fbpx

McLaren Senna: superšportnik z legendarnim imenom

McLaren Senna

McLaren Senna je najnovejši izdelek iz McLarnove linije avtomobilov Ulitmate Series. Gre za najbolj športnega McLarna, ki še ustreza cestnim predpisom. Ime je dobil po legendarnem brazilskem dirkaču formule 1 Ayrtonu Senni de Silva. Izdelanih bo le 500 McLarnovih zverin in del vsake kupnine bo namenjen dobrodelni fundaciji Senna, prav vsi pa so že prodani kljub ceni, ki je 750.000 angleških funtov.

Že prvi pogled na McLarna Senno nam da vedeti, da je v primerjavi z ostalimi še bolj nenavadne oblike. Narejen je namreč z aerodinamiko v mislih, saj so želeli, da ima športnik čim manj zračnega upora, da bi s tem še dodatno povečali zmogljivost. Je pravi predstavnik mantre, po kateri oblika sledi funkciji. Dvojni zadnji difuzor in velik spojler sta rezultat ur in ur, preživetih v vetrovniku. Nenavadna vrata so delno narejena iz stekla, skozi katera praktično vidimo na drugo stran avtomobila in vse, kar je vmes. Notranjost je minimalistična, v njej pa prevladujejo karbonska vlakna. Kljub minimalizmu ima McLaren Senna na voljo avdio-informacijski sistem, kamero za vzvratno vožnjo in poklopen voznikov osrednji zaslon. Vsaka notranjost bo edinstvena, ker bodo prav vsak sedež, volan in stopalke nastavili po merah voznikov oziroma lastnikov.

McLarna Senno bo poganjal 4-litrski 8-valjnik V oblike z dvojno turbino, kot smo bili že priča pri McLarnu 720S. Malo so ga še dodelali in navili, da zdaj premore krepkih 789 konjskih moči in kar 800 Nm navora. Od modela 720S je Senna močnejši za 79 konjskih moči in hkrati tudi lažji za 85 kilogramov, saj tehta le 1.198 kilogramov. Podatki o dejanski zmogljivosti niso znani, McLarnovi inženirji pa obljubljajo “brutalne performance“.

PREBERITE ŠE: MCLAREN 720S – VELIKO MOČI IN VRHUNSKA AERODINAMIKA

Galerija slik: McLaren Senna

Dodatne Informacije

Več informacij:
mclaren.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!