Kreta za sladokusce

Zeus je Krečan. In on ve vse. Tudi kje so najboljše restavracije. Oh, oprostite, Zeus je nadimek gurmana številka ena v vasici Kastelli. Pa tudi Zeus, tisti glavni med bogovi, je bil rojen na Kreti.

Kar nekaj vasi in mestec na Kreti se imenuje Kastelli, a Zeusov Kastelli je majhno mestece na poti iz glavnega mesta otoka Herakliona proti planoti Lasshiti. Njegova hči in zet vodita prodajalno ovčjih sirov, za črede pa skrbita Zeus in njegova žena. Njegovega pravega imena ne pozna nihče, vsi pa vedo, da morajo po kakšen prav poseben kuharski recept k njemu. On zna najbolje pripraviti lokalno poslastico polže, on pove katera retzina, kretsko belo vino z močno aromo pinjol, je najboljša in seveda v pri katerem kmetu v okolici bomo dobili najboljšega jagenjčka.

peceni polzi
Pečeni polži.

Na obali je dobre restavracije lažje najti. Večja mesta na severnem delu otoka, kot so heraklion, Hanija in Retimnos so polna priznanih restavracij. Restavracija Prima Plora (www.primaplora.gr) v bližini Retimna je znana čez obale otoka, za najboljše jedi pa se ni najbolje zanašati le na napisano na jedilnem listu, bolje je poslušati nasvet natakarjev, ki najbolje vedo, kaj je sveže in sezonsko. V bližini Retimna ob obali leži tudi vasica Panormo, v kateri veliko časa preživlja priznana slovenska učiteljica joge in nutricistka Savina Atai, saj njen izvoljenec Giorgios vodi znano družinsko restvaracijo Porto Parasiris, kjer vse dobrote še vedno pripravlja njegova mama.

Solata z bulgurjem in morski ježki.
Solata z bulgurjem in morski ježki.

Na južnem delu otoka bo malce težje najti restavracijo Taverna Kalliotzina (Koutsouras Makri Gialos, telefon: 28430 51207), a dober GPS sistem vas bo pripeljal do očarljive tavernice na plaži, v kateri se bo lastnica usedla za mizo, pospravila jedilnik in vam glede na vaše želje svetovala in pripravila pravo grško pojedino. Še dobro da je restavracija na plaži, kajti po obilici zaužitih dobrot (in verjetno kakšnem kozarčku retzine preveč), je vožnja do bližnje Iapetre (znane po lepih plažah) povsem odveč in predaleč.

Rebrca.
Rebrca.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ranč Dravinja: pridih romantike in nostalgije