MWC 2019: pametni telefon Nokia 9 PureView s petimi zadnjimi kamerami

MWC 2019, svetovni kongres mobilne telefonije, ki te dni poteka v Barceloni, je postregel še z enim presenečenjem: pametnim telefonom Nokia 9 Pure View s petimi zadnjimi kamerami.

HMD Global je na MWC 2019 v Barceloni predstavil številne nove telefone skoraj za vsak tržni segment po enega: Nokio 210 (mobilnik, kot smo jih nekoč poznali, s tipkami in majhnim zaslonom, a z internetom), Nokio 1 Plus (Android Go v kategoriji pod 100 €) ter Nokio 4.2 in Nokio 3.2 (v kategoriji med 100 in 200 €). Gre za nadgrajene lanske modele z lepšim dizajnom, večjimi zasloni, boljšimi zmogljivostmi in podobnimi cenami.

Zvezda predstavitve pa je bil Nokia 9 PureView s petimi zadnjimi kamerami. Vseh pet je pravzaprav enakih, in sicer imajo tipalo ločljivosti 12 MP in leče f/1.8 – dve zajemata svet v barvah, tri pa so monokromatske (črno-bele).

Fotografijo sočasno posnamejo vse z različnimi časi osvetlitve, procesor Snapdragon 845 (pri tem je njegova zmogljivost menda izkoriščena v celoti), pa posnetke združi v eno fotografijo z ogromno podrobnostmi in več barvami. Če se bo inovacija izkazala tudi v praksi, potem lahko pričakujemo nov skok fotografske izkušnje s pametnim telefonom.

Pri razvoju kompozicije petih kamer je sodelovalo podjetje Light, s katerim smo se že srečali, saj je naredilo fotoaparat s kar šestnajstimi kamerami. Nokia 9 PureView ima njihov nadzorni čip, ki skrbi za usklajeno delovanje vseh petih kamer, saj procesor Snapdragon 845 lahko sočasno nadzira le tri.

Nokia 9 PureView
Nokia 9 PureView

Čeprav Nokia 9 Pure View nima najbolj zmogljivega procesorja Snapdragon, pa velja za najzmogljivejši telefon te blagovne znamke do zdaj.

Pod 5,99-palčnim OLED zaslonom (15,2 cm) razločljivosti 2K se skriva tipalo prstnega odtisa, ohišje pa je sestavljeno iz aluminijastega okvirja in stekla Gorilla, ki je odporno proti vodi po standardu IP67.

Nokia 9 Pure View žal nima priključka za slušalke, baterija kapacitete 3329 mAh pa danes ni nič posebnega. Na voljo bo marca po preračunani ceni brez davka 616 €. Je že na vaši listi želja?

5 zadnjih kamer pametnega telefona Nokia 9 PureView
5 zadnjih kamer pametnega telefona Nokia 9 PureView

Dodatne Informacije

Več informacij:
nokia.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!