Pariz – prestolnica v večih pomenih

Ko se sprehajate po mestu, dobite občutek, da ste na vsakem koraku del enkratne kulture in neponovljive zgodovine. Mogočni trgi, kot so Place de la Concorde, Place de la Republique, Place de la Bastille, parki in sprehajalne poti Champ de Mars z Eifflovim stolpom, Champs Elysees, ....

…obale Seine, ogromni bulvarji in mogočne avenije, muzeji in umetniške ustanove, med katerimi je najbolj poznan Louvre, so kraji, ki jih morate obiskati.

V Pariz se vsekakor odpravite vsaj za teden dni in v lepem vremenu dan preživite tudi na sprehodu do cerkvice Montmartre in na drugem koncu mesta občudujte katedralo Notre-Dame. In ker je Pariz moderno mesto, je poleg vseh zgodovinskih objektov na zahodni strani reke Siene zrasel povsem nov, moderen in skoraj futurističen del mesta, imenovan la Defense. V nebo segajoči stekleni nebotičniki, povezani z ogromnimi nakupovalnimi središči, nič ne spominjajo na mesto, ki je preživelo prvo delavsko revolucijo. V vsak del Pariza se lahko odpravite s podzemno železnico, ki je tudi najhitrejši in najcenejši prevoz. Turistične zemljevide mesta in železnice lahko dobite skoraj na vsakem koraku in prav z lahkoto se boste znašli, saj so označeni zelo jasno, poudarjeni pa so tudi za ogled najzanimivejši kraji. Torej pogumno in pot pod noge! In to prav dobesedno, saj ko po napornem dnevu za hip pomislite na to, kje vse ste bili, kaj ste videli in koliko ste prehodili, s presenečenjem ugotovite, da se te poti resnično merijo v kilometrih.

Za večne romantike.
Za večne romantike.

Francoski način življenja
Restavracij z vrhunsko hrano je v mestu na pretek. Francoska, italijanska, japonska in druge svetovne kuhinje vas bodo gotovo premamile. Če želite na romantično ali posebno večerjo, se lahko odpravite v hotel Costes, v znani Buddha Bar ali la Suite. Zadnja se po večerji spremenita v dva izmed najboljših klubov za večerne zabave v mestu. Francozi sicer živijo nekoliko drugače kot mi, dolgo spijo, z delom pričnejo kasneje, temu primerno seveda sledi pozna večerja, okoli enajstih ali dvanajstih zvečer, in potem zabava, ki skoraj vedno traja do jutranjih ur. V mestu se odpirajo vedno novi nočni klubi, v najnovejšem, Clubu 105, pa vas po zabavi s svojimi avtomobili odpeljejo, kamor koli želite. Brezplačno seveda. Predlagamo, da se zapeljete v Bar Fly ali Club Cabaret, kjer se zbira pariška smetana. Lokala sta med najzanimivejšimi v mestu. Tu lahko v vrhunskem ambientu stojite, plešete, sedite ali pa poiščete separe z ogromnimi fotelji, kjer je strop za hojo prenizek – zato se uležete in v prijetno sproščenem »ležečem« vzdušju popijete kak dober koktajl in poklepetate s svojo družbo.

Slavolok zmage.
Slavolok zmage.

Pariz = moda
V Parizu je butikov za nakupovanje ogromno. Najdražje trgovine gotovo najdete na ulicah ob aveniji Champs Elysees, če pa ste ljubitelji nakupovalnih središč, se lahko odpravite v Galeries Lafayette (na sliki), kjer lahko v petih nadstropjih in dveh stavbah, ki sta med seboj povezani s steklenim hodnikom, ki stoji nad glavno ulico, preživite tudi ves dan. V mestu resnično lahko počnete vse, kar si zaželite, in če ga boste obiskali prvič, se odpravite peš in raziskujte. Še en namig: pojdite v umetniško četrt St. Germain in se na ulici 172 blvd, St. Germain, ustavite v kavarni Cafe de Flore. Že dolga leta znana po tem, da so se v njej zbirali največji umetniki in kulturniki, kot so Sartre, Simone, Beauvoir, Camus in drugi, je še danes prostor za srečanja najbolj znanih mestnih kulturnikov, galeristov, umetnikov in zgodovinarjev. In kaj jo dela še bolj posebno? Vsak meščan vam bo odgovoril, da je to najboljša vroča čokolada, kar ste jih kdaj poskusili.

Vas mika?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!