fbpx

Najboljše rože za vrt in balkon: cvetje, ki vam ne bo zamerilo, če ga pozabite zaliti

Cvetovi sivke Foto: MireXa / Pixabay

Ali želite svoj dom polepšati s cvetjem, vendar se bojite, da bi se vam prekmalu posušilo? Bodite brez skrbi, saj smo vam pripravili 5 idej za rože, ki ne zahtevajo prepogoste nege, vašemu balkonu ali vrtu pa bodo pričarale povsem novo podobo.

Eden najboljših načinov, kako si lahko dvignete razpoloženje sploh ob tistih dnevih, ko je najtežje, je poskrbeti, da vas doma pričaka prelepo cvetje. Se sprašujete, katero bi izbrali?

Priporočamo vam, da pomislite na trajnice, ki so ena izmed najbolj nezahtevnih vrst cvetnic. To je cvetje, ki ga ni potrebno presajevati, pa vendar cveti vsako leto. So idealne za predvsem za tiste, ki nimate veliko časa ali pa si preprosto želite cvetja, ki ne vam ne bo vzelo preveč prostora in energije.
Semena ali mlade trajnice lahko kupite v vrtnarijah, drevesnicah in na tržnici.
Vse, kar boste naredili, če se odločite za nakup mlade trajnice, je, da boste rožo iz plastičnega lončka presadili v zemljo ali kozarec. Če pa izberete nakup semen, jih boste lahko posadili na zelo preprost način. Kozarec boste do približno treh četrtin napolnili z zemljo, nanjo razporedili semena in jih nato prekrili s tenko plastjo zemlje.

1. Ameriški slamnik ali ehinaceja

Od cvetnic iz rodu Echinacea pri nas najbolje poznamo škrlatno ehinacejo oz. škrlatni ameriški slamnik. Poleg nezahtevne nege je ameriški slamnik znan tudi po svojih zdravilnih lastnostih. Z njim so rane zdravili že severnoameriški staroselci, ruski znanstvenik S. A. Tomilin pa je to rastlino priporočil pri zdravljenju depresije, duševne in telesne utrujenosti, vnetega grla, kronične sepse, boleznih notranjih organov ter akutnih in kroničnih bolezenskih stanjih. Danes se njegovi pripravki prodajajo v lekarnah po vsem svetu.
Ameriški slamnik je treba postaviti na sončno mesto, priporočljivo pa je, da ga najprej posadite v kozarec, šele ko odraste, pa ga premaknete na vrtno gredico. Tako se boste izognili navalu polžev, ki imajo sicer zelo radi to rastlino. Zalivati ga je potrebno le v prvem letu rasti, kasneje pa le takrat, ko že 2 meseca ni bilo dežja.

Foto: Khara Woods / Unsplash

2. Kozmos

Kozmos je prelepa cvetnica z nežnimi cvetovi, ki je k nam prišla iz Severne Amerike. Najdemo jo v različnih barvah, vse od bele do rožnate in vijolične. Ker lahko zraste lahko kar visoko, je dobro poskrbeti, da se njeni cvetovi ne bi zlomili tako, da ji zagotovimo oporo v obliki lesene letve ali pa jo posadimo poleg ograje, na katero se lahko nasloni. Poletno vročino dobro prenaša, z veseljem pa jo obiščejo tudi čebele.
Namakanja kozmos ne potrebuje. Mlado cvetje tako zalijte šele, ko opazite, da veni in je izgubilo svojo moč.

Foto: Lena Bauermeister / Unsplash

3. Dnevna lilija

Dnevna lilija, katere domovina je vzhodni del Azije, je prav posebna rastlina. Ima namreč prelepe oranžne cvetove, ki pa jih lahko občudujemo samo podnevi. Ponoči večina vrst namreč svoje cvetove zapre. Zato ni najboljša izbira za šopke, je pa zagotovljeno, da si boste na njeni lepoti lahko pasli oči, če jo posadite v kozarec ali gredico.
Za dnevno lilijo je najbolj idealna postavitev v sončni legi. Redno zalivanje te rastline ni potrebno, preveč vode ji namreč lahko celo škoduje.

Foto: Pasja1000 / Pixabay

4. Sivka

Opojen vonj sivke je eden izmed najbolj prepoznavnih na svetu. Rastlina je znana tudi po svojih zdravilnih učinkih– že samo njen vonj naj bi pripomogel k izboljšanem razpoloženju in lažjem spancu- in prelepih cvetovih.
Je nezahtevna, ljubi pa veliko sonca. Privablja čebele in čmrlje, hkrati pa odganja muhe in komarje, zato je najbolje, da jo postavite v bližino vrat ali oken. Svetujemo vam, da obrezovanje in urejanje grma opravite v spomladanskem času, zalivati pa jo je potrebno le po sajenju.

Foto: Uschi_Du / Pixabay

5. Coreopsis ali dekliško oko

Cvetnica s pravljičnim imenom dekliško oko izhaja iz Mehike in Severne Amerike. Njeni cvetovi so večinoma rumeni, nekoliko podobni marjeticam, njena stebla pa so dolga in pokončna, zrastejo lahko kar do 120 cm.
Coreopsis bogato cveti od junija do oktobra, z lahkoto pa tudi tvori tudi grm. Njeno vzdrževanje je preprosto, bodite pozori le, da med cvetenjem odstranite posušene cvetove. Zalivanje ta rastina potrebuje le v vročem vremenu in ob dolgotrajni suši.

Foto: James De Mers / Pixabay

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!