fbpx

Oreh

Hrana za možgane Jedrca vseh vrst orehov so užitna, bogata z različnimi olji, uživamo jih presne ali v kuhanih jedeh, najpogosteje v sladicah. Orehovo olje velja za dragoceno specialiteto in ga uporabljamo v izjemno majhnih količinah, najpogosteje za obogatitev okusa solat in različnih prelivov. Oreh ...

Hrana za možgane

Jedrca vseh vrst orehov so užitna, bogata z različnimi olji, uživamo jih presne ali v kuhanih jedeh, najpogosteje v sladicah. Orehovo olje velja za dragoceno specialiteto in ga uporabljamo v izjemno majhnih količinah, najpogosteje za obogatitev okusa solat in različnih prelivov. Oreh velja za orešček, bogat s kislinami omega tri, ki pomaga zniževati holesterol, zaradi česar je poznan tudi kot hrana za možgane, ki za svoje delovanje nujno potrebujejo te maščobe. Zaradi velike vsebnosti različnih olj moramo orehe hraniti v suhem in hladnem prostoru, saj na toplem hitro postanejo žarki. Uporabna pa niso samo orehova jedrca. V nekaterih deželah nezrele orehe skupaj z zeleno lupino hranijo v kisu. V armenski kuhinji orehe shranjujejo v sladkem sirupu, podobno kot v deželah na Balkanu, kjer orehova jedrca shranjujejo v medu. Danes največ orehov pridelajo v Združenih državah Amerike, Turčiji, na Kitajskem, v Iranu, Franciji in Romuniji. Ko kupujemo cele orehe, izbiramo tiste, ki delujejo težki. Lupina ne sme biti počena, naluknjana ali neenakomerne barve, saj to nakazuje na plesnivo jedrce v notranjosti. Če imajo orehova jedrca grenak olupek, pomaga, da jih 10 minut namakamo v vreli vodi in jih potem zdrgnemo z grobo brisačo. Kasneje jih razporedimo po peki papirju in jih posušimo v pečici.

 

 

Nad orehe z domišljijo

Orehe lahko uporabljamo tradicionalno, predvsem v sladicah, kar pa ne pomeni, da je to edini način uporabe. S strtimi orehi si lahko popestrimo navaden jogurt, nepogrešljivi so v različnih piškotih, poticah in drugih pecivih. Orehova jedrca dajemo tudi na razne sirove plošče uživamo jih ob sirnem fondiju, kjer je najbolje, če izmenično v sir pomakamo kruh in orehe. Odlične so kombinacije bučkino-orehovega kruha, korenčkovo-orehovih ali marelično-orehovih mafinov in jabolčno-orehovih omlet. Grobo zmlete orehe lahko dodajamo različnim solatam (odlična je kombinacija orehov, stebelne zelene, jabolk in mlade solate) in juham ali jih uporabljamo kot dodatek polnilom perutninskih jedi. Uporabljamo jih lahko tudi kot prilogo; odlična je priloga iz fino zmletih orehov, kuhane leče in začimb, zmleta v gost pire. Iz mletih orehov in balzamičnega kisa lahko ustvarimo preliv, ki se odlično poda k špargljem, avokadu, surovim mariniranim bučkam ali popečeni jesenski oranžni buči … Popražene orehe lahko dodajamo vsem pečenim perutninskim jedem, ribjim in zelenjavnim jedem, k perutnini se odlično podajo mleti orehi v kombinaciji z medom in čilijem. Ljubitelji kave si lahko sladkane in popražene grobo mlete orehe dodajo na mlečno penico, enako jih lahko uporabimo ob mlečnem rižu, na palačinkah … Tudi pri pripravi testenin se lahko igramo z orehovo aromo: zmlete orehe dodajamo različnim rezancem; odlični so recimo špageti z brokolijem, orehi in limoninim sokom, ali rezanci s sušenimi paradižniki, orehi in rukolo, ali krompirjevi svaljki z gorgonzolo, portovcem in orehi.

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.