Končno legitimen razlog, da smo lahko leni!

Vsakogar, ki pravi, da rad telovadi, pogosto obravnavamo z nezaupanjem, predvsem zato, ker ljudje tako težko premaknemo svojo 'ta zadnjo'. Nova teorija, ki temelji na raziskavi biologa Daniela Liebermana s Harvarda, vas bo pomirila, naslov raziskave je namreč takšen: 'Normalno in naravno je, da smo fizično leni.' To je tudi razlog, zakaj se moramo v telovadbo 'prisiliti'.

“Noben lovec nabiralec ne gre teči samo zato, da teče,” piše Lieberman. “Gredo po hrano, gredo na delo, vse ostalo pa je nespametno.”
Jonathan Shaw, urednik revije Harvard Magazine je Liebermanovo teorijo razširil. Meni namreč, da se ljudje gibljemo le toliko, da preživimo. “Predniki sodobnega človeka so živeli kot lovci in nabiralci, v tej samooskrbi pa je bil lov za hrano način življenja. Zato je bilo mirovanje ključno, saj so pri tem varčevali z energijo, ki so jo potrebovali za preživetje in razmnoževanje. Z drugimi besedami, ljudje smo se rodili, da tečemo …, ampak čim manj.”

PREBERITE ŠE: 10 nenavadnih dejstev o moških, ki jih je dokazala znanost

"Normalno in naravno je, da smo fizično leni", pravi Lieberman.
“Normalno in naravno je, da smo fizično leni,” pravi Lieberman.

In kaj Lieberman predlaga za uspešen boj s človeško lenobo? Bodisi naredimo gibanje in telovadbo zanimivo, s poudarkom na socialnem vidiku – ekipni športi in podobno, bodisi uvedemo obvezno vadbo na šolah ali delovnih mestih, kjer ljudje čutijo, da nimajo dovolj časa. Lieberman še dodaja, da imajo ljudje, ki se več gibajo, boljšo koncentracijo, njihov spomin je boljši in bolje se osredotočajo. Čas, ki ga torej porabimo za gibanje, nikakor ni izgubljen!

Dodatne Informacije

Vir:
harvardmagazine.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pozor, bunkeljni! Zdaj se lahko vpišete na Bradavičarko v učne ure čaranja, napojev, obrambe pred temačnimi silami in še več!