Nagradna igra: Kako do lepih in zdravih paradižnikov

Plodovke, kot so paradižnik, kumare in bučke, so zelo priljubljene vrtnine v naši prehrani, zato tudi na vrtu ne smejo manjkati. Potrebujejo veliko toplote in vlage, ker so zelo občutljive na bolezni, pa je treba redno spremljati njihovo zdravstveno stanje in pravočasno ukrepati.

Največjo nevarnost paradižniku predstavlja paradižnikova plesen, ki jo prepoznamo po rumenkastih pegah na listih najbližje tlom. Pege postopno rjavijo, ob vlažnem vremenu se na njih oblikuje plesniva prevleka, pozneje pa se obarvajo obarva črno in dobijo voden videz. Temne pege se lahko pojavijo tudi na steblih, v vlažnem poznem poletju ali jeseni pa lahko paradižnikova plesen okuži tudi plodove, ki so zaradi tega neužitni.

Kumare in bučke sredi poletja pogosto okuži kumarna plesen, ki jo prepoznamo po rumenih pegah med žilami, zaradi katerih listi dobijo mozaičen videz. Listi se pozneje obarvajo rjavo, se sušijo in razpadajo, posledica pa je izguba pridelka že zelo zgodaj v sezoni.

Proti plesnim na plodovkah uporabljamo naravno sredstvo Bio Plantella Vital za paradižnike iz njivske preslice, s katerim škropimo rastline po vsakem močnejšem dežju, saj se bolezni najhitreje širijo v vlažnem in toplem okolju.

Pri plodovkah ne smemo pozabiti še na črno gnilobo okoli muhe plodu, ki jo najpogosteje opazimo na paradižniku. Proti njej ukrepamo s preventivnim škropljenjem s sredstvom Bio Plantella Kalcij za paradižnike, ki ga prvič uporabimo po prvem cvetenju, nato pa ponavljamo na 2 do 3 tedne. S sredstvom lahko plodovke tudi zalijemo.

V pomoč pri prepoznavanju bolezni (in škodljivcev) nam je lahko spletna aplikacija SOS diagnostik, ki nas korak za korakom vodi od težave do rešitve.

Svetuje: Vanes Husić, strokovnjak agronom Kluba Gaia

Nagradna igra

Pravilno odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujete za naslednje nagrade:
1. nagrada: paket izdelkov Bio Plantella Nutrivit za paradižnike 1 kg, Bio Plantella Vital za paradižnike 500 ml, Bio Plantella Kalcij za paradižnike 500 ml
2. nagrada: Bio Plantella Vital za paradižnike 500 ml
3. nagrada: Bio Plantella Kalcij za paradižnike 500 ml

Katera spletna aplikacija Kluba Gaia pomaga pri prepoznavanju bolezni na plodovkah? (namig najdete v besedilu zgoraj)
A) Prva pomoč
B) SOS diagnostik
C) Rastline kličejo na pomoč

Nagrajenci nagradne igre so:
1. nagrada: Franc Lekše
2. nagrada: Zdenka Lončar
3. nagrada: Marija Pezdir

Nagrajencem iskreno čestitamo, ostalim pa želimo več sreče v naših prihodnjih nagradnih igrah.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
klubgaia.si

Vsebino omogoča Unichem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!