. Moški ne smejo zaužiti več kot devet čajnih žličk dodatnega sladkorja na dan, ženske pa ne več kot šest čajnih žličk. Pazite nanj, ker ga najdemo v številnih predelanih živilih, zato ga verjetno zaužijete, ne da bi se tega sploh zavedali.

4. Nenadna prekinitev pitja kave

Če želite prenehati uživati ​​kofein, je najbolje, da prenehate postopoma. Če redno pijete kavo, se lahko pojavi odtegnitveni simptomi, če jo popolnoma prenehate uživati. Ko vaše telo izloči ves kofein, lahko zaradi pomanjkanja razvijete glavobol.

Poleg tega lahko nenadno znižanje kofeina povzroči težave pri koncentraciji, kažejo raziskave klinike v Clevelandu. Da bi se izognili negativnim posledicam, postopoma zmanjšajte vnos kofeina, in počasi preklopite na kavo brez kofeina.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!