fbpx

Merklova in Clintonova zopet z ramo ob rami na Forbesovi lestvice stotih najvplivnejših žensk na svetu

Angela Merkel in Hillary Clinton na vrhu Forbesove lestvice stotih najvplivnejših žensk na svetu.

Revija Forbes je objavila svežo lestvico stotih najvplivnejših žensk na svetu. Tudi leta 2015, peto leto zapored, skupno pa že devetič, se je na vrhu znašla nemška kanclerka Angela Merkel, ki se ji je tokrat najbolj približala ameriška političarka Hillary Clinton. Na seznamu žensk z največ moči sicer najdemo kar 15 milijarderk, pretežno predstavnic šovbiznisa kot sta Oprah Winfrey in Beyoncé, najmlajša na lestvici pa je 25-letna ameriška pop zvezdnica Taylor Swift.

Forbesova lestvica stotih najvplivnejših žensk na svetu na samem vrhu ni doživela sprememb. Na prvo mesto ostaja abonirana Angela Merkel, tik za petami pa ji je zopet ameriška predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Zadnjo stopničko je tokrat ujela Melinda Gates, žena Billa Gatesa.

Melinda Gates je tretji najmočnejši ženski ''glas'' na svetu.
Melinda Gates je tretji najmočnejši ženski ”glas” na svetu.

Tik pod oder se je uvrstila predsednica ameriške centralne banke Janet Yellen, ki je poleg Gatesove v sendviču z direktorico General Motorsa Mary Barra. Prvi dami Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagard je pripadlo šesto mesto, brazilski predsednici Dilmi Rousseff sedmo, osmo članici uprave Facebooka Sheryl Sandberg, deveto pa izvršni direktorici YouTuba Susan Wojcicki. Deseterico zaokroža ameriška prva dama Michelle Obama.

PREBERITE ŠE: Forbes 2015: lestvica najbogatejših ljudi na svetu

Potem ko je ujela največjega zaslužkarja med DJ-ji, Calvina Harrisa, je Taylor Swift postala še najmlajša predstavnica Forbesove lestvice najvplivnejših žensk na svetu.
Potem ko je ujela največjega zaslužkarja med DJ-ji, Calvina Harrisa, je Taylor Swift postala še najmlajša predstavnica Forbesove lestvice najvplivnejših žensk na svetu.

Naslednje leto bo po mnenju Forbesa vladavina nemške kanclerke in dvanajstkratne ”udeleženke” lestvice resno ogrožena, saj bo to čas po ameriških predsedniških volitvah, kjer ženi Billa Clintona pripisujejo veliko možnosti za zmago. Spomnimo. V času, ko je bila Clintonova državna sekretarka, je bila na lestvici druga (2011, 2012), lani pa šesta. Če menjava na vrhu ne bo presenečenje, pa je največje presenečenje tokratne lestvice glasbenica Taylor Swift (64. mesto), ki je s 25 letih tudi najmlajša udeleženka seznama 100 najvplivnejših ženska na svetu.

Beyoncé ve da ima moč in to s pridom izkorišča.
Beyoncé ve da ima moč in to s pridom izkorišča.

Iz sveta šovbiznisa velja omeniti še pevko Beyoncé (21. mesto), voditeljico Ellen DeGeneres (50. mesto), igralki Angelino Jolie (54. mesto) in Sofio Vergarano (57. mesto) ter pevko Shakiro (81. mesto). Geografsko gledano na lestvici dominirajo Američanke, teh je kar 59. 18 jih naštejemo iz azijsko-tihomorskega območja (najvišje, na 11. mestu, je južnokorejska predsednica Park Geun-Hye), ducat iz Evrope, po štiri predstavnice si delita Bližnji vzhod in Latinska Amerika, tri pa prihajajo iz Afrike. Osem izmed teh je voditeljic držav in monarhij, 15 pa milijarderk. Slednje sedijo na kar 67,1 milijardah evrov. Od tega ima pod palcem največ dvanajsta najvplivnejša ženska sveta, kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey z 2,75 milijarde evrov premoženja.

Oprah je med najvplivnejšimi ženskami najbogatejša.
Oprah je med najvplivnejšimi ženskami najbogatejša.

Poleg Swiftove so med novinkami še ameriška generalna tožilka Loretta Lynch (34. mesto), zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherinina (36. mesto) in prihodnja odgovorna urednica časnika The Guardian Katharine Viner (80. mesto).

Dodatne Informacije

Celotna Forbesova lestvica:
forbes.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!