fbpx

Najboljše skandinavske serije in filmi, ki si jih lahko takoj ogledamo

Če iščete najboljše skandinavske serije in filme, potem ne spreglejte našega seznama, kjer smo izbrali odlične vsebine, ki si jih lahko takoj ogledate.

Skandinavske serije in filmi so od nekdaj znali dobro uravnotežiti element »mainstreama« in evropsko, včasih skoraj hladno estetiko zapletenih in zanimivih likov. V njih bodo večinoma uživali ljubitelji kakovostnih krimi zgodb, se pa vmes najdejo tudi kritiško hvaljene drame. Dobra novica je, da so številne skandinavske serije in filmi na voljo na storitvah Netflix, Amazon, HBO in Pickbox. Našteli smo nekaj zelo zanimivih naslovov, ki si jih lahko takoj ogledate.

Zlo: Tisti, ki ubijajo (Den som dræber, 2019– )

Na Pickboxu si je trenutno mogoče ogledati danski kriminalni hit Zlo: Tisti, ki ubijajo ali Den som dræber, ki je v letih po premieri prejel ameriške in nizozemske predelave, a izvirna različica ostaja najboljša.

Pol leta po ugrabitvi 17-letne Julie z ulic v Kopenhagnu je detektiv Jan Michelsen edini, ki verjame, da je morda še živa. V obupanem poskusu preprečiti zaprtje primera, Jan razišče vse dokumente in pride do primera deklice, ki je v podobnih okoliščinah izginila pred 10 leti. Kmalu odkrije nove dokaze, ki policijo vodijo do šokantnega odkritja in številnih podobnih nerešenih primerov.

Quicksand (2019)

Netflixova serija Quicksand temelji na istoimenskem romanu.

Švedska uspešnica prinaša dogajanje okoli streljanja v šoli v Stockholmu. Maja Norberg je osumljena umora svojega fanta in najboljše prijateljice. Motivi, ki se postopoma razkrivajo in vse, kar se dogaja, bodo vedno znova spreminjali vaše predpostavke in zaključke.

Beartown (2020– )

Na HBO GO je na voljo še ena odlična švedska serija po romanu. Roman Beartown je napisal Frederik Backman, eden najslavnejših švedskih avtorjev, ki je nedavno s knjigo Anxious People zasedel drugo mesto med najboljšimi knjigami leta 2020.

Zaplet serije se odvija v mestu Beartown, ki počasi izginja med drevesi, ki ga obkrožajo. Lokalni junak in nekdanji hokejski zvezdnik Peter se vrača v Beartown, da bi sestavil mladinsko hokejsko ekipo in tako mestu dal novo priložnost in boljšo prihodnost. Vsa pričakovanja in želje, da Beartown ne izgine, padejo na pleča mladega fanta iz nove ekipe. Ko mladega zvezdnika obtožijo grozljivega dejanja, v mestu nastane kaos, ki prizadene vse njegove prebivalce.

Face to Face (Forhøret, 2019– )

Nagrajeni režiser Christoffer Boe prinaša še eno izvrstno dansko serijo Face to Face ali Forhøret.

V središču zgodbe je policijski detektiv Rasmussen, ki poskuša razkriti sumljiv primer deklice, ki je storila samomor. Serija že od samega začetka prinaša šokantna odkritja, prvo pa je dejstvo, da je pokojna deklica hči detektiva. Zaradi tega se bo Rasmussen lotila grenkega iskanja namigov, ki bi lahko potrdili, da njena smrt ni bila rezultat samomora.

Reprise (2006)

Na Netflixu je na voljo še en norveški film, Reprise iz leta 2006. Film, ki ga je režiral Joachim Trier, je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film, in čeprav ni prejel zlatega kipca, ga podpira sto drugih mednarodnih nagrad.

Zaplet spremlja Erika in Phillipa, tesna prijatelja, ki hkrati čakata na povratne informacije o njunih knjižnih prvencih. Ko pa Phillipova knjiga izide in Ericovo zavrnejo, je Phillip prevzet s pozornostjo, za katero ne ve, kako jo obvladovati, in ljudmi, ki jih v svoji karieri ni pričakoval.

Beli, beli dan (A White, White Day, 2019)

Islandski film A White, White Day si je prislužil pohvale občinstva zaradi ganljive in psihološko težke fabule ter predvsem estetike.

Trenutno si ga je mogoče ogledati na HBO GO, film pa je postavljen v majhno mesto, kjer začne lokalni šef policije (ki še vedno žaluje za svojo tragično preminulo ženo) sumiti, da je imel njegov rojak razmerje z ženo. Počasi postaja obseden z njunim odnosom in iskanjem resnice, kar bo imelo posledice za vse okoli njega.

Beyond (Svinalängorna, 2010)

Beyond ali švedsko Svinalängorna je še ena nagrajena drama, ki si jo lahko takoj ogledate na Netflixu. V vlogi Leene nastopa Noomi Rapace (znana tudi po nastopu v izvirnem filmu Dekle z zmajskim tatujem).

Okoli božiča Leena prejme klic iz bolnišnice. Na telefonu je njena mama, katere zdravje je izredno slabo in si želi videti hčerko. To bo prvič, da se bosta videli, odkar je Leena postala polnoletna in po otroštvu, zaradi katerega jo še danes mučijo travme.

Mož z imenom Ove (A Man Called Ove, 2015)

Še ena filmska priredba romana Frederika Backmana z naslovom Mož z imenom Ove je na voljo na Amazon Prime Video. Knjiga je bila svetovna uspešnic, enako tudi po njej posneti švedski film. Na oskarjih leta 2016 je bil nominiran za najboljši tujejezični film ter najboljšo ličenje in pričesko.

Film se vrti okoli Oveja, starejšega in zagrenjenega moškega, ki dneve preživlja godrnjav ali na grobu svoje žene. Ko pa se mlada družina preseli v njegovo sosesko, Ove ustvari nenavadno prijateljstvo, ki lahko spremeni njegov pogled na življenje.

Namig: V kolikor želite dostop do digitalne knjižnice filmov in knjig, dodatne popuste pri nakupovanju in nižjo poštnino, vam svetujemo, da se včlanite v Amazon Prime.
REGISTRACIJA IN PREIZKUS – AMAZON PRIME

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.