Na ceste se vrača legendarna Čezeta

Nova Čezeta
Zadnjič posodobljeno: :

Po 50-letnem postu se na ceste vrača češki motociklistični ponos iz šestdesetih let. Čezeta oz. ''pujsek'', kot so ji tudi pravili zaradi nenavadnega videza, se vrača kot električni skuter in s pospeškom, ki se ga ne bi sramoval niti dirkalni skuter.

Češka Čezeta praznuje 60 let. Ob tej priložnosti je postala električna, sicer pa ohranja značilen videz, iz katerega se je v preteklosti norčeval ves zahodni svet. Izdelovalo ga je podjetje Česká Zbrojovka Strakonice (ČZ), njihovi skuterji z dvotaktnim motorjem pa so veljali za ene od najzanesljivejših skuterjev na trgu.

PREBERITE ŠE: Velocifero MAD – zložljivi električni skuter za osvajanje brezpotij

Podjetje Čezeta Motors, ki Čezeto izdeluje danes, nima veliko veze s ČZ-jem. Čezeta Type 506 je elektrificirana različica modela Čezeta Type 505. Poganja jo električni motor, ki zmore 14,8 KM (11 kW). 147-kilogramski skuter se dobesedno izstreli od 0 do 100 km/h. Za to porabi le 3,2 sekunde, kar je v rangu tekmovalnih skuterjev. Izbiramo lahko med različnimi načini vožnje oz. navora. Vozi tudi vzvratno.

Na ceste se vrača legendarna Čezeta.
Na ceste se vrača legendarna Čezeta.

Edinstvena je tudi ročica za pospeševanje, saj deluje v obeh smereh. Obračanje nazaj pomeni pospeševanje, naprej pa zaviranje, ob katerem se odvečna energija uporablja za polnjenje baterije. Ta je Panasonicova z oznako 18650 LiFeYPO4. V močnejši različici bo to 6 kWh/84 V (model 506/02), šibkejša pa bo imela 4 kWh/84 V (model Čezeta 506/01). Slednjo bo mogoče do 80 odstotkov napolniti v dveh, močnejšo pa v treh urah. S hitrim polnjenjem bo to mogoče v pol ure. Čežeta 506/02 je zmožna hitrosti do 120 km/h, njen domet na polnjenje pa znaša 150 kilometrov. Prihaja tudi podaljšani zadek, kar prinaša večji doseg. Za osnovni model bo treba odšteti 7.640 evrov. V prvi fazi bodo ročno izdelali 600 skuterjev.

Galerija – nova Čezeta (2017):

Dodatne Informacije

Več informacij:
cezeta.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Audi A6 e-tron: je to novi Audi A6?