fbpx

Najpreprostejši trik, kako varčevati pri ogrevanju

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Varčevanje z energijo se začne že doma. Z različnimi ukrepi pri ogrevanju, uporabi malih gospodinjskih aparatih in razsvetljavi v vašem domu lahko znižate porabo energije, kar posledično pomeni nižje stroške energije. V prispevku vam razkrivamo trik, s katerimi lahko privarčujete pri ogrevanju.

Prah, ki se tedne ali mesece nabira na radiatorjih, zmanjšuje širjenje toplote, kar hkrati povečuje stroške ogrevanja.

Glede na to, da cene energentov rastejo, bi bilo pametno v tedensko rutino čiščenja vključiti radiatorje. Pred prvim vklopom ogrevanja jih je treba temeljito očistiti in pozimi redno brisati prah, priporoča združenje nemških proizvajalcev higienskih izdelkov.

Pozitiven učinek za alergike

Če vas pesti alergija, bo imelo čiščenje radiatorja dodaten pozitiven učinek. Radiatorji povzročajo pretok zraka, to pomeni, da v zrak dvigujejo delce umazanije in prahu, ki lahko končajo v dihalnih poteh ali v očeh.

Redno čistite radiatorje v svojem domu.
Foto: Ksenia Chernay /Pexels

Čiščenje radiatorjev

Preden se lotite čiščenja radiatorjev, pod njih položite krpo ali časopis, da ujamete kepice prahu ali mrtvi mrčes. Za marsikateri radiator bo zadostovala ščetka dolžine 30-40 centimetrov. Z njim lahko očistimo prostor za napravo in med ‘rebri’.

Lahko uporabite tudi sesalnik, saj imajo nekateri posebne nastavke za čiščenje ozkih prostorov. Po odstranitvi prahu dostopni del radiatorja obrišite z vodo in univerzalnim čistilom, vendar ne uporabljajte gobic z grobo površino, saj lahko poškodujete lak.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.