Kdaj je premikanje ure na zimski čas 2020?

Drugi premik ure 2020

Kdaj je premikanje ure na zimski čas 2020? Kot vedno, nas drugi premik ure čaka na zadnjo nedeljo v oktobru!

Kdaj je premikanje ure na zimski čas 2020? Ta na čaka zadnjo nedeljo v oktobru, torej bomo kazalce ob 3.00 zjutraj na 2.00 premaknili 25. oktobra 2020. 

Je premik ure na zimski čas 2020 zadnje premikanje ure v Sloveniji?

To naj bi bilo (pred)zadnje premikanje ure – ustavilo naj bi ga namreč prihodnje leto, v letu 2021, članice EU pa bi se morale same odločiti, kateri čas – poletni ali zimski – bo obveljal v državi, hkrati pa znotraj EU doseči kompromis, ki bo zagotovil, da ne bo prihajalo do fragmentiranosti časovnih območij. Tiste države, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. V Sloveniji naj bi obveljal zimski čas!

Kdaj je premikanje ure na zimski čas 2020? 25. oktobra!

Premikanje ure, ki se je končalo s smrtjo

Zdaj, ko veste, kdaj je drugi premik ure na zimski čas 2020, pa si poglejmo še nekaj zanimivosti o samem premikanju ure.

“Hitlerjeva ura”

Včasih trdijo, da je poletni čas predlagal Benjamin Franklin v pismu urednikom Pariškega dnevnika. Kakorkoli, članek je bil hudomušen, in Franklin ni predlagal poletnega časa, ampak je menil, da morajo ljudje prej vstati in prej leči v posteljo. Prvi, ki je zares predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908). V Evropi je bila prva Nemčija (1916), sledile so ji Francija, Velika Britanija in Avstrija. Med drugo svetovno vojno se je poletnega časa posluževal tudi Adolf Hitler, zato še danes marsikdo reče premikanju urnih kazalcev “Hitlerjeva ura”. Čeprav so po drugi svetovni vojni poletni čas ukinili, so ga zaradi energetske krize v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja ponovno vpeljali.

Države, ki ne premikajo ure

Če ste se morda vi spraševali, kdaj je premikanje ure na zimski čas 2020, pa vam naj zaupamo, da v nekaterih državah teh skrbi nimajo. Islandija, Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Rusija, Kitajska, Indija, Južna Amerika in Južnoafriška republika ure namreč nikoli ne premikajo, ampak so vseskozi v zimskem času.

Smrtonosno premikanje ure

Zahodni breg je imel septembra 1999 še vedno poletni čas, Izrael pa je uro premaknil na zimski čas. Teroristi iz Zahodnega brega so pripravili tempirane bombe in jih pretihotapili v Izrael. Ker pa se spremembe časa niso zavedali oziroma jih je ta popolnoma zmedla, so bombe eksplodirale eno uro pred načrtovanim. Umrli so trije teroristi, ki so imeli načrt, da ubijejo 2.000 ljudi.

Več zanimivosti o premikanju ure najdete na tej povezavi.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Oče razkrije, kako je končno ugotovil, zakaj se mame zjutraj zbudijo utrujene