fbpx

Lahko barva oči to pove o tvoji osebnosti?! To trdijo znanstveniki!

Oči so ogledalo duše!

Foto: envato

Gotovo ste že slišali, da so oči ogledalo duše. In očitno ta izjava ni iz trte zvita – znanstveniki so namreč našli povezavo med barvo oči in osebnostjo. In kaj tvoja barva pove o tebi?

Glede na študijo, ki so jo znanstveniki opravili na univerzi Orebro na Švedskem, lahko vzorci v šarenici pokažejo, ali smo topla osebnost, ki ji ljudje zaupajo, ali pa smo nevrotični in impulzivni.

Druga študija, ki so jo opravili na univerzi v Edinburgu, je proučevala povezavo med barvo oči in osebnostjo. “Oko je nevrološko tako zelo povezano z možgani, da lahko rečemo, da je edini del možganov, ki ga lahko vidimo.”

To tvoja barva oči pove o tvoji osebnosti …

1. Temno rjave oči

Temno rjave oči
Temno rjave oči

Po naravi so vodje. Tudi če sam v to nisi prepričan, te bo morda presenetilo, da te tako vidijo drugi ljudje. Če imaš skoraj črne oči, potem imaš eno najredkejših barv oči. Zato te imajo pogosto za skrivnostnega. Študija, ki so jo opravili pri Fort Hays State University, je odkrila, da so ljudje s tako temnimi očmi boljši pri športih, kjer morajo zadevati tarčo (na primer tenis). Spet druga študija, ki so jo objavili v Individual Differences, pravi, da “ljudje s temno rjavimi očmi pijejo manj kot pa ljudje s svetlimi očmi”.

2. Rjave oči

Rjave oči
Rjave oči

Glede na študijo Karlove univerze v Pragi so tisti, ki imajo rjave oči, zvesti, zaupanja vredni ljudje, spoštovani in nežni, a nikakor podrejeni. Študija v Chronobiology International pa je pokazala, da rjavooki ljudje spijo dve uri manj kot tisti, ki imajo svetle oči, in imajo na splošno slabši spanec. Prav tako se zjutraj težje zbudijo.

3. Modre oči

Modre oči
Modre oči

Notranja in fizična moč – to sta dve lastnosti, ki ju imajo modrooki ljudje, a mnogi tega žal ne vidijo. Še več, dojemajo vas kot sramežljive, nezanesljive in šibke. V Medical Daily poročajo, da mnogi ljudje tiste z modrimi očmi dojemajo kot konkurenčne in egoistične. Študija z univerze v Pittsburghu pa je odkrila, da modrooke ženske bolje prenašajo bolečine med porodom. Če imaš modre oči, si najbrž radovedna, a previdna oseba. In v tem ni nič slabega.

4. Sive oči

Sive oči
Sive oči

Sive oči niso pogoste. Si zelo uravnotežena oseba ali pa imaš dve plati – odvisno od tega, kdo je na drugi strani. To je lahko dobra ali slaba lastnost, vse pa je odvisno od tega, kakšen nadzor imaš nad svojimi čustvi. Če imaš svetlo sive oči pomeni, da se moraš za stvari in za to, da te jemljejo resno, malce bolj potruditi. Težko se odpreš, a za tiste, ki jih imaš rad, neizmerno skrbiš.

5. Lešnikova barva oči

Lešnikova barva oči
Lešnikova barva oči

Tudi ta barva oči ni pogosta, ljudje s to barvo pa že v mladosti velikokrat slišijo, da so edinstveni. Okolica te težko prebere, sicer pa imaš uravnoteženo osebnost in nikoli ne skačeš v ekstreme.

6. Zelene oči

Zelene oči
Zelene oči

Večini ljudi se zdiš skrivnosten, privlačen in seksi. Si prijeten, a dominanten, močan, a previden. Oftamolog Hamadi Kallel pravi, da so ljudje s takimi očmi samozadostno, pogosto nepredvidljivi, a počasne jeze. Izvirni, ustvarjalni in dobro delujejo tudi pod večjimi pritiski.

Pomembno si je zapomniti, da so, čeprav te študije povezujejo barvo oči in osebnostne značilnosti, izkušnje tiste, ki opredeljujejo, kdo smo in kako se odzivamo. Vsak dan je učna ura in ni nujno, da smo to, kar smo bili včeraj, tudi danes. 🙂

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!