fbpx

Oman: dežela z vrha seznama izkušenih popotniških mačkov

Foto: envato

Na jugovzhodni obali Arabskega polotoka najdemo Sultanat Oman, državo, ki na prvi pogled morda na deluje kot popotovalna meka, a v resničnosti je prav to. Gre za eno najnaprednejših držav, ki spadajo tudi med najvarnejše v tem predelu sveta.

Obmorska država, ki meji na Združene arabske emirate, Savdsko Arabijo in Jemen, ne sodi med tiste z bajnimi zalogami nafte, pa vendar sodi v sam vrh najbolj razvitih držav. Prav tako Oman spada med najmirnejše države, kljub bližini držav, v katerih divja vojna vihra. Zaradi svoje lege številni popotniki nanj povsem pozabijo, tisti, ki pa Oman uspejo raziskati, ga uvrstijo v sam vrh popotovalnih seznamov. Popotovanje po sultanatu je nadvse enostavno, ljudje neverjetno prijazni, infrastruktura zavidljivo dobra.

Kdaj v Oman?

Priporočamo obisk med oktobrom in aprilom, ko so temperature prijetnejše kot v nevzdržnih poletnih mesecih. Najhujša vročina nastopi v juliju in avgustu.

Foto: Unsplash/Ruben Hanssen

Kaj naj si ogledam v Omanu?

Prestolnica Omana je Muškat, ki mu kraljuje veličastna mošeja Sultana Qaboosa. Ta velja za najpomembnejše sodobno versko središče Omana, odlikuje pa jo prekrasna arhitektura z neverjetnimi detajli. Zgrajena je bila šele 2001, o njeni veličastnosti pa pričajo tudi velika pozlačena kupola, številni minareti, unikatne svetilke in ogromen osrednji kristalni lestenec. Nekaj posebnega je tudi trdnjava Nizwa Fort, ki se nahaja kratko vožnjo iz Muškata.

Osupljiva trdnjava je bila zgrajena v 17.stoletju, še danes pa lahko občudujete njeno mogočno zunanjost in razkošno notranjost. Na svoj račun bodo v Omanu prišli tudi ljubitelji narave. Prava atrakcija je Wadi Shab, soteska številnih smaragdno zelenih jezerc, v katerih se lahko v poletni vročini tudi ohladite. Nahaja se uro in pol vožnje iz Muškata, do izhodiščne točke pa vas popelje kar čoln, nato se po soseski odpravite kar peš. Med najbolj neobljudene predele sodi gorovje Jabal Akhdar, ki ponuja prekrasne razglede na vrhove in pravo spokojnost. Za obisk tega predela potrebujete dobro terensko vozilo. Ljubitelji živali pa ne smete zamuditi Ras Al Jinz rezervata za želve, na vzhodu države, ki skrbi za zaščito ogroženih zelenih želv. Pod njihovim okriljem je kar 20 tisoč samic, ki na bližnjo plažo vsako leto pridejo odložit jajčeca.

Foto: Unsplash/Katerina Kerdi

Še eno naravno čudo Omana je Wahiba Sands, puščava, ki je del velike arabske puščave. Tudi tu potrebujete dobro terensko vozilo, pred odhodom v puščavo pa ne pozabite zadostne količine vode in hrane. Najboljši čas za obisk puščave je med oktobrom in marcem, kasneje temperature postanejo nevzdržne. V puščavi je organizirano tudi kampiranje, od koder je enostavno doseči veličastne peščene sipine. Nekaj najlepšega pa je nočno nebo, ki je zaradi odmaknjenosti polno zvezd.

Musandam Governorate je majhen delček Omana, ki leži povsem ločeno od preostale države, saj ju ločijo Združeni arabski emirati. Slovi po krasnih peščenih plažah in čistem morju. Ob obisku Omana nikakor ne smete izpustiti tamkajšnjih tržnic, kjer ne manjka zanimivega dogajanja. Muttrah Souq sestavlja vrsta majhnih trgovinic, kjer prodajajo lokalne izdelke, od tradicionalnih oblačil, do nakita in spominkov.

Foto: Unsplash/Vera Davidova

Kako raziskovati Oman?

Če želite potovati kar se da ugodno, izberite avtobus. Ti so dokaj točni, udobni in klimatizirani, poleg tega zagotavljajo varno raziskovanje države. Največ svobode pa boste dosegli z izposojo avtomobila. Vožnja po Omanu je dokaj enostavna, saj so ceste odlično vzdrževane. Za vožnjo potrebujete veljavno vozniško dovoljenje, priporoča se tudi mednarodno. Obcestni znaki so običajno tako v arabščini kot tudi v angleščini, posebni rjavi znaki označujejo tudi turistične znamenitosti. Cena bencina je dokaj ugodna, stranišča na bencinskih postajah pa čista.

Koliko stane letalska karta za Oman?

Iz Dunaja lahko v Muškat poletite že približno 200 €, izbirate pa lahko med številnimi uglednimi letalskimi podjetji od Qatar Airlines do Turkish Airlines. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: envato

Covid-19 omejitve v Omanu

Vstop v državo je dovoljen le polno cepljenim turistom, ki pa morajo ob vstopu pokazati tudi negativni rezultat PCR testa. Ta ne sme biti starejši od 72 ur. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Omanu

Royal Tulip Muscat

Štirizvezdična nastanitev se nahaja nedaleč stran od nakupovalnega središča Oman Avenues in je od središča oddaljena nekaj kilometrov, zato omogoča zadosti miru in dobro izhodišče za izlete. Hotel ima zaseben fitnes, savno, nudi tudi zunanji bazen. Vsako jutro vas razvajajo z obilnim samopostrežnim zajtrkom. Letališče se nahaja 15 kilometrov stran.

 

Radisson Blu Hotel

V središču Muškata, sredi lepo urejenih vrtov stoji hotel verige Radisson Blu. Pohvali se lahko s prelepim ogrevanim zunanjim bazenom in teraso za sončenje, gostom sta na voljo tudi fitnes in savna. Znamenitosti so na dosegu roke, hotelsko osebje pa vam lahko pomaga pri načrtovanju izletov in ogledu le teh.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!