Luksuzna ura ali planetarij na zapestju?

Na številčnici je šest sfer za šest planetov.

"Naš cilj je ponuditi odličnost v vsem, kar naredimo’’ je nekoč izjavil Jacques Arpels, lastnik prestižne draguljarne Van Cleef & Arpels. Da jim to še kako uspeva, dokazuje oblikovalski in mehanski presežek, kakršna je Poetična kompilacija polnočnega planetarija, ura, ki je pravzaprav planetarij na zapestju.

Luksuzni planetarij na zapestju.
Luksuzni planetarij na zapestju.

Poetična kompilacija polnočnega planetarija bo brez besed pustila še tako glasne zagovornike najnovejših pametnih ur, saj je več kot le ura. Za prestižno znamko Van Cleef & Arpelsje oblikoval nizozemski oblikovalec in ljubitelj astronomije Christian van der Klaauw, njena funkcija pa presega zgolj prikaz trenutnega časa. Je namreč pravcata prestižna miniatura našega osončja.

http://www.youtube.com/watch?v=LXCsOYn6AoQ

Sestavlja jo šest ločeno rotirajočih se diskov, vsak pa predstavlja sfero enega od šestih planetov v našem osončju. Vsak se premika z različno hitrostjo, ki se ujema z dejansko hitrostjo, ki jo planet potrebuje za krog okoli sonca: Saturn za to potrebuje 29 let, Jupiter pa 12. Mars okoli Sonca potuje 687 dni, Zemlja 365 in Merkur ‘le’ 88 dni. Saturn z najdaljšo potjo bo tako večino življenja lastnika ure skorajda na istem mestu.

Planetki, narejeni iz dragocenih kamnov.
Planetki, narejeni iz dragocenih kamnov.

Neverjetna kompozicija ure je vrhunska do potankosti, saj mehanizem sestavlja 396 komponent, ki so, seveda, v celoti narejene iz vrhunskih materialov: Sonce kot tudi 44 mm ohišje ure je iz roza zlata, planeti so narejeni iz različnih dragocenih kamnov, številčnica, na kateri je postavljenih 6 sfer planetov, pa je iz brušenega aventurina.

Uro sestavlja kar 396 komponent, vse iz vrhunskih materialov.
Uro sestavlja kar 396 komponent, vse iz vrhunskih materialov.

Dejanski dnevni čas, za katerega ob pogledu na uro pozabimo, da nas sploh zanima, pa prikazuje mali zvezdni komet. Kot da ura še ni dovolj posebna, si lastnik lahko določi še srečni dan. Sicer pa je lastnik te ure srečnež že sam po sebi, da si lahko privošči tako uro… zanjo je namreč potrebno odšteto kar več kot izvenzemskih 180 000 evrov in še več za verzijo z diamanti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!