Par v 20 letih posadil na milijone dreves in ustvaril dom za živali

Par v 20 letih posadil milijone dreves in ustvaril dom za živali

“Če se ne bomo duhovno vrnili k našemu planetu, se bojim, da bomo ogroženi.” – Sebastião Salgado

Intenzivno krčenje gozdov je terjalo svoj dolg – izgubili smo na tisoče hektarjev gozda, zaradi česar so mnoge živali ostale brez svojih habitatov. Na tisoče ljudi je izgubilo tudi svoje domove, saj jih močne korporacije izseljujejo in kasneje sekajo gozdove za voljo kapitalističnih interesov (plantaže, pohištvena industrija … ). Tudi narava se je zoperstavila in je sovražno nastrojena do človeka – pogoji za rast dreves so neugodni, na žalost pa se malo dreves ponovno nasadi, potem ko se jih poseka.

Ker tisti, ki imajo moč v rokah, pogosto ne naredijo veliko, je ponovno breme na plečih malega človeka, ki bi “moral” in je “dolžan” skrbeti za okolje, ker je domnevno odgovornost za uničen planet, na katerem živi, njegova. Nekateri so tako začeli prakticirati zero waste (brez odpadkov) način življenja, drugi pa so sprejeli konkretnejše ukrepe kot brazilski par Sebastião Salgado in njegova žena Lélia Deluiz Wanick Salgado, ki sta v 20. letih posadila milijone dreves in ustvarila nov dom za živali. Njuna zgodba vas bo navdušila, da naredite dobro stvar za okolje, v katerem živite!

Par je v 20. letih posadil milijone dreves.
Par je v 20. letih posadil milijone dreves.

Sebastião je brazilski fotoreporter, ki je prepotoval svet in se v 90. letih vrnil v Brazilijo, ker je potreboval fizični in čustveni počitek. A ga je vrnitev v domovino močno prizadela, ko je zagledal opustošene gozdove, ki so bili nekoč bujni in dom številnim živalim. V intervjuju za The Guardian povedal, je le 0,5 % zemlje bilo pokrite z drevesi, nato se je njegova žena spomnila, da bi presadili gozd. Zadala sta si težko nalogo, a se je obrestovalo, saj so se z leti začele vračati živali in takrat, kot Sebastião pravi, “sem se ponovno rodil”.

Ko so se živali začele vračati, "sem se ponovno rodil"!
Ko so se živali začele vračati, “sem se ponovno rodil”!

Par se je povezal z majhno organizacijo Instituto Terra, s katerimi so s skupnimi močmi posadili milijone domačih dreves, ki so znana za to področje. Pomembno je torej bilo najti drevesa, ki ustrezajo zemlji, saj je to edini način, da se živali vrnejo domov.

V 20 letih se je v gozd vrnilo 172 vrst ptic, 33 vrst sesalcev, 15 vrst plazilcev in zrastlo 293 vrst rastlin.

Njuno delo je dokaz, kaj se lahko naredi za naravo, če ste predani in delate skupaj.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ kul življenjskih trikov, ki jih lahko počnemo z našimi telesi