Malo znana dejstva o poroki in najbolj nenavadni poročni običaji na svetu

Poročni običaji po svetu

Skoraj vsaka ženska sanja o poroki in princu na belem konju. A kje se je vse skupaj začelo? Poroka spada med ene najstarejših tradicij, zato se ne gre čuditi, da se je v zgodovini nabralo precej nenavadnih poročnih običajev. In le malo je običajev in vraž, ki so uspeli ohraniti tako dolgo tradicijo kot jo ohranjajo poročni. Zakaj si izmenjamo prstane? Od kdaj je mesec junij mesec porok? Ali razkošnejša poroka res pomeni večjo verjetnost ločitve? O vsem tem in o najbolj nenavadnih poročnih običajih po svetu izveste več v nadaljevanju.

Čestitamo. Zaročeni ste. A sedaj se morate pripraviti na planiranje poroke. In čeprav se to morda sliši razburljivo, je obenem tudi stresno in obremenjujoče, saj je treba paziti na tisoč in en detajl. In tradicijo! Zato smo na kupu zbrali številna zanimiva dejstva o poroki, ki jih morate vedeti preden načrtuje in začnete odštevati dneve do najlepšega dneva v vašem življenju, sploh, če se bo ta odvijal na tujih tleh.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki pravijo, da so to prava leta za poroko!

Poroka, svečan obred, ki v različnih kulturah poteka drugače.
Poroka, svečan obred, ki v različnih kulturah poteka drugače.

Poroke so z nami od nekdaj, naša, torej slovenska predstava pa je sledeča. Metanje riža in šopka, izmenjava poročnih prstanov, bela obleka, cerkveni zvonovi, nošenje prsta na prstancu, hupanje, mlaji in šrage, zastrtost neveste s tančico, nošenje neveste čez prag, fantovščina in dekliščina, pa vraži kot sta, da moramo na poročni dan nositi nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega in nekaj modrega ter da ženin ne sme videti neveste pred poroko, saj to prinaša nesrečo. A predstava o poroki še zdaleč ni povsod takšna. Svet je namreč poln različnih kultur zato imajo te tudi svoje specifične poročne običaje. No, že v Sloveniji je veliko različnih, ki se marsikomu zdijo čudni, a počakajte, da slišite za tiste onkraj naših meja.

Indijskim in pakistanskim nevestam sorodnice ali prijateljice pred poroko z rastlinsko barvo heno poslikajo roke in stopala z estatičnimi vzorci, ki slišijo na ime menhdi. Nastajajo več ur (gre za družabni dogodek, saj medtem dekleta veselo kremljajo) in trajajo več tednov.
Indijskim in pakistanskim nevestam sorodnice ali prijateljice pred poroko z rastlinsko barvo heno poslikajo roke in stopala z estatičnimi vzorci, ki slišijo na ime menhdi. Nastajajo več ur (gre za družabni dogodek, saj medtem dekleta veselo kremljajo) in trajajo več tednov.

Ne vse neveste sanjajo o snežno beli poročni obleki z dolgo vlečko. Nekatere sanjajo o rdeči (v kitajski kulturi rdeča predstavlja močno in srečno barvo, ki pa je tam le prva v nizu treh oblek- sledita bela in poljubna). Ponekod tudi ne mečejo riža ampak datlje in kostanje (pri Korejcih namreč datlji simbolizirajo deklice, kostanji pa dečke, mladoporočenca pa jih lovita v svilen prt in toliko kot jih ujamete, toliko otrok naj bi imela). In če Židje razbijajo steklo (židovski ženin na koncu obreda stopi na kozarec in ga zdrobi, gostje pa tedaj vzkliknejo ”Mazel tov” oziroma ”Srečno” po naše), nekateri temnopolti Američani preskakujejo metle (tradicija izhaja iz keltske kulture). Še bolj bizarni so na Škotskem, kjer gostje v ženina in nevesto na njun najlepši dan v življenju mečejo smeti, gnilo zelenjavo in sadjem ter nanju zlivajo pomije, kot bi bili zadnji smeti na tem planetu. In kot da to ne bi bilo že dovolj, v noči pred poroko bodočo nevesto prijateljice namesto z ličili za žur v diskoteki namažejo s kislim mlekom, gnilo ribo in katranom ter jo posujejo s perjem.

Poroka po škotsko.
Poroka po škotsko.

Še dlje gredo na severu otoka Borneo, kjer mladoporočenca tri dni po poroki ne smeta uporabljati stranišča, tega pa v tem času varujejo člani njune družine. To naj bi jima zagotovilo dolg in srečen zakon z veliko potomci.

Čemu prstan natikamo na prstanec?
Čemu prstan natikamo na prstanec?
Še ena zanimivost, ki pa nima veze z bizarnostjo. Veste zakaj nosimo prstane na prstancu? Nekoč so verjeli, da prav iz tega prsta v srce priteka venska kri, zato so mu nadeli ime Vena Amori oziroma Žila ljubezni. In prav ta naveza (srce-prstanec) je zakoličila to tradicijo. O preostalih nenavadnih poročnih običajih in tradicijah, ki jih Slovenci ne poznamo, pa se podučite v spodnji infografiki.

Malo znana dejstva o poroki in poročnih običajih.
Malo znana dejstva o poroki in poročnih običajih.

Dodatne Informacije

Več o avtorju infografike:
notjustaboxevents.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Princ Willliam in Kate Middleton: najbolj romantičen posnetek iz njunega zasebnega družinskega življenja