Obdobja odraščanja, skozi katera gre vsak fant

Vsak fant gre skozi določena obdobja oz. faze na poti odraščanja. Ena so bolj, druga manj težavne (tu mislimo predvsem za starše). A kljub temu, da ima vsak fantič svoje fore, v rani mladosti so to npr. na novo skovane besede, in vsak svojo življenjsko zgodbo, pa večina na poti odraščanja izkusi iste stvari. In da ne boste mislili, da ste bili vi kakšna izjema. Očitno le je nekaj na tem, da s(m)o vsi isti.

Obdobje superjunaka

Dečki naravnost obožujejo superjunake. Verjetno zato, ker tedaj še vedno verjamejo v nadnaravne sposobnosti. In kaj je bolj simpatičnega, kot otrok našemljen v svojega stripovskega ali filmskega idola, ki rešuje svet.

Obdobje velikih Lego kock

Prve Lego kocke s katerimi se otrok sreča so običajno Duplo.
Prve Lego kocke s katerimi se otrok sreča so običajno Duplo.

Ni ga otroka, ki ne bi vzljubil Lego kock. Poleg tega jih močno odobravajo tudi starši. Smatrajo jih namreč za pametne igrače- kar tudi so- saj spodbujajo domišljijo in kreativnost, danes pa so pri njih priljubljene tudi zato, ker so edine, ki lahko zares odvrnejo fantka od (pametnih) zaslonov in jih enako priklenejo h igranju za več ur. In tako imajo starši vsaj nekaj časa zase.

Obdobje dinozavrov ali/in piratov

Dinozavri in pirati so zaradi svoje drugačnosti večna tema oz. večne fantovske igrače. Prazgodovina in zaklad. Pa še veliko lahko rjovijo.

Obdobje Power Rangersov

Ne glede na to, kako pacifistično ste naravnani in če se še tako zaklinjate, da otroku ne boste kupili orožja igrače, se boste pretvarjali, da vas je zabodel z navideznim mečem ali zadel z lasersko pištolo medtem ko je oponašal televizijskega junaka, kot so npr. Power Rangersi.

Obdobje ”pukcev”

Fuuuuj...
Fuuuuj…

Nastopi tudi obdobje, ko se fantki čutijo dolžne opozoriti na vsak ”pukec”. Takrat se jim to zdi smešno. No, nekateri nikoli zares ne prerastejo tega obdobja.

Obdobje drobnih Lego kock

”Duplo je brez veze” faza je pomembna prelomnica. Zdaj štejejo samo še kocke, ki imajo čim več koščkov in posledično stanejo tudi precej več evrov. Upajte le, da za Božič ali rojstni dan ne obkroži preveč artiklov v katalogu, sicer lahko kar pozabite na zimske ali poletne počitnice.

Obdobje grdih besed

Fantiči niso imuni na jezik odraslih, zato hitro spoznajo, da obstajajo tudi drugi, manj otroški izrazi za občutljive dele telesa. Ko to spoznajo, ob vsaki priliki spravljajo starše v zadrego in v družbi redno bleknejo kakšno neprimerno, ki bi jo sicer pripisali nekomu za šankom.

Obdobje istega tipa oblačila in obutve

Kaj je kul, mama in sin razumeta drugače.
Kaj je kul, mama in sin razumeta drugače.

Čeprav bi vsak starš rad, da njegov fant zgleda kot iz škatlice, pa ti neradi špilajo manekena. Fiksirajo se na en tip hlač, na en tip majic, na en tip čevljev. In razvijejo občutek, da jim starši s svojo izbiro uničujejo slog in ugled. In potem pravijo, da imajo samo dekleta težave z garderobo in videzom.

Obdobje prvih dlak na obrazu

Ko začnejo poganjati prve dlake na obrazu je čas za prvi resen moški pogovor med očetom in sinom. Zdaj se deček namreč spreminja v moškega. Resda je pot do tja še dolga, a nekje je treba začeti. In britje je znak moškosti, čeprav si starši težko priznajo, da njihov otrok ni več nedolžno malo bitje. Britvica torej. Ni pene!

Obdobje deodoratov in kolonjske vode

Edino dobra stran tega obdobja je, da veste, kje se otrok nahaja. Samo sledite vonju Malizie.

PREBERITE ŠE: Boyhood – film, ki so ga snemali kar 12 let

Obdobje tuširanja

V tem obdobju si morajo starši rezervirati minute v kopalnici, saj postane fantov drugi dom. In topla voda, če imate še bojler, luksuz.

Obdobje slušalk

Slušalke so neko obdobje fantov najboljši prijatelj.
Slušalke so neko obdobje fantov najboljši prijatelj.

Resda ima danes slušalke v ali na ušesih večina mimoidočih na ulici, pa nastopi obdobje v odraščanju, ko so slušalke obvezna oprema tudi doma. Kot copati. In če bi lahko, bi igrale tudi med kosilom in večerjo. A tedaj je treba poročati o šoli in drugih neprijetnih rečeh.

Obdobje, ko so vsi doma totalno bedni

Za starše je najboljše, da si v času te faze ne belijo preveč glave zaradi fantovih odrezavih izjav in nezainteresiranosti. Težko si je sicer tega ne gnati h srcu, sploh ker se vsiljuje vprašanje ”Kje sem ga polomil?”, a slej ko prej si bo premislil, ovrgel to držo, saj se vsako uporništvo izpoje. Do tedaj pa naj ga spremlja glasba iz slušalk. Potem pa bo zopet prisluhnil tudi vam. Ker itak, da vas ima rad.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
30+ najboljših stvari v življenju, ki jih denar ne more kupiti: če jih nimaš, ti vso bogastvo tega sveta ne pomaga!