Osem življenjskih lekcij, ki se jih naučiš iz zakona in ločitve

"V življenju je najlepše to, da si ga lahko pokvari vsak po svoje." - Jeno Heltay

Vsi v bistvu iščemo ljubezen in izpolnitev v življenju. Zakonska zveza in ustvarjanje družine se uvrščata na vrh seznama, a vedno naši načrti ne uspejo in zakon razpade.

Katerih življenjskih lekcij nas nauči zakonska zveza in ločitev od nekdaj ljubljene osebe?

1. Po poroki ne bo vse lepo in čudovito

Če v zakon vstopite z zgrešenim prepričanjem, da poroka predstavlja vrhunec vašega uspeha, zadovoljstva in češnjico na vrhu tortice življenja, boste hudo razočarani. Resnica je, da poroka ni neka življenjsko spremenljiva izkušnja. Je le uradni zapis vaše zavezanosti odnosu z drugo osebo. Prstan jo le simbolizira.

Poroka ne pomeni, da bo po njej nenadoma vse postalo čudovito, pravljica. Stvari so še vedno enake kakor pred poroko. Ko je medenih tednov konec in se vse vrne nazaj v normalno stanje, je skoraj tako, kakor da se ne bi nič zgodilo. Zamisel, da se bo po poroki vse skupaj sestavilo v popolno razmerje, je mehurček, ki bo sčasoma počil.

2. Po poroki je treba v zakon vložiti veliko truda

V vsakem razmerju je veliko zapletenih dejavnikov, ki se v zakonu še zaostrijo in okrepijo, predvsem zaradi pritiska uradnosti in zaveze, ki ste jo dali drug drugemu. Najti morate pravilni odnos med vama, to pomeni celotno in popolno sprejemanje drug drugega in globoko, vzajemno željo, da stvari delujejo, sicer zakon nima možnosti.

Ljudje se sčasoma spremenijo. V srednjih letih mnogi začnejo idejo o zakonu jemati bolj resno. Ta sprememba lahko močno obremeni zakon, zlasti ko vas oseba, s katero ste se poročili, začne spominjati na povsem drugo osebo.

V tem obdobju se stvari, ki so vam bile pomembne, začnejo spreminjajo. Spremeni se lahko tudi tip človeka, ki vas privlači. Ko se starate vam lastnosti, kot so poštenost, zrelost, integriteta, odgovornost in razumevanje, pomenijo veliko več, kakor na začetku razmerja. Mnogi ljudje se znajdejo v položaju, da so poročeni z nekom, za katerega so menili, da je on/ona tista prava oseba, a ugotovijo, da še zdaleč niso takšni.

Po poroki ne bo vse lepo in čudovito.

3. Zelo pomembno je, da veste, kaj si želite v zakonu/partnerskem življenju

Spoznanje, da se stvari ne obnesejo, kakor ste si predstavljali in nočete biti več poročeni s to osebo, ni prijetno. Zato je tako pomembno, da počakate, da ste popolnoma prepričani, da se želite z nekom poročiti, preden se temu zavežete – to velja za obe strani.

Biti prepričan ne vključuje le nekega abstraktnega občutka, da je vse v redu. Pomeni, da vesta, kdo sta, in se popolnoma razumeta. Poroka z nekom je zaveza in veliko časa boste preživeli v družbi drug drugega. Zato je pomembno, da sta si v prvi vrsti najboljša prijatelja.

Pomembno je vedeti, kako se druga oseba znajde v stresnih situacijah. Finančni pritiski, dolga potovanja, situacije, ki dajejo vpogled v to, kako se nekdo spopada s stresom. Če svojega partnerja niste videli v najslabšem, kako ste lahko prepričani, da želite preživeti celo življenje z njim?

4. Bolje je, da ste sami, kakor z napačno osebo

Veliko ljudi se zadovolji s poroko z nekom, ki zanje ni pravi, ker se bojijo, da bi ostali sami.

Med poroko s pravo osebo in napačno osebo je velika razlika. Strah, da bi bili sami, izhaja iz predpostavke, da potrebujete nekoga drugega, da se počutite cele, kar pa preprosto ni res – s takšno osebo se boste počutili še bolj same.

5. Dobri prijatelji so neprecenljivi

Nič vam ne pokaže, kako dragoceno je prijateljstvo, kakor poroka in ločitev. Če imate nekaj tesnih in zanesljivih prijateljev, so vam v teh trenutkih, ko gre za reševanje vaših življenjskih težav, zelo pomembni. Prijateljstva se s poroko ne končajo. Dobri prijatelji so vedno le telefonski klic stran.

Vsekakor drži, da ko ste samski, veliko bolj cenite in potrebujete svoje prijatelje. Ko ste zaviti v svet zakonske zveze, medenih tednov in družine, nimate več toliko časa in potrebe po druženju z njimi. A prijatelji so tisti, ki vam bodo vedno na voljo, tudi ko se vam zakonska zveza poruši.

Dobri prijatelji so neprecenljivi.

6. Stvari lahko uresničite, tudi če ste sami

Ni vam treba biti poročen, da bi svoje življenje zaživeli na polno in sprostili svoj potencial. Za napredovanje v karieri, potovanja ali lastništvo vašega sanjskega doma, ne potrebujete nikogar drugega razen sebe. Samo vi držite ključe svojega življenja, nihče drug. Tudi v odličnem zakonu vsa rast prihaja od vas, ne od partnerja, zato biti sam ni ovira, ko gre za polno življenje.

7. Otroci ne bodo rešili ničesar

Ena izmed najslabših potez propadajočega zakona ali zveze, je imeti otroke. Imeti majhno bitje samo zaradi tega, da bi rešili zakon ali rešili težave, ali da bi se počutili manj prazne in izgubljene, je samo podvojitev slabe odločitve.

Če imate otroke, je vse še samo še težje in bolj zapleteno. Ni enostavno biti starš v stabilnem, ljubečem, uspešnem zakonu, kaj šele v tistem, ki ne deluje. Tako kot poroka ni čarobna palica in ne naredi stvari popolnih, tako jih tudi otroci ne. Zakon ni pravljica, je trdo delo.

8. Sreča in izpolnitev prihajata iz vas

Nič in nihče vam ne more prinesti trajne sreče in izpolnitve. Te stvari so že prisotne v vas. Stvari, za katere mislite, da vas osrečujejo obstajajo v vas, že ves čas. Poroka vas ne bo naredila popolne, saj vas nič ne more dokončati – ste že popolni.

Ko enkrat pridete do tega razumevanja, lahko uživate v življenju in zakonu ter v vseh teh stvareh na način, ki ne pušča za sabo ločitve. Kar pomeni, da je treba srečo in izpolnitev najti v izkušnjah, ki jih imate v življenju.

Sreča in izpolnitev prihajata iz vas.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To o njem govori njegova telesna govorica: 4 znaki, da si mu na skrivaj všeč (in 3, da mu nisi)