Čeprav v zraku ni še čutiti tistega pravega zimskega mraza, pa se temperature vseeno počasi, a vztrajno spuščajo. Čaj je idealen napitek za mrzle večere in temna zaspana jutra. Če ste se naveličali klasičnih okusov, si preberite članek. To so najboljši recepti za čaje za hladne dni.
To so najboljši recepti za čaje za hladne dni:
Masala Chai
Sestavine:
- 4 skodelice vode
- ½ skodelice mleka
- 1 čajna žlička na drobno narezanega svežega ingverja
- 1 čajna žlička kardamoma
- 5 klinčkov
- 3 zrnca popra
- 1 čajna žlička cimeta
- črni/zeleni/rdeči čaj
- med
Priprava:
Vodo in začimbe pristavimo in zavremo. Odstavimo, dodamo mleko in spet zavremo ter odstavimo. Dodamo dve žlici čaja in počakamo dve minuti. Čaj precedimo v skodelice, sladkamo in postrežemo.
Čaj z medom, limono in ingverjem
Sestavine:
- 3 skodelice vode
- 1 velika žlica na drobno narezanega svežega ingverja
- 1 velika žlica čajnih listov
- 1 velika žlica limoninega soka
- 1 velika žlica medu
Priprava:
Zavremo vodo in jo odstavimo. Dodamo čajne liste. Po treh minutah jih odcedimo in v čaj dodamo ingver, med in limonin sok.
Limonin čaj iz kamilic
Sestavine:
- 2 veliki žlici limonine lupine
- 3 velike žlice limonske trave
- čaj kamilice
- 3 skodelice vode
Priprava:
Zavremo vodo in pripravimo čaj kamilice. Dodamo limonino lupino in limonsko travo ter pustimo stati približno 15 minut.
Maroški čaj
Sestavine:
- 2 veliki žlici listov zelenega čaja
- pest sveže mete
- 3 velike žlice belega sladkorja
- 3 skodelice vode
Zavremo vodo in vanjo damo zeleni čaj in svežo meto. Pustimo stati 5 minut, nato pa vodo nekajkrat pretočimo iz vrča v vrč (v katerem so še vedno listi čaja in mete). Tako dobi čaj res pravi okus ter se nekoliko ohladi. Osladkamo z obilico sladkorja.
Sivkin čaj
Sestavine:
- 2 veliki žlici sveže ali posušene sivke
- ¼ skodelice sveže ali posušene mete
- 3 skodelice vode
Priprava:
Vodo zavremo. Dodamo sivko in meto ter pustimo 5 minut. Po želji dodamo med ali sladkor. Čaj je primeren predvsem za pomiritev.
Čaj proti želodčnim krčem
Sestavine:
- ½ velike žlice kurkume
- ¼ čajne žlice drobno nasekljanega ingverja
- 1 velika žlica cimeta
- 1 skodelica riževega ali mandljevega mleka
Priprava:
V mleko daj vse sestavine ter vse skupaj pogrej. Precedi in sladkaj po potrebi (v primeru želodčnih bolečin se izogibaj sladkorju).