fbpx

Koliko je star vaš pes v človeških letih? Pozabite na množenje s 7, tu je pravi način za izračun!

Eno pasje leto ni enako sedmim človeškim

Koliko je star vaš pes v človeških letih?
Foto: envato elements

Koliko je star vaš pes v človeških letih? Če imate psa kot hišnega ljubljenčka, ste zagotovo že slišali za pravilo, da je eno pasje leto enako sedmim človeškim. A izkazalo se je, da je ta način izračuna napačen. Znanstveniki so namreč odkrili novo formulo, s katero lahko natančno določite starost vašega psa v človeških letih.

Staranje pri psih ni enako. Manjši psi živijo dlje in zorijo počasneje, medtem ko je pri večjih pasmah obratno. Znanstveniki so ugotovili, da vsakih 4,4 kilograma telesne teže skrajša življenjsko dobo psa za približno en mesec. Poleg tega kosmati ljubljenčki hitreje starajo v prvih letih življenja, proces staranja pa se v kasnejših fazah upočasni. Vsako pasje leto torej ni enako, kot tudi staranje ni enako med različnimi pasmami. Torej – koliko je star vaš pes v človeških letih?

Na starost psa vpliva tudi genetika, zato imajo nekateri psi večje tveganje za dedne bolezni. Seveda igra veliko vlogo tudi način življenja psa, kot so prehrana, količina gibanja in zdravstvena zgodovina.

Kako izračunati pasja leta?

Kalkulator za izračun pasjih let temelji na vodilu in priporočilih Ameriškega veterinarskega medicinskega združenja in določa:

  • Prvo leto življenja srednje velikega psa je enako prvih 15 let človeškega življenja.
  • Drugo leto življenja je enako 9 človeškim letom.
  • Vsako naslednje leto pasjega življenja je enako približno petim človeškim letom.

Obstaja tudi druga formula za izračun pasjih let v človeška, ki temelji na metodi naravnega logaritma. Za izračun pasjih let morate poiskati naravni logaritem starosti vašega psa (Ln), nato ta številka pomnožite s 16 in dodate 31.

Formula za pasja leta v človeška je: 16 x ln (leta psa) + 31 = človeška leta. Algoritem let lahko izračunate tudi tukaj.

Na primer, če je vaš pes star 12 let, ima v človeških letih 71 let. Formula je videti tako: 16 x 2,5 + 31 = 71.

Foto: envato elements

Znaki staranja pri psih

Nekateri znaki staranja pri psih vključujejo:

  • Siva dlaka
  • Slabši vid in motne oči
  • Težave s sluhom
  • Togost mišic in sklepov, artritis
  • Nižja raven aktivnosti
  • Spremembe v vedenju (povečana tesnoba, zmedenost, razdražljivost)

Staranje psa je za lastnike težko sprejeti, zato je pomembno izkoristiti vsak trenutek z najboljšim človekovim prijateljem.

Kako poskrbeti za starejšega psa?

Kot pri ljudeh, se tudi pri psih s staranjem pojavijo zdravstvene težave, zato je pomembno redno obiskovati veterinarja in zagotavljati ustrezno nego. Pravilna prehrana, zadostna količina gibanja in ljubezen so ključni za kakovostno starost vašega psa.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.