fbpx

Življenje na različnih lokacijah – ali kraj, kjer živimo, res vpliva na naše zdravje?

Kraj, v katerem smo doma, vpliva na naše zdravje – različne lokacije in njihove lastnosti imajo na nas različne vplive. Nekateri so dobri, nekateri pa negativni – ampak prav vsi učinkujejo na nas. Zato je izbira lokacije doma oziroma stanovanja še kako pomembna – ne samo za družbeno življenje ali ekonomski status, ampak tudi za naše zdravje.

Ste se kdaj vprašali, kaj vse vpliva na našo izbiro doma? Če imate otroke, seveda verjetno bližina vrtca, bližina oziroma oddaljenost naših staršev in tašč, otroška igrišča in tako dalje. Če ste bolj športni tip, verjetno gledate, da je v bližini veliko rekreacijskih površin in da vaš najljubši fitnes ni ravno na drugem koncu Slovenije, če pa ste bolj mirne sorte in uživate v naravi, boste iskali bližino gozdov ali travnikov. Seveda vse v sorazmerni oddaljenosti od vaše (in partnerjeve službe). Pa ste kdaj pomislili, da lokacija doma vpliva tudi na vaše zdravje?

PREBERITE ŠE: Uppgrenna Naturhus – spa, ki je popolnoma drugačen
Francine Laden s Harvarda je sestavila seznam najpogostejših lokacij, kjer ljudje živimo, in raziskala njihove vplive na naše zdravje. Pa poglejmo …

Na višini

Ljudje, ki živijo na višji nadmorski višini, so načeloma bolj zdravi – imajo manj obolenj srca in ožilja in so na splošno bolj trdnega zdravja. A to še ni vse – ljudje, ki živijo v višjih krajih, so tudi vitkejši – dokazano je, da se povprečna telesna teža zmanjšuje z nadmorsko višino. Torej, višje ko živiš, bolj zdrav in vitek si!

V predmestju

Življenje v predmestju ima svoje pluse in minuse. Močna plusa, ki govorita v prid življenju v predmestju, sta prav gotovo družbena povezanost prebivalcev in lažji dostop do zdravniške oskrbe.

Minus pa je dejstvo, da se večina ljudi iz predmestja pelje v službo v glavno mesto, kar nemalokrat pomeni to, da se že zjutraj usedemo v avto in gremo v službo, kjer po navadi presedimo ves dan. Nato pa spet z avtom domov. Torej priložnosti za miganje ni ravno veliko – ljudje v mestu gredo recimo v službo lahko z mestnim prevozom, s kolesom ali pa celo peš!

Ob gozdu

Življenje ob gozdu ali v gozdu ima na človeka vsekakor dober vpliv – zmanjšuje stres, ponuja kopico priložnosti za dejavno preživljanje prostega časa in boljši zrak.

Ljudje, ki živijo ob gozdu, imajo zmanjšan krvni tlak, odpornejši imunski sistem in boljši spanec.

V bližini avtoceste

Čeprav je življenje v bližini avtoceste vsekakor priročno, žal ni najboljše za naše zdravje. Izpušni plini in slab zrak so glavni krivci za to. Nikakor pa ne gre zanemariti tudi stalnega hrupa, ki na nas prav tako slabo vpliva.

Na kmetiji

Življenje na kmetiji je za nas zelo zdravo – po navadi se začne že pri boljšem zraku (no, o vonjavah ne govorimo!) in seveda telesni dejavnosti. Življenje na kmetiji namreč pomeni, da je treba opraviti veliko fizičnega dela – in kaj je boljšega za naše zdravje od dela na svežem zraku?

Edina slabost življenja na (večjih) kmetijah je prisotnost pesticidov in različnih kemikalij. Te imajo seveda na naše zdravje negativen učinek.

Življenje v velikem mestu

Življenje v večjem mestu ima pozitivne in negativne plati – po eni strani ljudje v večjih mestih po navadi več hodijo kot ljudje iz predmestja ter v primerjavi z njimi živijo bolj aktivno življenje. Po drugi strani pa imajo ljudje iz velikih mest več težav z nervozo in različnimi duševnimi obolenji.

Lokacija doma torej res lahko vpliva na naše zdravje, a konec koncev ima prav vsako domovanje svoj minus in svoj plus – pomembno je samo to, da se mi tam dobro počutimo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!