fbpx
Foto: Becoming - Michelle Obama

Najboljše biografije: knjige slavnih, ki jih je vredno imeti na domači knjižni polici

Spomini so v zadnjih letih doživeli pravo malo literarno renesanso. Skoraj vedno so na seznamih najboljših knjig, kar ni presenetljivo glede na impresivne, včasih neverjetne človeške zgodbe, ki jih prinašajo. Knjige s podpisom hollywoodskih imen prinašajo vpogled v identitete in svetove, ki si jih je bilo prej težko predstavljati, življenjske zgodbe slavnih, pa so jih spremenile v pisateljske zvezde. Spodaj vam predstavljamo najboljše biografije - knjig slavnih osebnosti, ki so res kakovostne in vredne, da jih imate na polici.

Spomini slavnih dajejo dodatni vpogled v njihovo resničnost, čeprav mislimo, da jih že dobro poznamo. In ravno takrat nas resetirajo in opomnijo, da so internetne razprave in medijski članki le pridih vsakdana. Slavne osebnosti imajo impresivno življenjsko zgodbo, ki je že sama po sebi edinstvena, s svojim pisanjem pa še dodatno navdušijo svoje občinstvo.

Acid for the Children – Flea

Foto: Amazon.de

Legendarni basist Flea in soustanovitelj Red Hot Chili Peppers v knjigi opisuje surove, privlačne in osebne spomine na svojo mladost. S smešnimi anekdotami, poetičnimi meditacijami in občasnimi poleti domišljije Flea spretno beleži izkušnje, ki so ga skovale kot umetnika, glasbenika. Njegova zasanjana, jazz navdahnjena proza ​​poskrbi, da Los Angeles iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja zaživi v živahnem, veličastnem življenju, vključno z zabavo, nevarnosti, neredom ali navdiom, ki se skriva za vsakim vogalom. Tu je mlad Flea, ki je želel pobegniti iz nemirnega doma, našel družino v skupnosti glasbenikov, umetnikov in odvisnikov, ki so prav tako živeli na obrobju. Večino svojega časa je preživel na zabavah in zagrešil manjša kazniva dejanja. Toda v glasbi je našel višji pomen, prostor za kanalizacijo svoje frustracije, osamljenosti in ljubezni. Opisuje tudi trenutek, ki mu je spremenil življenje, ko je skupaj s prijatelji ustanovil skupino Red Hot Chili Peppers.

Will – Will Smith

Foto: Amazon.de

Zgodba Willa Smitha iz zaskrbljenega otroka v napetem domu Zahodne Philadelphie v enega največjih rap zvezdnikov svojega časa in nato enega največjih filmskih zvezd v zgodovini Hollywooda je zelo impresivna. Ta memoar je produkt globokega potovanja samoodkrivanja, obračuna z vsem, kar lahko prinese lastna volja in vsem, kar lahko pustite za seboj. Knjiga Will je napisana s pomočjo Marka Mansona, avtorja večmilijonske uspešnice The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Le malokdo pozna pritiske nastopov na največjih svetovnih odrih z najvišjimi vložki, ter da se je potrebno v določenem času spremenit in spreobrniti.

Just Kids – Patti Smith

Foto: Amazon.de

Just Kids je prozna knjiga, kjer Patti Smith, legendarna ameriška umetnica ponuja še nikoli viden pogled na svoj izjemni odnos s fotografom Robertom Mapplethorpom v New Yorku in hotelu Chelsea v poznih šestdesetih in sedemdesetih letih. Iskrena in ganljiva zgodba o mladosti, prijateljstvu in ljubezni. Gre za globok portret dveh mladih umetnikov, pogosto lačnih, a nahrenjenih z umetnostjo in izkušnjami.

Popizm – Andy Warhol

Foto:Amazon.de

Anekdotičen, smešen, odkrit POPizem je Warholov osebni pogled na fenomen popa v New Yorku v šestdesetih letih in pogled nazaj na odnose, ki so sestavljali sceno v Factoryu. Warhol v samostojnem tračevskem slogu, po katerem je bil znan, pove vse – končno notranjo zgodbo desetletja kulturne revolucije.

My Body – Emily Ratajkowski

Foto: Amazon.de

Emily Ratajkowski je ena najbolj znanih mladih igralk, manekenk in aktivistk današnjega časa.Knjiga Moje telo ponuja luciden pregled v kult lepote, kot jo definirajo močni moški. Moje telo je globoko osebno raziskovanje feminizma, spolnosti in moči ter moškega ravnanja z ženskami. Gre za eseje, ki opisujejo trenutke iz njenega življenja v isti sapi pa prezirajo obsedenost in žensko seksualnost, ter perverzno dinamiko modne in filmska industrij in sivo območje med privolitvijo in zlorabo.

Me – Elton John

Foto: Amazon.de

Reginald Dwight – Elton John, je bil sramežljiv fant z očali, ki je odraščal v londonskem predmestju Pinner in sanjal, da bi postal pop zvezda. Pri triindvajsetih letih je imel svoj prvi nastop v Ameriki in se soočil z začudenim občinstvom v svojih svetlo rumenih hlačah, majici z zvezdami in škornjih s krili. Njegovo življenje je bilo polno drame,saj je prijateljeval z različnimi slavnimi osebnostmi. V knjigi opisuje različne dramatične dogodke, kot tudi o svojem spremenjenem življenju, postati oče.

Chronicles – Bob Dylan

Foto: Amazon.de

V knjigi Chronicles kultni glasbenik Bob Dylan, ki je zaznamoval glasbeno zgodovino, prepusti občinstvu svoj pogled na svet, ljudi in kraje, ki so ga zaznamovali. Od zabav v šestdesetih do njegovega prvega prihoda na Manhattan, sklenjenih in pretrganih prijateljstev ter glasbenih izkušenj, kot je Woodstock. Zgodba je razdeljena na tri večje dele – 1961, 1970 in 1989, vsako večje poglavje pa priča o eni stopnji glasbenikove kariere. Gre za zelo intimno napisano zbirko neverjetnih življenjskih zgodb, ki so pevca potrdile kot impresivnega pripovedovalca in avtorja.

Born to Run – Bruce Springsteen

Foto: Amazon.de

Bruce Springsteen v svoji cenjeni avtobiografiji razkriva svoje življenje – z enako iskrenostjo, veseljem do življenja in izvirnostjo, ki so značilne za njegove pesmi. Knjiga pripoveduje o njegovem otroštvu v Freeholdu v New Jerseyju, o obsedenosti z željo biti glasbenik in vzponu na svetovno slavo. Z iskrenostjo odpre številne osebne neuspehe, ki so navdihnile nekatere njegove najboljše pesmi.

Becoming – Michelle Obama

Foto: Amazon.de

V svojih spominih Michelle Obama vabi bralce v svoj svet in opisuje izkušnje, ki so jo oblikovale – od otroštva na južni strani Chicaga do let izvršne direktorice in materinstva. Z nezmotljivo poštenostjo in živahno duhovitostjo opisuje svoja zmagoslavja in razočaranja, tako javna kot zasebna.

Zayn

Foto: Amazon.de

Po petih letih velikega uspeha z One Direction je pevec Zayn začel svojo solistično kariero in postal eden najuspešnejših umetnikov na svetu. Knjiga razkriva intimne in surov vpogled v njegovo osebno življenje. Čudovito zasnovana knjiga, ki jo krasi več kot sto barvnih fotografij z Zaynovimi opombami, risbami, besedili pesmi in osebnimi zgodbami, knjiga ujame njegove res najbolj osebne trenutke in občutke o slavi, uspehu, glasbi in življenju.

Freddie Mercury – A Life, In His Own Words

Foto: amazon.de

Ganljiva, duhovita zbirka njegovih citatov ali intervjujev, pokriva izjemno življenje enega najboljših glasbenikov vseh časov. Gre za edinstveno branje, ki ni namenjen le oboževalcem skupine Queen in njihovega legendarnega frontmana, temveč tudi za vse, ki bi želeli izvedeti več o legendarnem pevcu.

Sharon Stone – The Beauty of Living Twice Stone

Foto: Amazon.de

Sharon Stone, ena najbolj priznanih igralk na svetu, je utrpela hudo možgansko kap, ki jo ni stala le zdravja, ampak kariere, družine, bogastva in svetovne slave. V knjigi The Beauty of Living Twice Stone opisuje svoja prizadevanja, da bi ponovno zgradila svoje življenje. Sharon govori o svojih ključnih vlogah, prijateljstvih, ki so ji spremenila življenje, svojih najhujših razočaranjih in največjih dosežkih. Razkriva, kako je prešla iz otroštva, polnega travm in nasilja, do kariere v filmski industriji.

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!