fbpx

Najboljša mesta za življenje 2017

Ljubo doma, kdor ga ima, in tega nam nihče ne more vzeti! Pa vseeno, raziskave so pokazale, da so na svetu mesta, kjer je življenje bolj zdravo, lažje, bolj urejeno, in mesta, za katera to ne velja. Revija The Economist je tudi za leto 2017 naredila seznam desetih za življenje najboljših mest. V nabor so vzeli 140 mest, ki so jih ocenjevali po 30 kriterijih. Onesnaženost, stopnja kriminala, zdravstvena oskrba, infrastruktura in izobrazba so le najbolj očitni med njimi.

Naših mest sicer ni med njimi, smo pa lahko ponosni na severne sosede. Seznam in vrstni red prvih 10 mest je popolnoma enak lanskemu, se je pa raven kakovosti življenja prvič v tem desetletju izboljšala.

Prvo mesto spet, že sedmič zapored, zaseda avstralski Melbourne, sledi mu avstrijski Dunaj, nato pa se spet selimo na drugo celino, tokrat čez Atlantik v kanadski Vancouver. Nekaj tisoč kilometrov vzhodneje leži Toronto, ki zaseda četrto mesto, peto pa si delita avstralska Adelajda in kanadski Calgary. Za zdaj se sprehajamo samo od Kanade do Avstralije, z vmesnim postankom v Avstriji. Pojdimo dalje. Sedmo mesto pripada avstralskemu Perthu, nato pa se odpravimo na jugovzhod, kjer na osmem mestu stoji novozelandski Auckland. Zadnji dve mesti v prvi deseterici pa pripadata Helsinkom in Hamburgu.

Zanimivo je to, da so ta mesta nekako srednje velikosti in očitno zato lažje obvladljiva. Megalomanski London, New York, Moskva in Cuidad de Mexico so najbrž prav to, preveliki.

Kaj mislite, da bi na ta seznam porekel ljubljanski župan?

Galerija – Najboljša mesta za življenje 2017

Dodatne Informacije

Več informacij:
economist.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.