LUNARK: habitat, ki bo pokazal, ali lahko živimo na Luni

LUNARK

Leta 2020 se bodo ljudje ponovno vrnili na Luno – tokrat ne zato, da bi v njeno površje zarili zastavo, temveč bodo tam tri mesece ŽIVELI. Sebastian Aristotelis in Karl-Johan Sørensen bosta morda naposled dokazala, da je življenje na Luni prihodnost naslednjih generacij.

Minilo je 50 let, odkar je Neil Armstrong prvič stopil na Luno, in lahko bi pričakovali, da bosta v tem časovnem obdobju tehnologija in človeški možgani prišli do odgovora, kako živeti na Luni. In SAGA Space Architects se želijo aprila 2020 zapisati v zgodovino!

Podjetje je namreč naredilo načrt za umetno ustvarjen habitat LUNARK, ki ga bodo postavili na Grenlandijo, ki ima edinstvene lastnosti, zaradi katerih se ji lahko reče, da je popolna lunarna testna postaja (predvsem lokaciji Station Nord ali Thule) – tamkajšnja pokrajina je namreč gola in brez življenja, sonce ne sledi običajnemu cirkadianemu ritmu, namesto vesoljske obleke mora človek obleči polarno obleko, da preživi mraz, pa tudi prometne poti so ohromljene. Tako bodo testirali, kako bosta Sebastian Aristotelis and Karl-Johan Sørensen v takšnem okolju sploh živela. Kot pravijo, so bili previdni pri oblikovanju načrta za gradnjo takšnega habitata, saj okolje na Luni ni takšno kot na Zemlji – ni narave, sprememb pokrajine in čutnih spodbud.

Nekatere raziskave so, kot pišejo, pokazale, da bodo pomanjkanje dražljajev, izoliranost in zaprtost postali glavni izzivi za sodobnega človeka. In ravno zaradi tega bodo naredili drugačen dom, ki naj bi pomagal pri odpravljanju monotonije, klavstrofobije in stresa.

Do oktobra 2019 potekajo še zadnje idejne priprave, marca 2020 bodo zaključili z gradnjo habitata, aprila sledi odprava, junija pa lahko pričakujemo rezultate. Bomo res lahko živeli na Luni?

Sebastian Aristotelis in Karl-Johan Sørensen
Sebastian Aristotelis in Karl-Johan Sørensen

Dodatne Informacije

Več informacij:
lunark.space

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
8 pravil, ki zagotavljajo dobro življenje: medtem, ko vsi zavajajo, ti igraj častno!