fbpx

Klavrna podoba olimpijskega prizorišča v Riu – tako je danes videti Maracana

Maracana

Usoda večine olimpijskih objektov je kruta. To so potrdile tudi olimpijske igre Rio 2016, kjer objekti po umiku športnikov, gledalcev in kamer klavrno propadajo. Najbolj žalostno podobo kaže sloviti stadion Maracana, kjer se je leta 2014 odvijal finalne nogometnega svetovnega prvenstva, lani poleti pa sta tu potekali otvoritvena in zaključna slovesnost poletnih olimpijskih iger. Medtem pa olimpijska prizorišča v Pjongčangu, ki bo leta 2018 gostil zimske olimpijske igre, dobivajo svojo čudovito podobo.

Mineva pol leta od poletnih olimpijskih iger Rio 2016, tamkajšnji nekoč sijoči objekti pa danes kažejo klavrno podobo. Projekt je Brazilce stal 15 milijard evrov. Stanje objektov je naravnost zaskrbljujoče, kar pa je pravzaprav bolezen vseh olimpijskih objektov. O tem smo pisali v prispevku Olimpijske igre: zapuščeni olimpijski objekti po svetu.

PREBERITE ŠE: Olimpijske igre: zapuščeni olimpijski objekti po svetu

Pjongčang bo tu te dni gostil tekmo smučarjev skakalcev.
Pjongčang bo tu te dni gostil tekmo smučarjev skakalcev.

Maracano, ki so jo dve leti pred igrami za nogometno svetovno prvenstvo obnovili za 470 milijonov evrov, so oskrunili vandali, edini obiskovalci stadiona so potepuške mačke (za obupno stanje stadiona je v prvi vrsti kriv spor med prireditelji olimpijskih iger in družbo, ki ga upravlja), v olimpijskih bazenih je postana voda, olimpijska vas pa je postala mesto duhov. Skoraj milijardo evrov vredna naložba išče kupce in je praktično prazna, saj so prodali le 260 od 3604 stanovanj.


Da pa ne bomo samo negativni, si poglejmo, kako je leto  pred začetkom zimskih olimpijskih iger 2018 videti južnokorejski Pjongčang, kjer so že začeli odštevati do OI 2018, ki bodo potekale med 9. in 25. februarjem 2018. To bodo sploh prve zimske olimpijske igre v Aziji, ki bodo zunaj Japonske.

Galerija – olimpijski objekti pol letu po koncu OI Rio 2016:

Galerija – zimske olimpijske igre Pjongčang 2017:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!