fbpx

Nova Sony Alpha 7 IV je po vsej verjetnosti najpomembnejši fotoaparat leta – ampak!

Sony Alpha 7 IV

Foto: Sony Press

Sony z modelno linijo Alpha 7 navdušuje, tu ni dvoma! A njihov najpomembnejši produkt te linije, če hočete jedro je prav predhodnica novinke Alpha 7 III. Gre za njihov zagotovo najpomembnejši produkt in enega najbolj priljubljenih orodji mnogih video ustvarjalcev. Nova Sony Alpha 7 IV prinaša nov izjemen senzor in poudarek na zadovoljevanju skupnosti videografov. A ne popolnoma.

Nova Sony Alpha 7 IV je po vsej verjetnosti najpomembnejši izdelek leta 2021 iz sveta fotografije in videografije ter stopa v velike čevlje predhodnice Sony Alpha 7 III. Slednja je služila mnogim profesionalnim videografom, ki so jo uporabljali za “backup” kamero produkcij. Vsekakor pa je bila najbolj popularna med video ustvarjalci za digitalne kanale, kot je YouTube, TikTok in Instagram! Tudi zato smo mogoče prav tu pričakovali nekoliko več “poguma”. In večji fokus prav na teh uporabnikih.

Foto: Sony

Napredek pri video – Da – vendar ne takšen kot smo ga pričakovali

Video je prihodnost. S tem se nedvoumno strinjamo svi. To seveda ve tudi Sony, a se zdi, da nam ne želi dati popolne kamera za videografe. 4K lahko sicer zajemamo s 60 sličicami, a nastane “crop” – tako imenovani izrez. Kar je pri produkciji izjemno moteče in glede na sam “nov” senzor popolnoma nepotrebno. Pri Sony so dodali nastavitev VIDEO, ki ni sedaj le eden od programov, temveč kamero po vzoru Fujifilm x-t4 preklopi v video način.

To tudi nakazuje, da je model fotoaparat Sony Alpha 7 IV neke vrste hibrid (lahko da celo najboljši hibrid obeh svetov – fotografskega in videografskega), ki je povsod dober, marsikje odličen, a na drugi strani v določenih karakteristikah povsem povprečen.

Ko govorimo o tem, da je Alpha IV marsikje odlična, ne moramo mimo tega, da je avto fokus logaritemsko podoben in povzet iz “športne kamera” A1. Da je kamera oblikovno in funkcionalno izboljšana in da premore odličen 33MP nov senzor. A vseeno, ostaja besedna zveza – kaj pa če!

Kar zadeva video, lahko a7 IV snema UHD 4K pri do 30p iz celotne širine svojega senzorja (posnete iz zajemanja 7K), ali 60p, posnetih iz dela APS-C senzorja (4,6K zajemanje). Vse te video načine lahko posnamete v 10-bitnih podrobnostih 4: 2: 2 ali 4: 2: 0 z izbiro H.265 ali H.264 Long GOP ali H.264 All-I za samo stiskanje. Te 10-bitne možnosti pomagajo pri zagotavljanju veliko bolj prilagodljivih posnetkov dnevnika, zlasti za profil ~ 14EV S-Log3. A tu smo, za naš medij, zaplavali v čiste podrobnosti, ki vas morda toliko ne zanimajo.

Vsekakor odločen korak naprej!

Osnovne specifikacije – Sony Alpha 7 IV

  • 33MP BSI CMOS senzor za celozaslonsko sliko
  • Do 10 sličic na sekundo snemanje v surovi obliki z izgubo z obsežnim medpomnilnikom
  • Vgrajena stabilizacija do 5,5EV
  • Prevzorčena 4K polne širine od 7K do 30p
  • 4K / 60p z načinom Super35 / APS-C
  • Zajemanje 10-bitnega videa ali fotografij HEIF
  • H.265 video, barvni način S-Cinetone
  • Iskalo OLED s 3,69 milijona točk
  • Dve reži za kartice (1x CFe A/UHS-II, 1x UHS-II SD)
  • Polna povezava Bluetooth LE

V času hitrega napredka in velikih skokov, kjer konkurenca znamki Sony diha za ovratnik, smo vseeno pričakovali nekoliko več drznosti in večjih korakov. A razumemo Sony, da mora za njihove druge izdelke tudi obstajati prostor pod soncem. In, da si ne želijo pretiranega kanibalizma – na primer več kot odličnega Alfa 7s III, ali njihovih drugih odličnežev.

Fotoaparat Alpha 7 IV bo na voljo od novembra 2021 dalje pri številnih Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih. Njegova predvidena maloprodajna cena znaša 2.800,00 evrov za ohišje in 3000,00 evrov za set objektivov – torej v kitu z objektivom, ki nosi oznako – SEL2870. Istočasno bo kot dodatna oprema na voljo tudi steklo za zaščito zaslona.

Dodatne Informacije

sony.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!