Oslo – revolucija umetnosti in arhitekture

Oslo, Norveška
Zadnjič posodobljeno: :

Najbolj razširjena predstava o Oslu je, da je predrago in da kot metropola zaostaja za velikimi evropskimi prestolnicami. Prva trditev je resnična, druga pa še zdaleč ne. Norveško glavno mesto doživlja preporod z drzno prenovo bivših industrijskih predelov, ki postajajo epicentri kulture, umetnosti in gastronomije.

Restavracija in ribja delikatesa v enem je ena atrakcij predela Tjuvholmen.
Restavracija in ribja delikatesa v enem je ena atrakcij predela Tjuvholmen.

Tjuvholmen Sjømagasin se nahaja v novi umetniški četrti Tjuvholmen, v neposredni bližini muzeja Astrup Fearnley. Lokacija ob morju je pomembna za koncept ribje restavracije, ki je razdeljena v več delov: glavno restavracijo, ribjo delikateso, kongresni center in kulinarični center. Jedilnik ponuja ribje jedi od popolnoma sveže domače ribje torte do fantastičnih ribjih jedi in ostrig, seveda z vini, ki najbolje pospremijo izbrane jedi. Restavracija ima odprto kuhinjo, ki mogoča neposreden kontakt med gosti in kuharskimi mojstri, ki se strinjajo da so sveže sestavine najboljši začetek dobrega obroka. Večina ribjih specialitet je pripravljena na žaru. Ribja trgovina ponuja najboljše domače in mednarodne ribje delikatese, osebje s širokim znanjem in izkušnjami s področja priprave ribjih jedi, pa je v pomoč pri izbiri specialitet, ki jih lahko kupimo in doma pripravimo vrhunski obrok. Pravi morski volki se lahko do restavracije in trgovine pripeljejo kar s svojim lastnim plovilom.
www.sjomagasinet.no
Tjuvholmen Allé 14, odprto od ponedeljka do sobote od 11:00 – 24:00, ob nedeljah zaprto

Kavarna pri Ptiču je čez dan kavarna, v večernih urah pa koktejl bar.
Kavarna pri Ptiču je čez dan kavarna, v večernih urah pa koktejl bar.

Fuglen je pravi naslov za ljubitelje oblikovanja in dobre kave. Kavarna se na istem naslovu nahaja že vse od leta 1963, kar sta lastnika spoštovala, saj je obisk kavarne korak nazaj v času. Originalna notranjost poudarja skandinavsko oblikovanje petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Eden od lastnikov Einar Kleppe Holthe je pred leti zmagal na norveškem tekmovanju baristov (pripravljavcev kavnih napitkov), drugi, Peppe Trulsen pa je oblikovalec. Pri ptiču (fuglen je norveška beseda za ptiča) pa ni retro le notranja oprema, pravzaprav vse lokal diha s časom, v katerem je opremljen. Nikomur se ne mudi, napitki se pripravljajo sveži in nihče nas ne bo priganjal, da svojo kavo odnesemo v plastičnem kozarčku ali da hitro spraznimo mizo. Kava je izredne kvalitete, kupujejo jo le od norveških Fair trade proizvajalcev, izbiramo pa lahko ne le med vrstami kave, ampak tudi načini priprave, kar pomeni, da nam bodo z veseljem pripravili tudi dobro turško kavo, ki jo je dandanes tako težko naročiti.
www.fuglen.no
Universitetsgaten 2, odprto vsak dan od 7:30 – 18:00, ob sobotah 12:00-18:00 in nedeljah 12:00-17:00. Od četrtka do sobote je večernih urah od 20:00 – 3:30 kavarna postane koktajl bar.

Hotel "tat" je podaljšek muzeja Astrup Fearnley.
Hotel “tat” je podaljšek muzeja Astrup Fearnley.

V 18. stoletju je bil predel Tjuvholmen znan kot ‘otok tatov’, saj je bil na malem otočku zapor, danes pa četrt ob morski obali doživlja eno najbolj dinamičnih urbanih preobrazb. Postaja namreč poslovni, umetniški, kulinarični center, prav tako pa bleščeč razstavni prostor sodobne evropske arhitekture. Neposredni sosed muzeja Astrup Fearnley je hotel The Thief, v katerem je razstavljenih kar 105 umetniških del, nekatere od njih so v lasti poslovneža in zbiratelja umetnin Pettra Stordalna, ostale pa, na podlagi dogovora med hotelom in muzejem, muzej moderne umetnosti posoja hotelu. Številne umetnine krasijo 119 hotelskih sob in javnih prostorov, celo v dvigalu nas spremlja video istalacija britanskega umetnika Juliana Opia, kar pomeni, katerega večina sob ponuja pogled na morje, pravzaprav nima sob z razgledom, ampak razgled s sobami. Lastniki hotela, odprtega januarja letos, so k sodelovanju povabili priznanega kuratorja Suna Nordgrena, bivšega direktorja norveškega Narodnega muzeja priznanih umetnikov, med njimi sira Petra Blakea, Richarda Princa in Damiena Hirsta.
www.designhotels.com/the_thief
Cena dvoposteljne sobe: od 2090 norveških kron (257 evrov)

Novo stavbo privatnega muzeja je postavil legendarni arhitekt Renzo Piano.
Novo stavbo privatnega muzeja je postavil legendarni arhitekt Renzo Piano.

Otvoritev novega muzeja moderne umetnosti Astrup Feranley je velika pridobitev na kulturnem področju, ne le za Oslo, ampak v svetovnem pogledu. Zasebni muzej, ki je posvečen sodobni mednarodni umetnosti je prvič svoja vrata javnosti odprl leta 1993, po osemnajstih letih na naslovu Dronningensgtate 4, je muzej zaprl svoja vrata 31. decembra 2011 in jih ponovno, v popolnoma novi preobleki, odprl 29. septembra lani v četrti Tjuvholmen. Stavbo je na obalo fjorda umestil svetovno priznani arhitekt Renzo Piano, dve krili muzeja pa deli voda. Eno krilo je posvečeno stalni zbirki, drugo pa začasnim razstavam. Trenutno muzej diha z Brazilijo, do 2. marca 2014 si lahko ogledamo razstavo Imagine Brazil, ki predstavlja sodobno brazilsko umetnost, s poudarkom na predstavitvi mladih brazilskih umetnikov.
www.afmuseet.no
Muzej je odprt: torek, sreda, petek od 12:00 – 17:00, četrtek od 12:00-19:00, sobota in nedelja 11:00 – 17:00, ponedeljek zaprto. Vstopnina: odrasli 100 norveških kron (12.3 evra)

Mathallen je bivši industrijski kompleks spremenjen v stojnice s hrano in restavracije.
Mathallen je bivši industrijski kompleks spremenjen v stojnice s hrano in restavracije.

Novi norveški center gurmanskih užitkov je lani odprt Mathallen – skupek delikates, kavarnic in restavracij, ki so ga navdihnili tako gurmanske tržnice po Evropi. Mathallen se nahaja v še enem čudovitem primeru odlične prenove bivšega industrijskega objekta, imenovanega Vulkan. Današnji glavna hala tržnice je namreč bivša jeklarna, ob kateri zaradi vroče talilnice, ni nikoli nič zmrznilo. Več kot 25 neodvisnih lokalnih ponudnikov prehranskih izdelkov in restavracij ponuja vse kar si srce (oziroma želodec) zaželi: od svežega kruha, sadja, zelenjave, mesa in rib, vin, neštetih vrst kave, vse do kuhinjskih pripomočkov in različnih začimb. Ker velika večina Norvežanov odlično govori angleško, lahko med nakupovanjem delikates izvemo različne skrivnosti pravilne priprave norveških specialitet. Stojnica Vulkanfish ponuja sveže ulovljene ribe, ki jih domačini odnesejo domov in pripravijo za družino in prijatelje, tistim, ki pa si sami ne morejo kuhati, jih pripravijo kar na stojnici. Stojnica Melkerampa ponuja največjo izbiro norveških sirov malih proizvajalcev in velikih tovarn mlečnih izdelkov. Mathallen Oslo, ki želi postati center norveške gastronomske kulture, je odprt od torka do sobote.
www.mathallenoslo.no
Maridalsveien 17

Letos Oslo obeležuje 150-letnico rojstva slikarja Edvarda Muncha.
Letos Oslo obeležuje 150-letnico rojstva slikarja Edvarda Muncha.

Edvard Munch, svetovno znani norveški slikar in pionir skandinavskega ekspresionizma, bi letos napolnil 150 let in Oslo praznuje njegovo obletnico v velikem slogu. Ko je leta 1944 umrl, se je izkazalo, da je svoja dela zapustil mestu Oslo, zato mesto še posebej ponosno praznuje pomembno obletnico. Osrednji letošnji dogodek je razstava Munch 150, ki je plod sodelovanja Narodnega muzeja v Oslu in Munchovega muzeja, in si jo lahko ogledamo v obeh ustanovah. Gre za najbolj celoten pregled Munchovega dela, ki prek 220 slik in 50 del na papirju, ponuja pregled njegovih 60 let ustvarjanja. S posebnim interaktivnim video pa se bo velikemu umetniku poklonila tudi svetovno znana srbska umetnica Marina Abramović. Ko je lani obiskala Oslo in se je sprehajala po pokrajini, ki je Muncha navdihnila za njegovo najbolj znano delo Krik, je prosila skupino ljudi, ki so se sprehajali, naj na istem mestu izkričijo svoja čustva. Avgusta letos se je vrnila v Oslo in ustvarila interaktivni video poklon kriku s kombinacijo video instalacije in performansa. Ko je v parku na hribu Ekeberg s 300 prebivalci snemala video, je njeno ustvarjanje prekinila policija, saj je kričanje prebivalcev vznemirilo okoliško prebivalstvo. Upajmo, da bo svojo zamisel lahko dokončala in jo predstavila občinstvu, medtem pa so v Oslu razgledno točko na hribu Ekeberg, kjer je Munch dobil navdih za svojo umetnino, 26. septembra ponovno odprli za javnost. Čeprav se je pokrajina spremenila in dobila veliko bolj urbano podobo, Oslo fjord in silhueta vzpetine ostajata isti.
www.munch150.no

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Rajska lepota: najlepše italijanske plaže, ki nimajo konkurence!