Najlepše kolesarske poti po Sloveniji

Odkrivajmo Slovenijo na kolesu

Foto: belakrajina.si

Da je Slovenija najlepša deželica pod soncem, vam najbrž ni treba posebej razlagati, njene naravne lepote in kulturne znamenitosti pa lahko odkrivamo tudi na kolesu.

Čeprav se lahko v času pisanja tega prispevka odpravimo na kolesarjenje le v svoji regiji, bomo že kmalu lahko kolesarili po celi Sloveniji. Najlepše kolesarske poti vabijo s svojimi slikovitimi kulisami, lepimi počivališči in okrepčevalnicami, ki nudijo lokalne dobrote. Poleg odkrivanja čudovite narave, pa bomo na kolesarskem izletu krepili tudi svoje zdravje in pridobivali kondicijo. Zato res ni razloga, da se ne bi že kmalu odpravili na najlepše kolesarske poti v Sloveniji. Pobrskali smo za različnimi tereni in našli kolesarsko pot skoraj v vsaki regiji, kar vam načeloma omogoča, da se na pot odpravite že ta vikend!

Trans Slovenija 01

Foto: trans-slovenia.eu

Gorska kolesarska tura Trans Slovenia 01 ponuja vrhunsko kolesarjenje po najlepših regijah Slovenije, od Julijskih Alp pa vse do Jadranskega morja v samo sedmih dneh. Neznane poti, raznolika pokrajina in topla gostoljubnost domačinov zagotavljajo nepozabno izkušnjo. Potovanje iz gora v Sredozemlje še nikoli ni bilo tako vznemirljivo. Tura se začne v Arnoldsteinu, očarljivem mestecu tik ob avstrijski meji, vožnja pa se nadaljuje navkreber do gore Peč, od tam v Kranjsko Goro, čez prelaz Vršič, v dolino Soče, nato pa zapusti gore in se nadaljuje proti Goriškim Brdam. Zadnji del ture ponuja odlično kolesarjenje po kraškem območju in se zaključi v obalnemu mestu Piran.
trans-slovenia.eu

Pohorska kolesarska transverzala

Foto: visitmaribor.si/ Aleš Fevzer

Pohorska kolesarska transverzala je pravzaprav kolesarsko odkrivanje Pohorja od sv. Bolfenka na mariborski do vznožja Kremžarjevega vrha na koroški strani Pohorja. Pot lahko pričnete že pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače, ki vas popelje vse tja do hotela Bellevue na Pohorju. V njegovi neposredni bližini, pri cerkvi Sv. Bolfenka, se prične slabih 75 km dolga Pohorska kolesarska transverzala. Tisti bolj zagnani se lahko do izhodiščne točke pripeljete tudi po Kordekovi kolesarski poti.
visitmaribor.si

Soška kolesarska pot

Foto: tic-kanal.si

Soška kolesarska pot vas popelje mimo naravnih in kulturnih znamenitosti srednje Soške doline. Deloma poteka po regionalnih in lokalnih cestah. Pot začnete v enem najlepših naravnih kotičkov na Tolminskem, na sotočju Soče in Tolminke, vodi pa vas vse do srednjeveškega mesteca Kanal, preko znamenitega dvoločnega kamnitega Kanalskega mostu in tik ob Soči, kjer lahko občudujete Sveto Goro ter mojstrstvo graditeljev Bohinjske proge.
tic-kanal.si

Kolesarska pot Jureta Robiča (D2)

Foto: kranjska-gora.si

Ena najlepših slovenskih kolesarskih poti vas vodi od Rateč skozi Kranjsko Goro, mimo Gozd Martuljka in Mojstrane vse do Jesenic. Okoli 28 kilometrov dolga kolesarska povezava ob vznožju Julijskih Alp deloma poteka po opuščeni železniški progi, preko številnih mostov in je skoraj v celoti ločena od motornega prometa. Brez hudih vzponov, z okrepčevalnicami in lepo urejenimi počivališči je primerna tudi za otroke.
kranjska-gora.si

Porečanka/Parenzana

Parenzana je urejena kolesarska pot, ki vodi po poti bivše železnice od Trsta do Poreča. Popotovanje po njej je enkratno kolesarsko doživetje, odločite pa se lahko za dva, tri ali petdnevni predlog izleta in se odpravite na pot. Ogledali si boste lahko številne znamenitosti in slikovita mesta (Koper, Izola, Piran), ter se razvajali ob čistem zraku in neokrnjeni naravi (Škocjanski zatok, Sečoveljske soline).
parenzana.info

Dravska kolesarska pot

Kolesarska pot ob reki Dravi poteka skozi kar štiri države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 710 km. Pot se začne v neposredni bližini izvira reke Drave na Toblaškem polju v Italiji, nato pa se nadaljuje po avstrijski Koroški, Sloveniji in na koncu po Hrvaški. Po Sloveniji vas bo pot vodila od Koroške mimo Maribora in najstarejšega slovenskega mesta Ptuja do Ormoža. Na poti boste spoznavali gradove Dravske doline, zgodbe flosarjev in odkrivali spomenike iz časov starih Rimljanov. Oddahnete si lahko ob najstarejši trti na svetu ter okusite lokalne gastronomske posebnosti in vina.
dravabike.si

Trans Karavanke

Foto: trans-karavanke.pzs.si

Turnokolesarska pot Trans Karavanke se razteza od Jezerskega do Tromeje, vozna pa je tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najbolj zahodni točki na Peči oziroma Tromeji.
Na 132 kilometrih, ki so razdeljeni v pet etap, med drugim obišče Slovenski planinski muzej v Mojstrani ter nekaj popularnih planinskih postojank (Valvasorjev dom pod Stolom, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Planinski dom na Zelenici, Dom na Kofcah), a največja nagrada bodo čudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi.
trans-karavanke.pzs.si

Murska kolesarska pot

Foto: steiermark.com

Murska kolesarska pot je med poznavalci ena od pokrajinsko najpestrejših alpskih kolesarskih poti ob reki, ki je zaradi svojega poteka – nekoliko v hrib in z veliko kulinaričnimi točkami – prava kolesarska pot užitkov. Začne se v narodnem parku Visoke Ture in spremlja reko Muro prek avstrijske kulinarične prestolnice Gradec do dežele vina in term v obmejnem trikotniku Slovenija-Avstrija-Madžarska.
steiermark.com

Kolesarjenje po Beli krajini

Foto: belakrajina.si

Čudovita Bele krajine nudi številne možnosti za kolesarjenje, bodisi je to družinsko kolesarjenje, bodisi se želite podati na bolj zahteven teren. Na voljo imate kar 12 tematskih kolesarski poti, ki vas vodijo mimo slikovitih vasic, gotskih cerkvic, polj in travnikov, skozi gozdove in vinograde, v zaledje reke Krupe, tiste zahtevne kolesarje pa celo na najvišji vrh Bele krajine, na Mirno goro (1.047 m).
belakrajina.si

Slovenska turnokolesarska pot

Če imate radi izzive, boste zagotovo navdušeni nad Slovensko turnokolesarsko potjo, ki vas v svojih 41 etapah in 1.850 kilometrih vodi po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. Pelje vas neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah, ljub temu pa tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog kolesarjev.
pzs.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepše italijanske plaže, ki jih moraš obiskati vsaj enkrat v življenju