Ohranite duševno zdravje: to naj stori vsaka ženska, ki se spopada s stresom

Ne dovolite stresu, da uniči vaše duševno in fizično zdravje.

Obstaja veliko razlogov, zakaj je telesna aktivnost dobra za vaše telo – zdravo srce in ohranjanje gibljivosti sklepov sta le dva izmed njih. Ampak, ali ste vedeli, da je telesna aktivnost koristna tudi za vaše duševno zdravje in dobro počutje?

Telesna aktivnost krepi psihofizično zdravje, kar izboljša splošno kakovost življenja. Po poročilu londonske fundacije za duševno zdravje so duševne motnje in fizična aktivnost tesno povezana. Raziskave so pokazale, da lahko telesna dejavnost (na primer hoja ali kolesarjenje) pomagata premagati stres, depresijo in tesnobo, na podoben način, kakor zdravila in različna svetovanja. Problem nastane predvsem pri ženskah, ker niso dovolj telesno aktivne, saj skrbijo za otroke in gospodinjstvo. Ne vzamejo si časa zase in predvsem, se ne znajo soočiti s svojimi težavami.

V hostlu Queen Mary za brezdomne ženske v Londonu, so k temu problemu pristopili celostno. Ustvarili so pilotni projek za ohranjanje duševnega zdravja – kolesarske seanse za ženske, kjer si izkušeni zdravniki prizadevajo ustvariti prijetno okolje, saj jim že majhni dosežki in koraki v samostojno življenje pomenijo veliko spremembo, predvsem glede na njihovo preteklo življenje. In kolesarjenje jim nudi vse to. Spremembe. Prilagajanja. Z njim dobijo priložnost, da si skozi učenje vožnje s kolesom povečajo svojo samozavest in neodvisnost.

Kolesarite!

Telesna aktivnost ima velik potencial za izboljšanje vašega počutja. Že kratka 10-minutna hitra hoja poveča našo mentalno budnost, energijo in pozitivno razpoloženje. Udeležba pri redni telesni aktivnosti pa lahko poveča vašo samozavest ter zmanjša stres in tesnobost.

Kako lahko vsak dan ostanete aktivni, brez da bi se morali ukvarjati s športom?

1. Sprehod.
2. Izogibajte se dvigalu. Hodite po stopnicah.
3. Čiščenje.
4. Namesto nakupovalnega vozička uporabite košarico.
5. Parkirajte malo stran od cilja in se do tja sprehodite.
6. Igrajte se s svojimi hišnimi ljubljenčki.
7. Ne sedite ali ležite med telefoniranjem, raje hodite, čistite, itd.
8. Nastavite si alarm, da ne sedite ali delate predolgo. Vsako uro si privoščite vsaj 2 minuti za raztezanje.
9. Likajte med gledanjem televizije.
10. Kolesarite v službo, trgovino, na sestanke …

Najdite svoj način aktivnosti v kateri uživate in ostanite aktivni, zaradi svojega duševnega in fizičnega zdravja.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
4 glavne skrbi, ki ženskam ponoči ne pustijo spati!