Iedereen vergeet wel eens de verschillende soorten groenten en fruit die in de GFT-bak belanden. Bananen vormen hierop echter een uitzondering. Van zeer rijpe bananen kunnen veel heerlijke gerechten worden gemaakt. Hier zijn 4 zoete recepten voor gerechten gemaakt van (over)rijpe bananen.
Če se ti kdaj zgodi, da se znajdeš s kupom zrelih banan, jih nikar ne vrzi stran. Raje jih uporabi za pripravo okusne sladice. Nekaj idej lahko najdeš v članku.
Dit zijn 4 sladki recepti za jedi iz (preveč) zrelih banan.
Pletenica z bananami in Nutello
Ingrediënten
- 2 bananen
- 1 vel bladerdeeg
- ¼ skodelice Nutelle
- 1 ei
Voorbereiding
Razvij testo ter ga namaži s čokoladnim namazom. Robove pusti nenamazane. Po sredini razporedi narezane banane. Pečico ogrej na 220 °C. Testo brez namaza in banan zareži po diagonali – zareze naj bodo razmaknjene za približno 2 centimetra. Zareze prepogni čez čokolado in banane. Premaži s stepenim jajcem in postavi v pečico za 15 minut.
Bananini ocvrtki
Ingrediënten
- 2 bananen
- 1 skodelica mase za palačinke
- ½ theelepel kaneel
- ¾ kopje melk
- olie
- poedersuiker
Voorbereiding
Z vilicami zmečkaj olupljene banane. Dodaj maso za palačinke, cimet in mleko ter dobro premešaj. V ponvi segrej olje. Z veliko žlico zajemi maso ter jo položi v vrelo olje in cvri približno 3 minute. Posuj s sladkorjem v prahu.
Bananin puding
Ingrediënten
- 2 bananen
- 3 eidooiers
- 1/3 kopje suiker
- 3 jedilne žlice koruznega škroba
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrata
- 2 kopjes melk
Voorbereiding
V skledi dobro zmešaj banane, rumenjake, sladkor, koruzni škrob, vaniljo in mleko. Mešanico zlij v posodo ter jo na srednji temperaturi kuhaj približno 8 minut. Pusti, da se ohladi (vsaj 4 ure). Mešanico prelij v lončke, okrasi s stepeno smetano ter čez noč postavi v hladilnik.
Browniji iz banan in arašidovega masla
Ingrediënten
- 2 bananen
- 1 kopje suiker
- ½ kopje boter
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrata
- ¾ skodelice moke
- ¼ skodelice kakava v prahu
- snufje zout
- ½ skodelice arašidovega masla
Voorbereiding
Segrej pečico na 180 °C. V posodi z vilicami zmečkaj banane. Dodaj sladkor, maslo in vaniljo ter dobro premešaj. Dodaj še sol, moko in kakav ter nežno vmešaj v mešanico. Z nekaj masla namasti pekač ter ga posuj z žlico kakava v prahu. Mešanico vlij v pekač. Z žlico v mešanico dodaj kroglice arašidovega masla. Peci približno 25 minut. Ohladi, preden postrežeš.
Pripravo vseh teh sladic si lahko ogledaš tudi v priloženem videu: