fbpx

Najboljše knjige za ženske 2022: romani, ki vas bodo navdahnili

Foto: envato

V prispevku vam razkrivamo nekaj čudovitih knjig z "žensko" tematiko, ki se nanašajo na literaturo fantastičnih pisateljic. Njihova dela temeljijo na zapletenih, dodelanih, netipičnih in popolnih ženskih likov in njihovih življenjskih zgodb.

Jane Sherron De Hart / Ruth Bader Ginsburg:Life

Foto: Booking.com

Knjiga Jane Sherron De Hart ponuja globok vpogled v kariero in življenje ameriške vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg. Pisateljica je v tej obsežni, izčrpni, razodetljivi biografiji raziskuje osrednje izkušnje, ki so odločilno oblikovale Ginsburgovo strast do pravice, njeno zavzemanje za enakost spolov, njeno natančno sodno prakso: njeno željo, da bi ljudje postali bolj združeni in naša zveza bolj popolna. Knjiga ima več kot 700 strani in je nastala je v sodelovanju s sodnico, prinaša pa tudi številne intervjuje z njenimi družinskimi člani, prijatelji in sodelavci.

Gail Honeyman / Eleanor Oliphant is Completely Fine

Foto: Booking.com

Gail Honeyman je napisala svetovno uspešnico, ki ni trajala dolgo, da je pritegnila pozornost največjih produkcijskih podjetij, kot je Hello Sunshine Reese Witherspoon. Zgodba spremlja mlado Eleanor Oliphant, žensko v zgodnjih tridesetih, ki vodi preprosto, rutinsko zaznamovano življenje. Težko se vklopi v svoje okolje, zato je včasih osamljena, a dnevi ji minevajo – izogiba se družbenim interakcijam, ob vikendih pa uživa v zamrznjeni pici in prevelikih količinah alkohola. Z njo je vse v redu, dokler nenadoma eno srečanje in dobro dejanje ne prisili te mlade ženske, da končno podre stene okoli sebe. Zgodba Eleanor Oliphant pripelje v osrčje zapleta protagonistko, ki ne more razumeti pomena ženskosti v sodobnem svetu, z razpletom zapleta pa postajajo dvojna in nedosegljiva merila bolj jasna.

Tove Ditlevsen / The Copenhagen Trilogy

Foto: Booking.com

Tove Ditlevsen je pionirka na področju izpovednega pisanja in danes velja za eno najpomembnejših in edinstvenih glasov v danski književnosti. Københavnska trilogija je njena mojstrovina, ki razkriva svoje življenjske izkušnje. Trilogija vsebuje tri romane Otroštvo, pripoveduje zgodbo o neustreznem otroku, ki je odločen, da postane pesnik. V romanu Mladost opisuje svoje zgodnje izkušnje spolnosti, dela in neodvisnosti. V romanu Odvisnost pa nadaljuje zgodbo o odvisnost od drog, ki jo je omogočil njen zlovešči, nasilni zdravnik mož. V trilogiji Ditlevsen opisuje različne ženske izkušnje, drobce identitete in vloge, ki jih prinaša vsako obdobje ženskega življenja.

Madeline Miller / Circe

Foto: Booking.com

Madeline Miller je napisala eno najbolj odmevnih knjig leta 2018, ki popolnoma reinterpretira zgodbo starodavne čarovnice Circe. Ta čudovita zgodba vas bo pritegnila, ne glede na to, ali imate radi mitološke zgodbe ali mitologijo. Zgodba se vrti okoli Circe, hčerke boga sonca, ki »ni tako močna kot njen oče niti tako hudobno mamljiva kot njena mati. Ko išče družbo v svetu smrtnikov, odkrije, da ima še vedno moč: moč čarovništva, ki ogroža same bogove. Ker se počuti ogroženo, je pregnana na zapuščeni otok, kjer izpopolnjuje okultno umetnost, kroti divje zveri in na koncu sreča številne najbolj znane mitološke like, vključno z, seveda, Odisejem. Na tem svetu obstaja nevarnost za samotno žensko in njena neodvisnost vzbuja jezo ljudi in bogov. Da bi zaščitila tisto, kar ji je drago, se mora Circe odločiti, ali spada med božanstva, iz katerih je rojena, ali smrtnike, ki jih je vzljubila.

Martha Batalha / The Invisible Life of Euridice Gusmao

Foto: Booking.com

Knjiga pisateljice Marthe Batalha nas popelje v Rio de Jainero v štirideseta leta 20. stoletja, v domove bogatih, revnih, izgubljenih, neodvisnih, najrazličnejših žensk tistega časa, ki so bile potisnjene na področje domačih in gospodinjskih opravil. V središču zapleta sta Euridice in Guido, dve sestri, katerih življenja sta popolnoma ločeni, lik Euridice, ki mrzlično išče hobi, ki bi osmislil svoje dni, pa je nevidna ženska brazilske družbe 20. stoletja. Roman nas uvede v pisan mozaik impresivnih ženskih likov, o katerih boste dolgo razmišljali.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!