fbpx

Koenigsegg Jesko Absolut in Koenigsegg Gemera: najhitrejši avtomobil na svetu in “mega grand tourer”

Švedski Koenigsegg je že marsikdaj presenetil, a tako kot je to storil tokrat, ni še nikoli. Predstavili so dva izmed najhitrejših avtomobilov na svetu, ki jemljeta sapo s svojo podobo, še bolj pa s težko doumljivimi številkami. Koenigsegg Jesko Absolut naj bi bil najhitrejši avto na svetu, Koenigsegg Gemera pa je zagotovo najhitrejši ′trivaljnik′ na svetu.

Koenigsegg Jesko Absolut je najhitrejši avtomobil, ki je kadarkoli prišel iz tovarne Koenigsegg. Poganja ga 5,0-litrski V 8-valjnik s skoraj 1.300 konjskimi močmi, če pa v motor natočimo visoko oktansko gorivo, bomo imeli na voljo kar 1.625 konjskih moči in do 1.500 Nm navora. Hitrost ki naj bi jo dosegel, bo presegla 490 km/h. Vsa ta moč se na cesto usmeri s pomočjo 9-stopenjskega samodejnega menjalnika, za katerega pri Koenigseggu pravijo, da iz katerekoli prestave prestavi v katerkoli drugo prestavo v takorekoč 0 sekundah! In to ne glede na to, koliko prestav je bilo preskočenih.

Koenigsegg Jesko Absolut
Koenigsegg Jesko Absolut

Da bi Jesko Absolut dosegel maksimalno hitrost, so pri Koenigseggu telo avtomobila naredili navdušujoče elegantno, in sicer tako, da so znižali koeficient upora na samo 0,278. Da so prišli do te točke, je bilo v aerodinamične analize vloženih več kot 3.000 ur, skupaj z več kot 5.000 urami oblikovanja in inženiringa superavtomobila. Avtomobil tehta le 1.320 kilogramov zahvaljujoč lahki konstrukciji šasije iz ogljikovih vlaken.

Drugi osupljivi primerek avtomobilizma je Koenigsegg Gemera, za katero bi lahko v šali dejali, da je “najhitrejši trivaljnik na svetu”. Ima 2,0-litrski 3-valjni motor z dvema turbinama, v pomoč pa še tri elektromotorje. Skupna moč sistema znaša 1.725 konjskih moči in 3.500 Nm navora. Za pospeševanje od 0 do 100 km/h, potrebuje le 1,9 sekunde.

Ker je Koenigsegg Gemera hibrid, lahko del poti opravi zgolj z uporabo električne energije. Energije je dovolj za 50 kilometrov dolgo pot, skupaj z gorivom, pa lahko Gemera prevozi 1.000 kilometrov. V električnem načinu vožnje, lahko Gemera doseže 300 km/h, v kombinaciji elektromotorjev in motorja na notranje izgorevanje, pa se ta številka še znatno poveča, nad 400 km/h. Gemera izstopa tudi s tem, da ima dovolj prostora za 4 ljudi in prtljago, kar je še ena noviteta Koenigsegga. Da sta oba avtomobila polna najnovejše tehnologije in karbonskih vlaken za zmanjševanje teže, pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

Galerija: Koenigsegg Jesko Absolut

Galerija: Koenigsegg Gemera

Dodatne Informacije

Več informacij:
koenigsegg.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!