Nakup novega avtomobila – kako ga financirati?

Zadnjič posodobljeno: :

Vsi, ki ste že kdaj kupovali ali pa ravno kupujete nov avtomobil, veste, da je kljub popustom in ugodnemu financiranju nakup avtomobila vseeno velik finančni zalogaj. Zato je zanj potrebno kar nekaj priprav in preračunavanja.

Na spletu lahko najdemo kar precej informacij o ponudbi in popustih, ki nam jih nudijo določene blagovne znamke. Vseeno pa vam bodo končno ceno izbranega avtomobila najbolj točno izračunali, ko boste avtosalon obiskali osebno. Tam se boste s prodajalcem tudi dogovorili o možnostih plačila.

Takojšnje plačilo

Splošno znano je, da je avto najenostavneje kupiti s prihranki. Preden se odločite, da boste potrošili svoje prihranke, naredite pregled svojih dohodkov in izdatkov ter razmislite o morebitnih novih finančnih obremenitvah, ki vas čakajo v prihodnjih letih. Četudi prihranki zadostujejo le za del kupnine, je dobro vedeti, da nobeno varčevanje ali naložba ne bosta tako donosna, kot boste morali odšteti za stroške financiranja avtomobila.

Pred nakupom avtomobila se pozanimajte, katero financiranje je za vas najugodnejše.
Pred nakupom avtomobila se pozanimajte, katero financiranje je za vas najugodnejše.

Najem kredita ali lizinga

Ker prihranki običajno niso dovolj za nakup avtomobila, se večina kupcev poslužuje možnosti najema kredita ali lizinga. Za kar pa je seveda potrebno plačevati obresti. Zdrava pamet in ekonomska logika pravita, da svojega dohodka nikar ne obremenjujte preveč, po drugi strani pa kredita vseeno zaradi višine obresti in zmanjševanja vrednosti avtomobila ni priporočljivo odplačevati prepočasi.
Če se boste pri nakupu soočili z dilemo, ali nakup financirati s kreditom ali z lizingom, je dobro da poznate osnovno razliko med njima. Z najemom kredita postanete lastnik avta takoj, pri lizingu pa vozilo za vas kupi lizingodajalec in vam ga pod dogovorjenimi pogoji odda v uporabo, vi pa mu za to plačujete dogovorjene mesečne zneske. Na splošno velja, da so pogoji za odobritev lizinga nekoliko manj strogi kot pri najemu kredita, čeprav morajo tudi lizingodajalci preveriti vašo kreditno sposobnost. Za razliko od kredita boste morali pri nekaterih lizingodajalcih ob podpisu pogodbe odšteti prvi polog, pogosto je to petina vrednosti avtomobila, seveda pa se bodo zato zmanjšali stroški obresti.

Financiranje SEAT 1%

Financiranje 1% vam omogoča nakup modela SEAT za 1% njegove maloprodajne cene na mesec. Pri tem načinu financiranja vašega novega avtomobila SEAT lahko izbirate med različnimi višinami pologa (10, 18 ali 28 odstotkov maloprodajne cene vozila), pri modelih Ateca in Leon pa je mogoč celo nakup brez pologa. Vozilo lahko odplačujete do 72 mesecev. Prednost financiranja SEAT 1% je, da višina mesečnega obroka ves čas financiranja ostaja enak, to je en odstotek maloprodajne cene vozila na mesec.

Financiranje 1% vam omogoča nakup vozila modela SEAT za 1% njegove maloprodajne cene na mesec.
Financiranje 1% vam omogoča nakup vozila modela SEAT za 1% njegove maloprodajne cene na mesec.

Financiranje 1% je primerno tako za fizične osebe kot tudi za podjetja in samostojne podjetnike, z voznim parkom do 5 vozil. Kupec ob podpisu pogodbe plača enkratni strošek odobritve ter plačilo prvega mesečnega obroka, ki znaša en odstotek maloprodajne cene vozila. Preostale obroke se plačuje enkrat na mesec, in sicer toliko mesecev, kolikor je določeno v pogodbi. Kupcu nato preostane le še odplačilo preostanka vrednosti, ki pa je odvisen od višine pologa in obdobja financiranja. Če vas skrbi, da boste v primeru financiranja 1% vozilo preplačali, vam pri SEATu zagotavljajo, da boste pri tej vrsti financiranja za dobo do 72 mesece plačali le maloprodajno ceno vozila in nič več. Edini dodatni strošek je strošek odobritve financiranja, ki znaša 1% zneska financiranja. Nikar pa ne pozabite, da mora biti vozilo ves čas financiranja obvezno in kasko zavarovano. Zagotovo je pomemben podatek, da gre v tem primeru za finančni lizing s fiksno pogodbeno obrestno mero. Finančna institucija, ki odobri lizing, je torej do dokončnega poplačila obveznosti lastnik vozila. Ko je celoten znesek poplačan, pa lastništvo vozila preide na vas.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
seat.si

Vsebino omogoča Seat.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ford Ranger: za ameriške kupce posebni off-road paketi