fbpx

Naj vam umetnost popestri vroče dneve: razstave, ki si zaslužijo vaš ogled

Katere razstave na vas čakajo v avgustu?

Ančka Gošnik Godec: Lučka Regrat Foto: ljubljanskigrad.si

Se sprašujete, kako preživeti še zadnji poletni mesec? Če je v vas le malo umetniške duše, potem se lahko razveselite, saj razstav v tem času ne manjka. Za vas smo pripravili 6 zanimivih razstav, ki bodo v vaše misli priklicale inspiracijo in vam tako polepšale vroče dni.

1. Franc Novinc: Harmonija barvne uglašenosti

Razstava akademskega slikarja in prejemnika letošnje nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo Franca Novinca na vas čaka v Generali Galeriji na Dunajski cesti 63 v Ljubljani. Novinc velja za enega najpomembnejših sodobnih likovnih umetnikov in izvrstnega slikarja, katerega opus je resnično obsežen. Harmonija barvne uglašenosti predstavlja izbor njegovih del od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja do njegovih najnovejših, letošnjih slik. »Novinčeva ustvarjalna energija je brezčasna, je izvrsten kolorist. Njegove likovne podobe zaznamujejo domača krajina in ljudje. Prepojene so z žarečimi barvami, oddajajo nekakšno mistično svetlobo in kar kipijo od energije,« je njegovo ustvarjanje opisala Petra Bizilj Silva, kustosinja Generali galerije. Vstopnine ni, galerijo lahko obiščete vsak delovni dan od 8. do 16. ure, razstava pa bo trajala do 3. septembra.

2. Ančka Gošnik Godec: Lučka Regrat

Lučka Regrat je nenavadna, zelo poetično napisana zgodba Gregorja Strniše in prav ta nenavadnost je navdihnila slikarko Ančko Gošnik Godec, da je po njej ustvarila izjemno slikanico. Umetnica se je rodila leta 1927 in v svoji občudovanja vredni karieri ustvarila na stotine del, izmed katerih ji je prav Lučka Regrat eno najljubših. Slikanica Lučka Regrat je prvič izšla leta 1987, podobe v njej pa do danes niso izgubile niti kančka sijaja. Razstavo si lahko ogledate na Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu, kustos Pavle Učakar pa jo je pripravil v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga. Vstopnine ni, razstava pa bo trajala do 12. septembra od 9. do 20. ure.

3. #Življenje in naracija# Things I miss

Na Ljubljanskem gradu pa vas čaka še ena razstava in sicer v Galeriji S. To je razstava #Življenje in naracija# Things I miss. Konstruirala jo je umetnica Tina Princ v sodelovanju z Anjo Bornšek, Sašem Vollmaierjem, Marijem Zupanovim in Niko Hölcl Praper. Koncept razstave je osredotočen na krožno oblikovanje, trajnost, zavedanje in ohranjanje temeljnih človeških vrednot in ljubezni do primarnih dimenzij življenja. Gre za koncept z vizijo in poslanstvom spreminjanja odnosa do bivanja, potrošnje, nakupa, porabe in uporabe. Poslanstvo projekta je poudarjati, ponazarjati, ozaveščati sobivanje telesa in prostora: giba, fluidnih form in naracije tekstur, nanaša pa se tudi na proces spreminjanja odnosa do oblačil. Vstop je prost, galerijo pa lahko obiščete od 9. do 20. ure vse do 10. oktobra.

4. Tobias Putrih: Perceptron

V Moderni galeriji v Ljubljani si lahko ogledate razstavo Perceptron umetnika Tobiasa Putriha. Putrih se v konceptualnih in materialno efemernih projektih giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo, ukvarja pa se tudi z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora. Njegova dela so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej. Umetnik uresničuje arhitekturne spremembe javnih prostorov – kinodvoran, knjižnic, galerij in univerz – ter gradi začasna okolja iz običajnih, industrijskih ali nematerialnih materialov: papirja, kartona, lesa in svetlobe. Perceptron prinaša prvi celovit pogled na dve desetletji njegovega dela, ki je redno razstavljeno doma in po svetu. Vstopnina je 5 € (2.5 € za dijake, študente in upokojence), razstavo pa lahko obiščete do 29. avgusta. Galerija je odprta vsak delovni dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih pa do 20. ure.

Foto: mg-lj.si

5. Matjaž Krivic: Dihaj / Breathe

“Dihaj” je razstava Matjaža Krivica, dokumentarnega fotografa, ki že 25 let spremlja zgodbe različnih ljudi in krajev, njegovo delo in multimedijski projekti so bili na ogled v številnih galerijah, muzejih, razstaviščih na prostem v Sloveniji in po svetu. Umetnik v svojem intenzivnem, osebnem in estetsko prepričljivem slogu beleži obličje zemlje in upodablja revnejše dele sveta, ki jih zaznamujejo tradicija, družbeni nemiri in močna navzočnost religije, v zadnjih letih pa se je usmeril v okoljska vprašanja in se s svojim delom zavzema za bolj zeleno prihodnost. V projektu “Dihaj” v ospredje drzno postavlja zaščitno masko, ki protagonistom serije portretov sicer zakrije del obraza, a še vedno ponudi dovolj možnosti za interpretacijo njihovih zgodb. Portretiranci prihajajo iz azijskih mest, izpostavljenim visokim vrednostim onesnaženja zraka, skriti pa so za kirurškimi, bombažnimi in napredneje zasnovanimi zaščitnimi maskami, ki vedno pomenijo eno – daljše življenje. Krivic z razstavo opozarja, da je dihati čist zrak ena izmed temeljnih človekovih pravic, a je del prebivalstva zanjo nepravično prikrajšan. Ogledali si jo boste lahko v Galeriji Kresija na Stritarjevi ulici 6, trajala pa bo vse do 25. avgusta. Galerija je odprta od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, ob sobotah do 14. ure in ob nedeljah do 13. ure.

Foto: Facebook Matjaž Krivic: DIHAJ / BREATHE

6. PREPIH Maxime Berthou, Mark Požlep – Hogshead 733

Hoghshead 733 je projekt, ki sta ga skupaj zasnovala umetnika Mark Požlep in Maxime Berthou, ogledali pa si ga boste lahko v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na Maistrovi ulici 3.
Požlep deluje na polju vizualne in performativne umetnosti, prostorskih instalacij in videa. Njegova umetniška praksa vključuje popotovanja, ki predstavljajo dolgotrajne performanse in vzdržljivostno umetnost, umetnik pa s svojim raziskovanjem želi razkriti napetost med politiko, poetiko in akcijo posameznika.
Maxime Berthou izdeluje kinematografske eseje, ki temeljijo na izkušnji performativnih gest. Umetnik deluje v kontekstu praktičnega raziskovanja, pri čemer na znanost gleda skozi okvir umetnosti.
Njun skupni projekt sestavljajo potovanje, pomorska pustolovščina, zgodba o dediščini, prijateljstvo in viski. Z njim boste lahko začutili duh potovanja od bretonskega Trebeurdena do škotskega otoka Islay z 20 postanki, ki sta ga umetnika zaključila s kinematografskim esejem Soutien de famille, ki bo v MSUM-u na ogled premierno. Vstopnina je 5 € (2.5 € za dijake, študente in upokojence), razstava pa bo trajala do 29. avgusta. Muzej je odprt od torka do nedelje od 10. do 18. ure, ob četrtkih pa do 20.ure.

Foto: Facebook Hogshead 733

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!