fbpx

Najbolj priljubljena imena za otroke 2024: To so imena, ki bodo kraljevala na otroških igriščih!

Foto: envato

Katera imena so trenutno najbolj priljubljena med novorojenčki v Evropi? V nadaljevanju sledi seznam priljubljenih otroških imen za fanke in punčke.

Nedavno objavljen seznam najbolj pogostih otroških imen v 30 evropskih državah razkriva zanimive trende in priljubljenosti, ki se pojavljajo med starši.

Preverimo, katera otroška imena so letos osvojila srca staršev po vsej Evropi

Vsako leto se na tisoče staršev po vsej Evropi sooča z eno izmed najpomembnejših odločitev v življenju – izbiro imena za svojega novorojenčka. Ime ni le način identifikacije, temveč nosi s seboj kulturni, zgodovinski in družinski pomen, pogosto pa tudi osebne preference in trende, ki se spreminjajo skozi čas.

Skozi zgodovino so otroška imena odražala različne vplive, od religioznih in zgodovinskih osebnosti do popularne kulture in lokalnih običajev. V zadnjih letih pa se pojavljajo zanimivi premiki, pri katerih nekatera tradicionalna imena ostajajo priljubljena, medtem ko druga, bolj moderna in eksotična imena, pridobivajo na priljubljenosti.

Ta seznam – otroških imen – nam pomaga razumeti, kako se kulturne in družbene spremembe odražajo v izbiri imen po vsej Evropi.

Otroci in imena. Foto: Pexels-Pixabay

Ime Noah, ki se pogosto pojavlja na vrhu seznama, odraža sodobne trende in priljubljenost kratkih, a močnih imen, ki so enostavna za izgovorjavo in imajo globalno privlačnost.

Po drugi strani pa je ime Maria simbol večne klasike, ki se prenaša iz generacije v generacijo in ostaja globoko zakoreninjeno v številnih evropskih kulturah.

Najbolj priljubljena imena za dečke v Evropi

1. Noah
2. Lukas
3. Aleksander
4. Oliver
5. Mohamed
6. Elias
7. Mateo
8. Gabriel
9. Danijel
10. Liam

Ime Noah je v šestih evropskih državah, vključno z Nemčijo, Belgijo, Nizozemsko, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo, najbolj priljubljena izbira za dečke.

Jakob je vodilno ime na Češkem, Norveškem in Slovaškem, medtem ko Juraj dominira v Grčiji. Različice imen, kot sta Georgi ali Georgios, so zelo priljubljene v Bolgariji, kar kaže na pomemben vpliv lokalnih tradicij.

Vsako ime ima svoj pomen. Foto: Vika Glitter / Pexels

Najbolj priljubljena imena za deklice v Evropi

1. Maria
2. Sofia
3. Hannah
4. Izabela
5. Amelia
6. Jasmin
7. Ema
8. Emilia
9. Sara
10. Elizabeta

Pri deklicah je Maria absolutno najpogostejše ime, saj vodi v Bolgariji, na Cipru, Finskem in Portugalskem. To ime simbolizira moč tradicije in kontinuiteto skozi generacije.

Tvoje ime – tvoja usoda. Foto: Thgusstavo / Pexels

Ema in Mia, ki sledita na seznamu, odražata sodobne trende, ki dajejo prednost kratkim in zvočno prijetnim imenom.

Starši se pogosto odločajo za imena, ki so bila priljubljena že desetletja, ali pa se zgledujejo po sodobnih vplivih in osebnih preferencah. Ne glede na to, ali gre za ime, ki je simbol močne družinske tradicije, ali za bolj moderno izbiro, so imena, ki jih starši izbirajo za svoje otroke, odraz časa, v katerem živimo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.