Mačke in psi raje poslušajo Beyoncé kot Beethovna!

Sony preverjal glasbeni okus živali

Katero zvrst glasbe pa najraje posluša vaš pes oz. mačka? Dr. Anna Wilkinson, raziskovalka vedenja in zaznavanja pri živalih, je skupaj s Sonyjem oz. njegovim novim domačim glasbenim sistemom GTK-XB7 odkrivala glasbeni okus mačk in psov. S posebno raziskavo so ugotovili, da psi in mačke ob skladbah s hitrejšim tempom hitreje začnejo mahati z repom kot ob umirjenih klasičnih koncertih. Kar 62 odstotkov sodelujočih kosmatincev je namreč raje izbralo popularni hit s hitrim ritmom kot pa zvoke klasične simfonije glasbenih virtuozov a la Beethoven in Mozart. Zdaj vemo, od kod izraz »party animals«!

Ste se kdaj vprašali, kakšen glasbeni okus imajo psi in mački? Dr. Anna Wilkinson in Sony sta vprašanju prišla do dna. Za raziskavo so uporabili dva Sonyjeva zvočna sistema GTK-XB7 (novost na trgu, ki združuje Sonyjevo edinstveno tehnologijo Extra Bass z utripajočimi lučmi zvočnika) in prek njih živalim predvajali pomirjujoče klasične koncerte (Mozarta, Pachelbela, Beethovna  …) ter energične popularne hite (Elvisa Presleyja, Martina Garrixa, Justina Bieberja in Beyoncé), pri tem pa skrbno preverjali njihove reakcije. In rezultat?
https://youtu.be/JEk8eeg-OQo
Živali imajo raje Beyoncé kot Beethovna! Raziskava je namreč pokazala veliko večjo priljubljenost popularnih hitov od klasičnih koncertov. Kar 62 odstotkov psov (v raziskavi je sodelovalo devet odraslih domačih psov različnih pasem) je spontano izbralo sodobno glasbo v primerjavi z le 38 odstotki, za katere se je izkazalo, da imajo bolj izbran okus.

PREBERITE ŠE: #DoNotDisturb: Komu posvečate več pozornosti? Partnerju ali telefonu?

Katero zvrst glasbe pa preferira vaš hišni ljubljenček?
Katero zvrst glasbe pa preferira vaš hišni ljubljenček?

In kako je potekala raziskava? Glasbo so predvajali v obeh zvočnikih Sony GTK-XB7 hkrati, po eno zvrst glasbe na vsakem zvočniku. Pesmi so vrteli v naključno izbranih parih in ob naključni postavitvi zvočnikov. Za karseda nepristranske rezultate je bil naključen tudi vrstni red pesmi. Vse skupaj so ujele tudi kamere, v posnetku Party Animals pa lahko preverite zanimive reakcije kosmatih štirinožcev na pesem Animals Martina Garrixa (glej zgoraj).

Dodatne Informacije

Več o novem glasbenem sistemu Sony:
sony.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!