mandljimenu
Utrip mesta · lokali

Libanonska kuhinja velja za eno najokusnejših in najbolj zdravih. In kot velja za talilni lonec najboljše hrane Bližnjega vzhoda, velja za talilni kulinarično specifični lonec restavracij desni oz. levi ‘breg’ Trubarjeve ulice v Ljubljani, kjer je svoj domicil našla tudi sveže odprta restavracija »Libanonske meze in drugi užitki«. Končno lahko o Bližnjem vzhodu govorimo tudi izven političnega konteksta.

Libanonske meze in drugi užitki
Trubarjeva 45
Ljubljana
051/865-733
Od torka do sobote med 11:30 in 23. uro

Od prejšnjega tedna tako Trubarjeva ob falaflih, ipd., ponuja tudi eklektični izbor toplih in hladnih mesnih in vegeterijanskih libanonskih mez, t.j. majhnih obrokov (nekakšna libanonska različica španskih tapasov), ki jih večinoma sestavljajo solate, prigrizki v obliki popečene zelenjave in morskih sadežev, (p)omake, kumarice in druga vložena zelenjava ter arabski kruh (tudi tu ‘domač’ in sveže pečen), ki jih, kot veleva tradicija, pospremi pijača (ali obratno, da meze pospremijo pijačo), tu bo to predvsem arak (žganje oplemeniteno z janežem) in libanonsko vino. Seveda postrežejo tudi tipične glavne jedi, ne manjkajo pa niti z aromami prepletene sladice z baklavo na čelu.

PREBERITE ŠE: Terasa Restavracije 1906 ponuja najlepši pogled na blejski otok

Libanonska kuhinja je Evropejcem precej blizu saj ima zametke mediteranske, le da z nekaj več ‘začimbami’, ki so jih v libanonsko ‘mineštro’ skozi zgodovino zmetali njeni zavojevalci. Več,  ko le ščepec se je vanjo zaradi dolge vladavine Turkov usula turška kulinarika, osladkali pa so jo predvsem Francozi, ki so med drugim za sabo pustili kifeljčke.

Odpri galerijo
Posladkajmo se s petimi zvezdicami. Terasa Restavracije 1906 ponuja najlepši pogled na blejski otok Foto: Jaka Šuln MALAMAČKA kavarna in vinski bar – stična točka za vse, ki cenimo vrhunske okuse Foto: The Wok The Wok: azijska restavracija v Ljubljani Foto: Anita Acman Coco Café – drugačen portoroški Cafe